Tetszett a cikk?

Akár 2 milliárd forintra is bírságolhatja a pénzügyi felügyelet a cseh Capital Partners magyarországi értékpapírügynökeit, ha bebizonyosodik, hogy az ügyfeleiket minél nagyobb veszteségbe hajszolva nyerészkednek.

Tudja egyáltalán, hogy én ki vagyok? – szegezte neki a kérdést a Pénzügyi Szervezetek Állami Felügyeletének egyik vezetője az őt mobiltelefonján felhívó ügynöknek, amikor a befektetési tapasztalatainak firtatása után azt tudakolta, hová küldheti a névjegyét és egy tuti részvényvásárlási ajánlatot. A válasz végül nem hangzott el, mivel az ismeretlen telefonáló – vélhetően megneszelve a felügyeleti illetékes hangsúlyából kiérződő veszélyt – gyorsan elköszönt.

Az ügynök nem is sejthette, hogy hívásával maga szolgáltatott közvetlen bizonyítékot ahhoz a vizsgálathoz, amelyet a PSZÁF július végén indított megbízója, a prágai székhelyű Capital Partners a.s. (CP) magyarországi ügynöki hálózatával, illetve ágenseivel szemben. Utóbbiak közül hétfőig kettőt sikerült beazonosítania a felügyeletnek: a balatonfüredi székhelyű Afin Hu Kft.-t és a budapesti Oceangate Securities Kft.-t. A PSZÁF-vizsgálat célja kideríteni, hogy a CP megbízottjaként eljáró ügynökök valóban olyan, jellemzően amerikai tőzsdei részvények vásárlására adnak-e tanácsot, amelyek árfolyam-növekedésére piaci helyzetük alapján nincs esély, a brókerek mégis biztosan bekövetkezőként állítják be a drágulásukat. Ha ugyanis az ügyfél veszít, gyorsan rá lehet beszélni egy újabb tranzakcióra, azt korántsem közölve, hogy előrejelzésük bizonytalan.

Bár a vizsgálat még nem zárult le, a PSZÁF hétfőn bejelentette, hogy az Afin és az Oceangate megsérthette a fogyasztókkal szembeni tisztességtelen kereskedelmi gyakorlat tilalmáról szóló törvényt. Ilyennek minősül ugyanis, ha valaki telefonon, telefaxon, e-mailben a fogyasztót ismétlődően és általa nem kívánt módon sürgeti – kivéve, ha egy szerződéses kötelezettség teljesítésére hívja fel a figyelmet.

Az Afinnal és az Oceangate-tel szerződésben álló ügynökök a két kft, valamint a CP nevében kutatják fel a lehetséges ügyfeleket telefonon, úgynevezett „hideg hívásokkal”. Így nevezik azt az eljárást, amelynek során nyilvános adatbázisokból – például telefonkönyvekből –, találomra választják ki áldozataikat, s bombázzák őket ajánlatokkal, azok tiltakozása vagy kifejezett kérése ellenére is. Előfordult például, hogy az ügynökök még azt követően is szemrebbenés nélkül folytatták a zaklatást, hogy az általuk felhívott fél nyomdafestéket nem tűrő szitkozódásba kezdett – számolt be a HVG-nek egy, állítása szerint a cég etikátlan hozzáállása miatt kiugrott üzletkötő. Márpedig ez az ügyfélszerzési metódus a PSZÁF szerint felveti az agresszív kereskedelmi gyakorlat gyanúját.

Ráadásul több jel is utal arra, hogy a telefonálgatók nem igazán értenek a dolgukhoz. Az ügynökök kiválasztása hasonló módszerrel történik, mint az ügyfeleké, csak az interneten: olyan oldalakon, ahová az állást keresők teszik fel az önéletrajzukat. A brókernek felvettek többsége 18–25 év közötti, legmagasabb iskolai végzettsége érettségi, csak elvétve jut át a rostán egy-egy diplomás. Tőzsdét, értékpapír-kereskedést a kiválasztottak korábban legfeljebb mozifilmekben láttak – alkalmazóik alapműnek is tekintik a Brókerarcok című filmet, amely az agresszív értékpapír-eladás trükkjeit taglalja. A munkába állás feltétele egy alig néhány napos tanfolyam elvégzése, azt azonban nem fejeli meg a hivatalos állami brókervizsga.

