szerző:
hvg.hu
Tetszett a cikk?

Bár sok tankönyvben még mindig a ritka betegségek között szerepel, a hemokromatózis, azaz a vastúlterhelődés, a mai ismereteink szerint már a leggyakoribb örökletes betegségnek számít az északi féltekén – írja a SOTE Médiasarok.

"Jó, ha az egész országban egy-két ezer esetet diagnosztizáltak a genetikai laborokban, holott becslések szerint minden 200. ember érintett, azaz 50 ezer beteg lehet Magyarországon" – hangsúlyozza Várkonyi Judit, a Semmelweis Egyetem III. számú Belgyógyászati Klinikájának docense. Ez is jól mutatja, hogy zömében rejtve marad a betegség.

A hemokromatózis nagyon súlyos kór is lehet, májzsugorhoz, májrákhoz, cukorbetegség kialakulásához vezethet. Ugyanakkor, ha időben felismerik, kezeléssel és diétával megelőzhetőek a súlyos tünetek, s a felhalmozódott vas nem károsítja a szerveket. Azonban a fő gond éppen az, hogy a korai stádiumban nincsenek jellemző tünetei a vastúlterhelődéses állapotnak. Kezdeti jel lehet a fáradékonyság, az izületi fájdalom, a szexuális és hormonális zavar, igaz, ezek más betegségre is utalhatnak.

©

Egy biztos, ha mindkét szülő hordozza a hibás gént, a gyermekeiknél is kialakul a hemokromatózis. A közelmúltban a klinikán jelentkezett egy 32 éves férfi, akinél diagnosztizálták a hemokromatózist; arra volt kíváncsi, hogy gyermekei örökölték-e a betegséget. „Úgy döntöttünk, mielőtt megszúrjuk a két kisgyereket, megvizsgáljuk az édesanyát. Róla is kiderült, hogy hordozza a hibás gént, így biztos, hogy a gyerekek is érintettek. Ugyanakkor ők tünetek nélkül, teljes életet élhetnek majd, csupán felnőttkorukban vegetáriánus étrendre kell áttérniük és mellőzniük kell az alkoholfogyasztást” – magyarázta Várkonyi.

A betegség ilyen típusú felderítése ugyanakkor ritka. Mivel kevésbé ismert betegségről van szó, sokszor nem gondolnak a hemokromatózisra mint lehetséges diagnózisra az orvosok. Pedig például az is utalhat vastúlterhelődésre, ha a májfunkció-vizsgálat annak ellenére kóros eltérést mutat, hogy nem fogyaszt alkoholt a beteg.

VELETEK VAGYUNK – OLVASÓKKAL, ÚJSÁGÍRÓKKAL!

A hatalomtól független szerkesztőségek száma folyamatosan csökken, a még létezők pedig napról napra erősödő ellenszélben próbálnak talpon maradni. A HVG-ben kitartunk, nem engedünk a nyomásnak, és minden nap elhozzuk a hazai és nemzetközi híreket.

Ezért kérünk titeket, olvasóinkat, hogy tartsatok ki mellettünk, támogassatok bennünket, csatlakozzatok pártolói tagságunkhoz, illetve újítsátok meg azt!

Mi pedig azt ígérjük, hogy továbbra is minden körülmények között a tőlünk telhető legtöbbet nyújtjuk a számotokra!
Koronavírus: 68 beteg meghalt, 875 új fertőzöttet találtak

Koronavírus: 68 beteg meghalt, 875 új fertőzöttet találtak

Ez történt: Bankkártyával lopó csalókat leplezett le a Jófogás

Ez történt: Bankkártyával lopó csalókat leplezett le a Jófogás

Megaberuházásokkal lendítené fel a török gazdaságot Erdogan

Megaberuházásokkal lendítené fel a török gazdaságot Erdogan