Sovány vigasz, hogy Kambodzsa a napokban vállalta adóssága felének törlesztését, mivel további hét ország összesen közel 10 milliárd forinttal tartozik Magyarországnak. Ebből készpénzben alig valamit lát majd a költségvetés.

Közel 1,6 milliárd forintos bevétellel számol az idei költségvetési törvény a Magyarország által a volt szocialista, illetve fejlődő országok kormányainak – elsősorban a rendszerváltás előtt – nyújtott hitelek vagy a magyar külkereskedelmi többletből származó követelések törlesztéséből. Ennek döntő része formálisan mindjárt az új év első munkanapján teljesült, miután aznap rendeződött az Etiópiával szembeni 7,4 millió dolláros, több évtizedes követelés. Igaz, nem egészen úgy, ahogy az a kölcsönöknél lenni szokott. A magyar kormány egy 2005-ös megállapodásban ugyanis vállalta, hogy elengedi a szegény afrikai állam tartozását, ha annak tíz százalékáig az etiópok magyar termékeket és szolgáltatásokat vásárolnak a Kobo Girana völgyében lévő felszín alatti vízkészlet felmérését és az öntözéses gazdálkodás kiterjesztését célzó vízügyi fejlesztéshez. Az ehhez szükséges összeget az etiópok 2007 decemberében elhelyezték egy elkülönített számlán. Így nem volt akadálya az adósságrendezésnek, vagyis annak, hogy a követelés 90 százalékát a magyar kormány nemzetközi fejlesztési segéllyé alakítsa át.

Szintén ez év elején futott ki az állami Magyar Exporthitel-biztosító (Mehib) által kezelt 17,3 millió eurós mozambiki követelés. (Az 1994-ben alakult Mehib nagyrészt az egykori Hungária Biztosítótól örökölte a külföldi vevőknek a magyar export ösztönzése céljából nyújtott hitelköveteléseket.) A 2007 nyarán kötött megállapodás alapján a fekete-afrikai ország az adósságának 3,25 százalékát fizette vissza, a többit a magyar állam elengedte – tájékoztatta a HVG-t Bubla Károly, a Mehib kárkezelési igazgatója.

HVG
Arányosan előnyösebb egyezséget kötött Magyarország számára Várkonyi László külügyi szakállamtitkár május végén Kambodzsában (HVG, 2009. június 5.). Más kérdés, hogy a Phnom Penh-i adósság alig hat százaléka – 433 ezer dollár – az etiópnak. Ennek csak a fele konvertálódik majd segéllyé, feltéve, hogy a másik felét a dél-ázsiai ország legkésőbb július végéig visszafizeti. Az adósságrendezési megállapodás alapján az utóbbit az 1980-as években magyar segítséggel létrehozott árvaház bővítésére kell fordítani, hogy az alkalmas legyen emberkereskedelem áldozatául esett és egyéb hátrányos helyzetű csoportok befogadására. Három évvel ezelőtt a Külügyminisztérium már 11,8 millió forinttal támogatta az angkori árvák munkalehetőséghez jutását.

Klasszikus értelemben vett törlesztésből mindössze 280,5 millió forintra számít a büdzsé az idén. Albánia négy éve választotta Budapesttel szembeni adósságának készpénzes törlesztését az áruszállítás helyett, és eddig pontosan teljesített. Ezért reménykednek a Pénzügyminisztériumban (PM) az idei 260,1 millió forintos törlesztőrészlet megérkezésében. Nicaragua 2004-ben kérte 8,7 millió dolláros adósságának 2020-ig történő átütemezését. Ennek keretében a Mehib 2,45 millióra csökkentette a közép-amerikaiakkal szembeni követelését, amelyet azóta Managua kis összegű részletekben ugyan, de folyamatosan törleszt. Az idén 20,4 millió forintnyit kell visszafizetnie.

