szerző:
hvg.hu
Tetszett a cikk?

A 30 éves makói férfi tavaly novemberben nyolc órát volt a kiszombori vasútállomás mellett távközlési tornyon. Valószínűleg szerelmi bánata volt, azért mászott fel oda. Most dőlt el, hogy a mentés költségeit mégsem neki kell kifizetni – írja a Délmagyarország.

A férfi aznap a kora délutáni órákban mászott fel távközlési toronyra, 30 méteres magasságba. Nyolc órát volt fenn, végül rábeszélték, hogy jöjjön le. Kórházba vitték. Többtucatnyi polgárőrt, rendőrt, tűzoltót, mentőst kellett riasztani, akik hosszú órákat töltöttek a helyszínen. Darus kocsira és reflektorra is szükség volt – emlékeztetnek a cikkben.

A katasztrófavédelem vizsgálatot indított annak tisztázására, hogy kötelezhető-e a mentés költségeinek megtérítésére a makói férfi.

A vonatkozó törvény szerint a pénzt azon lehet behajtani, aki „a beavatkozást igénylő eseményt szándékosan okozta". Előfordult már hasonló helyzetben, hogy a katasztrófavédelem benyújtotta a számlát, ami több százezer forint volt. Most azonban nem ezt történt.

Molnár Krisztina, a katasztrófavédelem megyei szóvivője azt mondta a lapnak: egy egészségügyi intézmény hivatalos szakvélemény alapján határoztak úgy, hogy a költségeket az adófizetőknek kell állnia, vagyis nem a férfi fizet. Ennek indoklását személyiségi jogok miatt nem árulták el. Azt sem tudni, mennyibe került a mentés, mivel a szóvivő szerint ezt nem is számolták ki.

Ha ön is úgy érzi, segítségre lenne szüksége, hívja a krízishelyzetben lévőknek rendszeresített, ingyenesen hívható 116-123, vagy 06 80 820 111 telefonszámot! Amennyiben másért aggódik, ezt az oldalt ajánljuk figyelmébe.

VELETEK VAGYUNK – OLVASÓKKAL, ÚJSÁGÍRÓKKAL!

A hatalomtól független szerkesztőségek száma folyamatosan csökken, a még létezők pedig napról napra erősödő ellenszélben próbálnak talpon maradni. A HVG-ben kitartunk, nem engedünk a nyomásnak, és minden nap elhozzuk a hazai és nemzetközi híreket.

Ezért kérünk titeket, olvasóinkat, hogy tartsatok ki mellettünk, támogassatok bennünket, csatlakozzatok pártolói tagságunkhoz, illetve újítsátok meg azt!

Mi pedig azt ígérjük, hogy továbbra is minden körülmények között a tőlünk telhető legtöbbet nyújtjuk a számotokra!
Szijjártó megemlített két súlyos kihívást, amivel szembenéz a világ

Szijjártó megemlített két súlyos kihívást, amivel szembenéz a világ

Nadrágzsebben felrobbant iPhone miatt indul per az Apple ellen

Nadrágzsebben felrobbant iPhone miatt indul per az Apple ellen

A szakemberek szerint a harmadik hullámban sokkal több gyermek betegszik meg Magyarországon

A szakemberek szerint a harmadik hullámban sokkal több gyermek betegszik meg Magyarországon