szerző:
hvg.hu
Tetszett a cikk?

Soha ilyen hosszú várólisták nem voltak Magyarországon – írja a Heti Válasz legfrissebb száma. Noha az államosítás célja az volt, hogy kiegyenlítettebb legyen a hozzáférés az egészségügyi ellátáshoz, az elmúlt években még inkább szétszakadt a mezőny.

A Heti Válasz összesítése szerint közel öt évet kell várni a győri kórházban, mely a csúcstartó: ennyit kell várni itt egy térdprotézis műtétre. Második helyen a szombathelyi kórház van, itt 3 év nyolc hónapig kell a várólistán szerepelni, ha csípőprotézisre van szükségünk. A lista harmadik helyén jelenleg a Semmelweis Egyetem áll, ahol 3 év nyolc hónapot kell kibekkelni egy ortopédiai nagyműtétért.

A 10-es lista utolsó előtti helyén a kaposvári kórház áll, itt 1 év 2 hónapot kell várni egy visszérműtétre, a 10. helyen pedig a Kardiológiai Intézet áll, ahol 8 hónap várakozás után feküdhetünk kés alá, hogy egy nyitott szívműtétet hajtsanak rajtunk végre.

©

Négy éve az országos lista tizedik helyén a bajai kórház állt, egy év két hónapos várakozási idővel.

Az Orbán-kormánynak többszöri pénzinjekció ellenére sem sikerült rövidítenie a várólistákat: jelenleg 70 ezer beteg ember vár műtétre az Országos Egészségbiztosítási Pénztár (OEP) statisztikája alapján – írja a lap. A legtöbben, 27 ezren szürkehályog, tíz-tízezren pedig térd-, illetve csípőprotézis beültetésre várnak.

A lap megemlíti, hogy egy uniós rendelkezés szerint mindenkinek lehetősége lesz külföldön műtetni magát, akinek hazájában fél évnél tovább kellene várakoznia.

VELETEK VAGYUNK – OLVASÓKKAL, ÚJSÁGÍRÓKKAL!

A hatalomtól független szerkesztőségek száma folyamatosan csökken, a még létezők pedig napról napra erősödő ellenszélben próbálnak talpon maradni. A HVG-ben kitartunk, nem engedünk a nyomásnak, és minden nap elhozzuk a hazai és nemzetközi híreket.

Ezért kérünk titeket, olvasóinkat, hogy tartsatok ki mellettünk, támogassatok bennünket, csatlakozzatok pártolói tagságunkhoz, illetve újítsátok meg azt!

Mi pedig azt ígérjük, hogy továbbra is minden körülmények között a tőlünk telhető legtöbbet nyújtjuk a számotokra!
"Ami volt, annak így vagy úgy nyoma marad" – 85 éves Törőcsik Mari

"Ami volt, annak így vagy úgy nyoma marad" – 85 éves Törőcsik Mari

Hiába a kevesebb baleset, meglepte az autósokat a jövő évi kötelező ára

Hiába a kevesebb baleset, meglepte az autósokat a jövő évi kötelező ára

Taylor Swift eltűnt, de elmagyarázta, hogy miért

Taylor Swift eltűnt, de elmagyarázta, hogy miért