szerző:
hvg.hu
Tetszett a cikk?

A Nemzeti Élelmiszerlánc-biztonsági Hivatal a múlt héten a Balatonon tesztelte a húsz legjobbnak tartott fagyizót. Külön odafigyeltek a csoki-, vanília- és eperfagyira is, itt a lista a legjobbakról!

Húsz kedvelt balatoni fagyizót tesztelt a Nébih a múlt héten: amellett, hogy magukat a fagyizókat, a kiszolgálást, a helyszínt, a higiéniát, és a választékot is pontozták, a fagyik ízét és minőségét külön értékelték, hogy felállítsák a húsz legjobb balatoni fagyizó listáját.

Az ellenőrzött fagylaltozókban a gyümölcsfagylalt legtöbbször fagyasztott gyümölcsöt vagy gyümölcsvelőt, ritkábban friss gyümölcsöt tartalmazott. A tejes fagylaltok alapja tej, tejpor, ritkábban tejszín. A csokoládéfagylaltokhoz jellemzően kakaóport használnak. Tojást ritkán használtak, ha mégis előfordult, az pasztőrözött tojáslé formában történt. Állagjavításra és ízesítésre szinte mindenütt felhasználnak iparilag előállított fagylaltpasztákat, porokat és sűrítményeket.

Sajnos a fogyasztók megfelelő tájékoztatása hagyott némi kívánnivalót maga után: az allergén információk és a színes fagylaltoknál az azo-festék tartalmára utaló tájékoztatás hiánya jellemzően előforduló probléma volt, holott azo-festék esetén ki kellene írni, hogy "gyermekek tevékenységére és figyelmére káros hatást gyakorolhat". A Nébih azt is megállapította, hogy számos helyen a kiszolgálók udvariatlansága és tájékozatlansága is gondot okoz.

A Nébih emberei az összbenyomás mellett a csokira, vaníliára és eperre koncentráltak. A tesztelők a legfinomabb eper- és csokifagyit Szigligeten a Várkávézóban, míg a legjobb vaníliát Balatonmáriafürdőn a Florida Fagyizóban kóstolták. Az összesítésben a balatonfüredi Bergmann Cukrászda győzött, a második helyet a szigligeti Várkávézó, a harmadik helyet pedig a balatonmáriafürdői Florida Fagyizó szerezte meg, de kedveltségi eredmények alapján a fonyód-bélatelepi Nosztalgia Fagyizó is jó eredményt ért el.

Itt a teljes lista a 20 top fagyizóról (nagyobb méretért kattintson ide):

Nagyobb méretért kattintson a képre!
©

A Nébih azt tanácsolja, hogy vásárláskor a fagyizóknál arra figyeljünk, hogy a tégelyekben a fagylalt ne legyen feltornyozva és ne érjen a hűtőtartomány fölé. A fagyi akkor jó, ha láthatóan nem olvadt, és nem folyik, a nap nem süti.

A fagylaltadagolót minden gombóc után le kell öblíteni, vagy minden tégelyben külön fagyiadagolónak kell lennie. Az adagolókanalat nem szivacsra vagy mosogatórongyra ütögetéssel kellene vízteleníteni.

A tölcséreket védeni kell a portól, szennyeződéstől, és kiszolgáláskor szalvétával adják át a vásárlónak. Kiszolgáláskor az eladóknak ügyelnie kell a pénz és a fagylalt elkülönített kezelésére.

A fagyi állaga akkor jó, ha nincsenek benne jégdarabok, és láthatóan jó állagú, nem olvadt, a gyümölcsfagyiban pedig kellene lennie gyümölcsdaraboknak is. Emellett a pultban kellene lennie látható hőmérőnek, a hőmérséklet pedig nem emelkedhet -8°C fölé.

VELETEK VAGYUNK – OLVASÓKKAL, ÚJSÁGÍRÓKKAL!

A hatalomtól független szerkesztőségek száma folyamatosan csökken, a még létezők pedig napról napra erősödő ellenszélben próbálnak talpon maradni. A HVG-ben kitartunk, nem engedünk a nyomásnak, és minden nap elhozzuk a hazai és nemzetközi híreket.

Ezért kérünk titeket, olvasóinkat, hogy tartsatok ki mellettünk, támogassatok bennünket, csatlakozzatok pártolói tagságunkhoz, illetve újítsátok meg azt!

Mi pedig azt ígérjük, hogy továbbra is minden körülmények között a tőlünk telhető legtöbbet nyújtjuk a számotokra!
Repedezik a Szuperliga, a Chelsea már szinte biztosan visszamondja a részvételt

Repedezik a Szuperliga, a Chelsea már szinte biztosan visszamondja a részvételt

Alig lesz tavaszi méz idén a hideg miatt

Alig lesz tavaszi méz idén a hideg miatt

Radar360: Nyitnak az iskolák, szuperligát indítanak a nagy fociklubok

Radar360: Nyitnak az iskolák, szuperligát indítanak a nagy fociklubok