szerző:
HVG

KÖZTEHERMÉRTÉKEK- A személyi jövedelemadó évi 5 millió forint jövedelemig 17 százalék, az e fölötti részre 32 százalék...

KÖZTEHERMÉRTÉKEK

- A személyi jövedelemadó évi 5 millió forint jövedelemig 17 százalék, az e fölötti részre 32 százalék (2009-ben 1,9 millió forintig 18 százalék, az a fölötti jövedelemre 36 százalék volt). Megszűnt a magánszemélyek és a társas vállalkozások 4 százalékos különadója, a társasági adó kulcsa 16-ról 19 százalékra, az egyszerűsített vállalkozói adóé 25-ről 30-ra nőtt. A cigaretta tételes jövedéki adója 11 százalékkal, ezerszálanként 9350 forintra emelkedett (a százalékos adó nem változott), az ólmozatlan benziné és az alkoholoké 10 százalékkal nőtt. A tőzsdei ügyletek kedvezményes szabályai kiterjednek a tőzsdén kívüli ellenőrzött piaci ügyletekre is, a tartós befektetésekre kamatkedvezmény érvényesíthető (lásd cikkünket a 90. oldalon).

- A munkáltatói-foglalkoztatói társadalombiztosítási járulék a teljes keresetre 27 százalék (2009 második felében csak a minimálbér kétszereséig, havi 143 ezer forintig lehetett érvényesíteni ezt a mértéket, az a fölötti részre 32 százalék volt a teher). A tb-járulék magában foglalja az 1 százalékos munkaerő-piaci járulékot is. Megszűnt az alkalmazottanként havonta 1950 forintos munkáltatói kötelezettséggel járó tételes egészségügyi hozzájárulás (eho). A kifizetői százalékos eho 11 százalékról 27-re nőtt (változatlanul meg kell ezt fizetni például az adóköteles üzleti ajándék, illetve a reprezentáció után). Új előírásként 27 százalékos eho terheli az egyéni vállalkozónál a vállalkozói kivétnek, illetve a vállalkozóikivét-kiegészítésnek, a társas vállalkozásnál a személyes közreműködői díj, illetve a személyesközreműködőidíj-kiegészítésnek azt a részét, amennyivel a vállalkozó tevékenységére jellemző keresete meghaladja az általa bevallott nyugdíjjárulék-alapot. A nem evás társas vállalkozásnak 27 százalékos ehót kell fizetnie azon összeg után is, amelyet a vállalkozásban személyesen közreműködő tag számára osztalékként meg lehetett volna állapítani. A nem biztosítottak, illetve a nyugdíjas vállalkozók (vállalkozások) egészségügyi szolgáltatási járuléka havi 4500-ról 4950 forintra nőtt. Ötszörösére, évi 964 ezer forintra nőtt a rehabilitációs hozzájárulás (ezt azoknak a húsz főnél több embert foglalkoztató cégeknek kell fizetniük, amelyeknél a megváltozott munkaképességűek aránya nem éri el az öt százalékot; a fizetendő összeg a „hiány”és a hozzájárulás szorzata).

- Vagyonadó terheli a lakóingatlant (lakást, házat, üdülőt), a nagy értékű gépjárműveket, vízi és légi járműveket. A lakóingatlan akkor mentes az adó alól, ha a forgalmi értéke nem éri el a 30 millió forintot, és tulajdonosa (haszonélvezeti jog jogosultja) oda van bejelentve, és ott is lakik. Mentes továbbá az adó alól az a „második” ingatlan, amelynek forgalmi értéke nem éri el a 15 millió forintot. Minden további lakóingatlan vagyonadó-köteles. Az adó mértéke 30 millió forintig 0,25 százalék, a 30 millió és az 50 millió forint közötti részre 0,35 százalék, az a fölötti részre 0,5 százalék.

KÖZTEHERALAPOK

- Az összevont adóalapba tartozó jövedelmeknél bevezették az úgynevezett adóalap-kiegészítést; a tényleges bruttó jövedelmet növelni kell annak 27 százalékával, és az adót a növelt összeg után kell megfizetni – ezt a köznyelvben szuperbruttónak nevezett adóalapot az Alkotmánybíróság alkotmányosnak találta. 25 százalékkal kell adózni egyes, korábban adómentes béren kívüli juttatások (például melegétkeztetés havi 18 ezer forintig, üdülési csekk évente a minimálbérig, iskolakezdési támogatás évente a minimálbér feléig, a helyi utazási bérlet teljes összege) után. A felsorolt értékhatárokat meghaladó részre 54 százalék az adó, és az adóval növelt részre 27 százalék a tb-járulék (illetve, ha nem biztosítási jogviszonyban lévő részesül a juttatásban, annak értéke után 54 százalék az adó és 27 százalék az eho). Ugyanekkora adó, tb-járulék és eho terheli például a hidegétkezési utalvány, a csekély értékű, illetve a nyugdíjazáskor adott ajándék, a művelődési intézményi szolgáltatás (színház-, koncertjegy) teljes értékét. Ha az egyéni vállalkozónak vállalkozói kivétje, a nem evás társas vállalkozás személyesen közreműködő tagjának pedig osztaléka van, és az elszámolt kivét, illetve a személyes közreműködői díj nem éri el a tevékenységre jellemző keresetet, a különbözetet keresetként kell elszámolni és az általános szja-szabályok szerint leadózni. Megszűnik a társaságiadó-alap számos kedvezménye, így például nem csökkenthető az adóalap az iparűzési adó összegével.

- A főállású egyéni vállalkozónak, valamint a társas vállalkozásnak és tagjainak (főállásúként az evásoknak is) legalább a főtevékenységükre jellemző kereset után kell tb-járulékot fizetniük (korábban legalább a minimálbér kétszerese után kellett).

Viccből férje ágyéka felé rúgott egy nő, de nagyon rossz vége lett

Viccből férje ágyéka felé rúgott egy nő, de nagyon rossz vége lett

Pikó: Leállhatnak a folyamatban lévő ügyek, csúszhatnak a fizetések Józsefvárosban

Pikó: Leállhatnak a folyamatban lévő ügyek, csúszhatnak a fizetések Józsefvárosban

Turbulencia, villámok: 25 perc helyett kétórás rémálom lett a brit hercegi repülőút

Turbulencia, villámok: 25 perc helyett kétórás rémálom lett a brit hercegi repülőút

Sneider Tamás nem indul újra a Jobbik elnöki székéért

Sneider Tamás nem indul újra a Jobbik elnöki székéért

Újpesten és Kőbányán is megtámadták az ellenzék győzelmét

Újpesten és Kőbányán is megtámadták az ellenzék győzelmét

Lamperth Mónika lehet a budapesti főjegyző

Lamperth Mónika lehet a budapesti főjegyző