szerző:
hvg.hu

A bíróság érvelése szerint a gyermek védelme érdekében tagadták meg a név használatát.

Különös névadási históriáról számolt be a legutóbb a Mirror nevű brit lap. Egy brit édesanya Cián névre szerette volna keresztelni kislányát, mert elmondása szerint bájosnak és szépnek találja a nevet. Ám kérelmét elutasította a bíróság, mert anno Hitler is ezzel a méreggel ölte meg magát. Az indokláshoz azt is hozzátették, hogy féltik a gyermeket ettől a baljós történelmi emlékeket idéző névadástól. A cikkből az is kiderül, hogy a szigetországban korábban nem volt még precedens arra, hogy Cián névre akartak keresztelni egy gyermeket.

Képünk illusztráció
©

Ugyanakkor az anya úgy véli, a Cián pont "kedves" történelmi emlék, hiszen ez okozta mind Hitler, mind Goebbels halálát. Az anya ügyvédei szerint sérültek az anya családi életét tiszteletben tartó jogai.

Másodfokon is elutasították az anya kérését, mert túl extrémnek találták, és féltik a gyermeket, illetve azt is hozzátették, hogy egy anya ne egy méregről nevezze el gyermekét. A bíróság azt is elmondta, csak a legextrémebb névadási próbálkozásokat utasítja vissza, egyébként nem szólnak bele, hogy Nagy-Britanniában ki milyen névre kereszteli a gyerekét.

A Mirror írásában az is szerepel, hogy az anya korábban drog-alkohol problémákkal és mentális betegségekkel is küzdött, és nem egyszer bántalmazás áldozatává vált.

Extrém névadásért nem kell a szomszédba menni: egy magyar gyerek ma már lehet például Gábos, Iszam, Kelén, Kratosz, Marlon, Mózsi, Nabil, Nergál, Antoaneta, Berfin, Fenenna, Hatidzse, Telka, Vaszilia, Vrindávani, Zejna stb. A legújabb magyar keresztnevekről szóló cikkünket itt találja.

 

 

Érdekesnek találta cikkünket?
Legyen HVG pártoló tag!

A HVG Pártoló Tagság programja az első olyan kezdeményezés, aminek keretében az olvasóink közelebb kerülhetnek szerkesztőségünkhöz és támogatásukkal segíthetik, hogy újságírói munkánkat továbbra is az eddig megszokott magas színvonalon végezhessük. Tagjainknak heti exkluzív hírlevelet küldünk, rendezvényeket kínálunk, a könyveinkre és egyéb termékeinkre pedig komoly kedvezményt adunk. Támogatóként már heti egy kávé árával is hozzájárulhat a minőségi újságíráshoz! „Amikor annyira eluralkodik a mindennapi életünkön a virtualitás, üdítő igazi emberi kapcsolatokat építeni.”
K. Erna – Pártoló tag


„Régóta olvasom a HVG-t és cikkei között mindennap találok érdekfeszítőt!”
H. Szabolcs - Támogató
Csatlakozzon programunkhoz, támogassa munkánkat egyszeri hozzájárulással vagy fizessen elő a hetilapra!
A HVG Pártoló Tagság programja az első olyan kezdeményezés, aminek keretében az olvasóink közelebb kerülhetnek szerkesztőségünkhöz, és támogatásukkal segíthetik, hogy újságírói munkánkat továbbra is az eddig megszokott magas színvonalon végezhessük. Támogatóként már heti egy kávé árával is hozzájárulhat a minőségi újságíráshoz! Csatlakozzon programunkhoz, támogassa munkánkat egyszeri hozzájárulással vagy fizessen elő a hetilapra!