szerző:
hvg.hu
Tetszett a cikk?

Tisztább, illatosabb, újabb és szebb mosdókra vágynak az iskolások, akik adnak környezetük higiéniájára otthonukban is. A fogmosás és a kézmosás terén azért még fejlődhetnek az alsósok és a felsősök is – derül ki egy friss kutatásból.

Reprezentatív kutatást végzett az iskolás gyerekek tisztálkodási és higiéniai szokásairól a Domestos gyártója, az Unilever megbízásából a Kutatópont. A kérdezőbiztosok a magyarországi általános iskolák 1–8. osztályába járó tanulóinak ismeretét és véleményét vizsgálták a személyes és közvetlen környezetüket érintő higiéniás kérdésekről.

A felmérésből kiderült, hogy a magyar iskolák 86 százalékában része a tananyagnak a higiéniai ismeretek oktatása. Az alsó és felső tagozatosok kézmosási szokásai között nincs jelentős különbség. Míg az alsósok 92 százaléka állította, hogy kezet mos, miután hazaért, addig a felsősök esetében tízből kilencen válaszoltak így. A WC használata után a kisebbek 89, a nagyobbak 92 százaléka lép a mosdóhoz. Étkezés előtt az alsósok 85, a felsősök 82 százaléka szokta megmosni a kezét, étkezés után azonban már csak az alsósok 45, a felsősök 42 százaléka távolítja el kezéről az evés nyomait.

©

Az iskolai mosdókkal szembeni bizalmatlanság a kézmosás esetében is jellemző az gyerekekre, különös tekintettel a felső tagozatosokra, hiszen, míg az alsósok 34 százaléka az iskolában mos kezet, addig a felsősöknél ez az arány csak 16 százalékos. Az otthon kezet mosók között viszont a felsősök vannak többségben. Míg a nagyobbak 84 százaléka válaszolt így, addig az alsósoknak csak 66 százaléka mondta, hogy otthon szokott kezet mosni.

Népegészségügyi szempontból biztató, hogy a megkérdezett gyerekek 91 százalékának fontos, hogy tiszta környezet vegye körül, mind a saját szobájában, mind pedig az iskolában. Ugyanennyien válaszolták, hogy fontosnak tartják azt is, hogy barátaik tiszta környezetben éljenek. A túlnyomó többség – 82, illetve 79 százalék – tudatában van, hogy a tisztaság azért fontos, hogy a kórokozóktól ne betegedjünk meg. Több mint 60 százalékuk szerint pedig azért, hogy szép legyen a lakás.

A kosz azonban mégsem szerepel a legkellemetlenebb környezeti tényezők között a gyerekek többségénél. Az alsósokat a rossz szag és a hideg, a felsősöket ezek mellett a hőség is jobban zavarja, mint a piszok.

Kerülik az iskolai mosdókat

Négy felső tagozatosból egy kerüli az iskolai mosdókat, míg az alsós diákok 83 százaléka felkeresi a WC-t a tanítási idő alatt. Akik tartózkodnak a mosdók látogatásától, elsősorban a nem kellő tisztaságra (54, illetve 60 százalék) és a kellemetlen szagokra (51, illetve 58 százalék) panaszkodtak, ugyanakkor 63, illetve 57 százalékuk változtatna a hozzáállásán, ha jobb illat lenne a mosdókban, 64, illetve 68 százalékukat a nagyobb tisztaság győzné meg, míg 44 illetve 39 százalékuk díjazna egy felújítást, 33, illetve 36 százalékukra a mosdók szépsége hatna hívogatóan.

A gyerekek aggodalmait a WC-k higiéniájával kapcsolatban a szakember is megerősíti. Varga Károly csecsemő- és gyermekgyógyász szakorvos szerint, ha a gyermekek nem fertőtlenített WC-vel érintkeznek, kialakulhat náluk külső nemi szervi gyulladás, bakteriális, gombás fertőzés, cérnagiliszta fertőzés, sőt féregpete okozta fertőzés. „A külső nemi szervi gyulladás következményeként a kórokozók feljuthatnak a hólyagba, ahol hólyaghurutot, később akár húgyúti fertőzést és vesegyulladást is okozhatnak” – figyelmeztet.

©

Ugyanakkor a vizelet visszatartása, vagy az alacsony folyadékbevitel a tanítás alatt sem jelenthet megoldást az iskolások számára. „A rendszeres folyadékfogyasztás és a vizeletürítés hiánya a hólyag rendes fejlődését gátolhatja. Olyan diszfunkció léphet fel, amely később vizelettartási problémákhoz vezethet” – hívja fel a figyelmet a kockázatokra Varga Károly.

„A széklet visszatartása székrekedést, gyulladásokat okozhat, sőt növeli a daganatok kialakulásának veszélyét. Az ingerek elfojtása hosszú távon is veszélyes, mert ha valaki gyerekkorban ehhez szokik hozzá, akkor később ez válik megszokottá és természetessé, ennek következményei pedig súlyosak lehetnek” – mondja a szakember.

Jól, de korántsem tökéletesen állnak az iskolások, a fogmosással. 100-ból hatan az alsósok és a felsősök között is kihagyják az esti szájápolást, ébredés után az alsósok 87, a felsősök 90 százaléka távolítja el a lerakódásokat és frissíti leheletét. Étkezés után az alsósok 29, a felsősöknek csak 19 százaléka veszi kezébe a fogkefét, a délben fogat mosók aránya pedig elenyésző mindkét korcsoportban.

©

VELETEK VAGYUNK – OLVASÓKKAL, ÚJSÁGÍRÓKKAL!

A hatalomtól független szerkesztőségek száma folyamatosan csökken, a még létezők pedig napról napra erősödő ellenszélben próbálnak talpon maradni. A HVG-ben kitartunk, nem engedünk a nyomásnak, és minden nap elhozzuk a hazai és nemzetközi híreket.

Ezért kérünk titeket, olvasóinkat, hogy tartsatok ki mellettünk, támogassatok bennünket, csatlakozzatok pártolói tagságunkhoz, illetve újítsátok meg azt!

Mi pedig azt ígérjük, hogy továbbra is minden körülmények között a tőlünk telhető legtöbbet nyújtjuk a számotokra!
Még kevesebb maradhat az önkormányzatok önállóságából, még erősebb lesz az állam

Még kevesebb maradhat az önkormányzatok önállóságából, még erősebb lesz az állam

20 milliárd dollárt bukott egyetlen nap alatt egy amerikai milliárdos

20 milliárd dollárt bukott egyetlen nap alatt egy amerikai milliárdos

Kétséges Harry részvétele Fülöp herceg temetésén

Kétséges Harry részvétele Fülöp herceg temetésén