A CP tanfolyamait elvégzettek elmondása szerint a tananyag kizárólag arra vonatkozik, hogyan kell bepalizni a rövid távú haszonszerzés lehetőségétől megrészegülőket, s minél több ügylet megkötésére rávenni őket. Ez termeli ugyanis az üzletkötők hasznát, mivel a jutalék többszöröse a normál tőzsdei ügyletek 0,4–1 százalékos díjának. A zsíros ügynöki profit megalapozásaként az „itt a piros, hol a piros?” utcai játék mintájára először hagyják nyerni a delikvenst, ám utána elkezdődik a megkopasztása. Amikor egy befektetésen veszteség mutatkozik, arra biztatják, hogy újabb tranzakciókkal hozza vissza a mínuszt, majd amikor emiatt csak még nagyobb veszteségek keletkeznek, friss pénzek befektetését kérik tőle. Ezután a „bróker” akár napokra elérhetetlenné válik, így a veszteségnövekedés megállításával sem lehet megbízni. Az egyik kliens arról számolt be a HVG-nek, hogy 20 millió forintos befektetése fél év alatt alig 1 millióra olvadt, s most azt kutatja, hogyan tud valamennyit visszaszerezni a pénzéből. Erre eddig állítólag csak egy ügyfél volt képes, aki verőlegényekkel jelent meg, s addig nem tágított, míg meg nem kapta a jussát.

A CP-csoport magyarországi leánycégénél elhárították a HVG érdeklődését, mondván, csak a prágai központ nyilatkozhat, az viszont lapzártánkig nem válaszolt e-mailben elküldött kérdéseinkre. Magyarországon kiadott sajtóközleményeiben a CP azt állítja magáról, hogy kizárólag a vezetők tulajdonában áll és nem tartozik semmilyen konszernhez, tagja a prágai értéktőzsdének és a cseh értékpapír-kereskedők szövetségének. A tőkepiacon 1994-től van jelen és teljes körű értékpapír-kereskedői szolgáltatásokat nyújt, emellett vállalati ügyfeleknek ad tanácsokat, főként a tőkeszerkezettel, illetve cégek felvásárlásával és egyesülésével kapcsolatban.

Állítása szerint a CP 2007 óta tevékenykedik a magyar tőkepiacon, a Fehér Andor magánszemély tulajdonában lévő, 3,5 millió forint törzstőkéjű Capital Partners Tőkebefektetési és Gazdasági Tanácsadó Kft. azonban már 1997 óta ad üzletviteli és egyéb vezetési tanácsokat. A PSZÁF által megnevezett két hazai ügynök közül a cégbírósági adatok szerint csak a 2008 áprilisában alapított, félmillió forintos törzstőkéjű Oceangate foglalkozik értékpapír- és árutőzsdei ügynökösködéssel. A 2006 májusától létező, 3 millió forintos törzstőkéjű Afin fő tevékenysége piac- és közvélemény-kutatás.

Az átvágásuk miatt esetleg pert fontolgatók a prágai bírósághoz fordulhatnak, a PSZÁF július végi közlése szerint a CP magyar ügyfelei esetében is a cseh jogrend az irányadó. Mivel azonban a magyarországi eladások ösztönzése közvetlenül a CP érdekében áll, az – a felügyelet szerint – felel magyarországi ügynöki hálózatának tevékenységéért. S mivel az Afin és az Oceangate tevékenysége több mint három megyére terjed ki, az érinti a versenyt, ezért a PSZÁF a Gazdasági Versenyhivatalhoz fordult. Ugyanakkor a felügyelet saját hatáskörében folytatja a CP teljes ügynöki hálózatának vizsgálatát, s – élve a szeptember 1-jei kormányrendeletben kapott felhatalmazásával – akár 2 milliárd forint fogyasztóvédelmi bírságot is kivethet a fogyasztók széles körét érintő, jelentős vagyoni hátrány okozásáért. Az is igaz, hogy a felügyelet csak a rövid távú nyereség bezsebelése érdekében az ügyféllel szemben kirívóan agresszív kiscégeket tudja megbüntetni. A private banking ügyfelek pénzét kifinomultabb módszerekkel ugyan, de hasonló vagy akár még nagyobb mértékben eltapsoló nemzetközi nagybankok és befektetőházak ellen nem tud vagy mer hasonló szigorral fellépni.

CSABAI KÁROLY

Számoljunk le az illúziókkal, ha a boldogságunkról van szó

Számoljunk le az illúziókkal, ha a boldogságunkról van szó

"Ha az edzőm azt mondta, át tudok ugratni 30 emeletet, tudtam, képes leszek rá"

"Ha az edzőm azt mondta, át tudok ugratni 30 emeletet, tudtam, képes leszek rá"

Duma Aktuál: Ki az okosabb Gergely, Litkai vagy Karácsony?

Duma Aktuál: Ki az okosabb Gergely, Litkai vagy Karácsony?