A várólisták rövidítésére kapták, de vissza kell fizetniük a kórházaknak a pénzt

Utolsó frissítés:

Szerző:

szerző:
MTI

A Népszabadság szerint akár a várólista rövidítésére folyósított gyorssegély kétharmadát is vissza kell fizetniük a kórházaknak a túl merev szabályok miatt.

A lap szerdai cikkében ismerteti: a kormány tavaly az év utolsó napjaiban 800 millió forintot osztott szét azon kórházak közt, amelyek a legtöbb, műtétre várakozót tartják nyilván. A plusztámogatásért cserébe az intézményeknek vállalniuk kellett a várólista rövidítését.

Az érintett intézmények pontos listát kaptak az Országos Egészségbiztosítási Pénztártól (OEP), melyen taj-számokhoz rendelték az összeg felhasználását. Vagyis személyre szólóan határozták meg, hogy kiket kell előrevenni. Ők jellemzően azok, akik nagyon régen vannak a várólistán. 

Operáció helyett viszont sok helyütt várhatóan vissza kell adni a pénzt. A kórházak ugyanis most szembesültek azzal, hogy a műtétre váró betegeik jó részét "elvesztették", s legfeljebb az esetek 30 százalékában kerülhet sor a műtétre. 

A lap szerint előfordul, az OEP által megjelölt beteg átkerült más intézménybe, ahol azóta meg is operálták. Vagy változott az állapota, és már nem megoldás számára az adott beavatkozás, vagy maga a beteg gondolta meg magát, s nem akar már kés alá feküdni. Előfordult az is, hogy a beteg időközben meghalt. 

A beavatkozásokat ez év április végéig el kell végezni, és ha addig nem tudják elkölteni az összeget a kijelölt taj-számok tulajdonosaira, akkor vissza kell azt utalniuk az OEP-nek, nem fordíthatják a következő sorban állóra - írja az újság. 

Az összeg felhasználásának nehézségei a Magyar Kórházszövetség elnökségében is szóba kerültek. Velkey György elnök a lapnak azt mondta, kezdeményezik, hogy a visszavont pénzt is a várólisták csökkentésére lehessen fordítani.