A rendszerváltás előtti időkből származó adósságok alapvetően kétféle módon keletkeztek. Egyrészt bevett szokás volt, hogy a szocialista kormányok államközi hitelt nyújtottak a vevőknek, hogy a döntően politikai okok vezérelte export ellenértékét ők, a fejlődő, zömében szintén szocialista országok ki tudják fizetni. Másrészt a volt szocialista országok az egymás közötti árucseréért az 1964-ben létrehozott elszámolási egységgel, a transzferábilis rubellel fizettek. Amikor ez utóbbi 1991-ben megszűnt, az egykori szocialista országok áttértek a dollárfizetésre. Ekkor például Magyarország az egykori NDK-nak volt sáros félmilliárd transzferábilis rubellel, Budapestnek meg a Szovjetunió jogutódjának számító Oroszország tartozott 1,56 milliárddal, többek között a tengizi olaj- és gázlelőhelyen végzett építő-szerelő munkák, valamint az oda kiszállított csövek és egyéb magyar áruk ellenértékével.

Ma már egyébként Magyarország egyetlen kormánynak sem tartozik – közölte a HVG érdeklődésére a PM sajtóosztálya, adósságai mind pénzügyi intézményekkel és magánbefektetőkkel szemben állnak fenn. 2008-ban pedig az egykori Szovjetunió Magyarországgal szembeni adóssága is lenullázódott – derül ki a 2009. évi költségvetési törvény indoklásából. Ezzel a legnagyobb összegű, az 1990 márciusában az oroszok egyetértésével 1,7 milliárd dollárra átszámított magyar kormányzatihitel-követeléstől sikerült megszabadulni. Így is maradt közel 10 milliárd forint, amelynek megtérítésével összesen hét ország adós (lásd táblázatunkat). Attól az öt országtól, amelyekkel nem jött létre olyan megállapodás, mint Albániával és Nicaraugával, egyetlen vasra sem számítanak a szakértők. A törlesztési készséget illetően egyébként nem az a mérvadó, melyik ország hogyan van eleresztve. Míg például a legszegényebbek közé tartozó Laosz már visszafizette adósságát, Kuba még egyetlen centet sem utalt át 4 milliárd forintnak megfelelő hátralékából. Pedig nem vitatja az adósságát.

A nem rendezett tartozásokat Magyarországnak előbb-utóbb le kell írnia. Az uniós országokkal szemben egyébként is elvárás, hogy ily módon segítsék a szegény és súlyosan eladósodott országok gazdaságának konszolidálását. Így került ki Irak 80-as években keletkezett adóssága a magyar költségvetésből 2006-ban. Tavaly pedig a Mehib szabadult meg a nicaraguain kívüli valamennyi (algériai, török, egyiptomi, horvát, volt jugoszláv, szerb-montenegrói, fehérorosz, macedón és ukrán) követelésétől, miután erre a 2008. évi költségvetési törvény felhatalmazta.

CSABAI KÁROLY

Orbán: Mindig megtiszteltetés a magyaroknak, ha Bakuba látogathatnak

Orbán: Mindig megtiszteltetés a magyaroknak, ha Bakuba látogathatnak

Sneider Tamás: A Jobbik megmutatta, hogy képes feléledni

Sneider Tamás: A Jobbik megmutatta, hogy képes feléledni

Tönkreverte az ellenzék a Fideszt Pécsen

Tönkreverte az ellenzék a Fideszt Pécsen

Részegen esett be egy ház udvarára siklóernyővel egy férfi Mezőberényben

Részegen esett be egy ház udvarára siklóernyővel egy férfi Mezőberényben

Szijjártó Péter: Orbán hétfőn dönt Borkairól, azt érdemes kivárni

Szijjártó Péter: Orbán hétfőn dönt Borkairól, azt érdemes kivárni

Gyerekét akarta lopásra rávenni egy férfi Győrben

Gyerekét akarta lopásra rávenni egy férfi Győrben