szerző:
HVG

Nyomozók próbálják kibogozni a siófoki Serenia cégcsoport összeomlásához, az üdülési jogot megtestesítő részvények elértéktelenedéséhez vezető okokat. A fő tulajdonos valószínűleg melegebb éghajlatra költözött.

Olyan mediterrán hangulatú, színvonalas apartmancentrumot álmodott meg még a kilencvenes évek első felében Nagy Csaba vállalkozó Siófokon, ahol a tulajdonosok elcserélhetik ottani heteiket az akkor még kevésbé ismert „time share” konstrukció keretében külföldi üdülési jogokra. A Serenia nevet is a délies hangzás jegyében választották, és legalább ennyire tudatos lehetett az is, hogy a társasági és tulajdonviszonyok már az első pillanattól kezdve áttekinthetetlenek voltak a kisbefektetők számára.

Most a hajdan csilli-villi, úszómedencés, éttermes üdülő meglehetősen elhagyatott, bár szombatonként, a szokásos turnusváltás idején még mindig megjelenik egy-egy tájékozatlan család, amely nem értesült arról, hogy az üdülő idén már nem üzemel. Sokkal persze azok sem jártak jobban, akik akár az egyik kisrészvényes, Varga László alapította internetes fórumról, akár más forrásból értesültek a nehézségekről. Így járt például egy civil szervezet, amely magánszemélyektől ajándékba kapta az üdülési jogot. Ők állami gondozott, de különböző intézetekben nevelkedő testvéreknek tették lehetővé legalább a néhány napos együttlétet a tavaszi és őszi szünetekben, idén azonban már le kellett fújniuk a siófoki nyaralást.

A cégcsoport egyik tagja, a 460 millió forintos alaptőkéjű Serenia Befektetési és Idegenforgalmi Zrt. 2008. november 27-e óta jogerősen felszámolás hatálya alatt áll. Ezt a felszámoló ÁFI Zrt. szerint az APEH kezdeményezte 247 millió forintos követelése miatt. Testvére, a Serenia Invest Zrt. formálisan még tartja magát, június elején még közgyűlést is tartott, ahol a kisbefektetőknek azzal kellett szembesülniük, hogy idén már nem élhetnek üdülési jogukkal, részvényeik elértéktelenedtek, a fő tulajdonos, Nagy Csaba pedig eltűnt.

Hollétéről nem lehet semmi biztosat tudni, de azokhoz a magyar másként vállalkozókhoz képest, akik főként Thaiföldre vagy Dél-Afrikába menekülnek a felelősségre vonás elől, abban bízva, hogy nem adják ki őket, ő nagyon kedvező helyzetben van, hisz akár „haza is mehet”, ugyanis 1992-ig Pretoriában és Johannesburgban élt. Pénztárcája sem lehet éppenséggel üres, ugyanis még tavaly decemberben is szorgalmasan küldte a felszólító leveleket, hogy a részvényesek fizessék be az éves fenntartási díjat, és az így összegyűlt több mint 70 millió forint vele egyidejűleg tűnt el.

A HVG-ből már hét éve kiderült, nagy baj lehet a Serenia körül (HVG, 2002. március 29.), de akkor ez a cikk még alig kapott figyelmet. Nem szólaltatta meg a vészcsengőt, hogy a részvényeket rendkívül furcsa jogi konstrukció keretében eredetileg csak három évre bocsátották ki, mivel ennyi kellett ahhoz, hogy az akkor még létező befektetési adókedvezménnyel élhessenek a vásárlók. Ezt követően az üdülési jogokat jegyezték volna be a földhivatali nyilvántartásba, amire viszont mégsem került sor. Az sem volt elég figyelmeztetés, hogy Nagy már ekkor vitában állt az APEH-hel, továbbá a kivitelező Kovács Bertalan építési vállalkozóval.

Azokat a tulajdonosokat pedig, akik a leírtakra hivatkozva kérdéseket tettek fel Nagynak, ő megnyugtatta, hogy az újságírók ugyanúgy valótlanságokat állítanak, mint a cég körül vizsgálódó adóhatóság. Az anonimitásához ragaszkodó egyik kisbefektető ennél durvább válaszra is emlékszik, például arra, hogy a férjével közölte volna Nagy, ha sokat kérdezősködik, lelöveti, mint egy kutyát. Tény, hogy a kilencvenes évek egyik legismertebb maffiózója, az Aranykéz utcában felrobbantott Boros Tamás is megjelent a siófoki terület tulajdonosai közt, és az ugyancsak merénylet áldozatául esett Seres Zoltán is érdeklődött iránta.

Most egyedül Kovács az, aki szó szerint birtokon belül érezheti magát. A kisrészvényesek által nem ismert bírósági ítéletre hivatkozva használ két épületet, de ennél többet a HVG-nek sem kívánt mondani, eltekintve a Nagy személyére alkalmazott meglehetősen durva jelzőktől. Hogy legalább az eddigieknél tisztábban lehessen látni a nagyszabású, összesen legalább 1800 tulajdonosnak mai értéken milliárdos nagyságrendű kárt okozó visszaélés ügyében, azt már csak a siófoki nyomozóktól lehet várni. Ennél többet, legalább a részleges kártalanítást, viszont a kisbefektetők valószínűleg a büntetőeljárástól sem remélhetnek.

FAHIDI GERGELY

Kilátópont lesz a Belvárosi Plébániatemplom tornyaiban

Kilátópont lesz a Belvárosi Plébániatemplom tornyaiban

Radar 360: Orbán a Trump-botrányban és a "beteg dologról"

Radar 360: Orbán a Trump-botrányban és a "beteg dologról"

Szijjártó: 2021 januárjától érkezhet katari földgáz Magyarországra

Szijjártó: 2021 januárjától érkezhet katari földgáz Magyarországra

A hülye poén visszanyal: Justin Trudeau zuhanása

A hülye poén visszanyal: Justin Trudeau zuhanása

Szeretettel Bécsből: Ausztriában az állam fizeti a wellnesst, de csak ha komolyan veszik

Szeretettel Bécsből: Ausztriában az állam fizeti a wellnesst, de csak ha komolyan veszik

Egymillióval több gazdag ember él Kínában, mint Amerikában

Egymillióval több gazdag ember él Kínában, mint Amerikában