szerző:
HVG
Tetszett a cikk?

Szélmalomharcot vívnak a német fogyasztóvédők az ingyenes próbaidőszakból stikában drága fizetős szolgáltatássá...

Szélmalomharcot vívnak a német fogyasztóvédők az ingyenes próbaidőszakból stikában drága fizetős szolgáltatássá alakuló internetes üzletelések ellen. Időnként bíróságig viszik az ügyeket, de a tisztességtelen gyakorlatot megtiltó határozatoknak sincs sok foganatjuk; a becsapós cégek gyakran más név alatt újrakezdik. A német fogyasztóvédők országos központjának ilyen esetekről szóló tavaly júliusi összefoglalójából kitűnik, hogy a csalók nem annyira bankkártyaadatok megszerzésére törekszenek, hanem – éppen azért, hogy a felhasználó ne vegye észre a szerződéskötést – a fizetési módot meg sem említik, csak utólag küldenek számlát. Ezt aztán követelésbehajtó cégek bevonásával, nemegyszer pimasz fenyegető levelek kíséretében igyekeznek inkaszszálni.

A legtöbb csalárd oldalról többnyire olyasmi tölthető le, ami máshol ingyenes: szabad szoftverek, névnapgyűjtemények, versek, konyhai receptek, viccek, így a felhasználók nemigen gondolnak arra, hogy fizetős ajánlattal kerülhetnek szembe, amikor bejelentkeznek és megadják adataikat. További trükk, hogy a borsos – gátlástalanabb cégeknél 200 eurót is megközelítő – árat elrejtik a szövegben: másról szóló apró betűs szövegbe csempészik, vagy úgy teszik az oldal aljára, hogy az lelóg a képernyőről, és külön oda kéne görgetni az egérrel. Előfordul, hogy a grátisz próbaidőszak hamar – akár már a regisztráció napján éjfélkor – lejár. Volt olyan társaság, amely azt hirdette nagy betűkkel: nincs havi díj. Nem is volt: egy összegben számláztak 120 eurót.

A cégek megnehezítik a bíróságok és a fogyasztóvédők dolgát, arra hivatkozva, hogy formálisan így is létrejött az internetes szerződés. Kivétel, ha 18 év alatti az áldozat, ilyenkor a szerződés – legalábbis szülői beleegyezés nélkül – semmis. Német fogyasztóvédők azt ajánlják, hogy a becsapottak semmiképp se fizessenek, hacsak nem bíróság kötelezi őket. A rendszerint külföldi székhelyű cégek azonban a legritkább esetben próbálják bíróságon behajtani csalárd követelésüket, beérik azok pénzével, akik vagy azért fizetnek, mert nem akarják újból fölidegesíteni magukat, vagy pedig azért, mert sikerült megfélemlíteni őket a hivatalosnak tűnő felszólításokkal. Mivel akadt társaság – írta a Computer Bild című folyóirat –, amely egyetlen hét alatt 170 ezer embernek küldött 96 eurós (körülbelül 26 ezer forintos) számlát egyébként ingyenes szoftverek letöltéséért, valószínű, hogy csekély fizetési arány mellett is megéri a gyanús üzlet. Ez a német lap ezért olyan szoftvert kínál, amely a böngészőkbe beépülve, folyamatosan frissített jegyzék alapján azonnal figyelmezteti a felhasználót az ismert megkopasztós oldalakra.

BEDŐ IVÁN

Miniszteri biztost kap a hajdúnánási motorversenypálya

Miniszteri biztost kap a hajdúnánási motorversenypálya

Igen mutatós hűtőket hoz be a hazai piacra a Samsung

Igen mutatós hűtőket hoz be a hazai piacra a Samsung

"Igen, az ujjammal dolgozom" – a Katona színészei felcsaptak influenszernek

"Igen, az ujjammal dolgozom" – a Katona színészei felcsaptak influenszernek