Tetszett a cikk?

Európa-bajnok műkorcsolyázó

"Kislány koromban csak azért cipeltek a szüleim a tiszaújvárosi jégpályára, hogy levezessem a felesleges energiáimat, de aztán végig támogattak, mert látták, mennyire szeretek edzeni. És a tanulásban sem kellett noszogatniuk, hogy az ötös mindig meglegyen" - duplázik már elsőre a 22 esztendős, frissen koronázott Európa-bajnoknő, tudatva, hogy milyen fegyelmezett, kötelességtudó kislánynak örülhetett a Tiszai Vegyi Kombinátban üzletág-igazgató papa és a tiszaújvárosi gimnáziumi tanár mama. A sokféle eminenciában mindazonáltal "számomra mindig a sport volt az első, mert szerettem volna ugyan közgazdaság-tudományi egyetemre menni, de az edzések időegyeztetése miatt inkább a Testnevelési Egyetem szakedzői és a Műszaki Főiskola műszaki menedzser szakát választottam". Nem véletlen, hogy a kitűnő tanulmányi eredményekkel a szárazföldi jövőt is alapozó, céltudatos lány 1994-ben, már 13 évesen ott lehet a budapesti junior-világbajnokságon. Szülei - töretlen fejlődését biztosítandó - ekkor engedik fel a fővárosba is. Azóta ott van az élvonalban, még ha a 14 évesen elért Európa-bajnoki 14. hely és az ezután következő világversenyek helyezései egy ideig nem is kerültek fel a címlapokra. 1996-ban mégis átveheti a "Magyar Köztársaság jó tanulója, jó sportolója" kitüntetést. Sokáig a bajnokságokon már csak örök ezüstérmesnek emlegetik, amikor 2002-ben megtörik a jég. Az igazi diadal mégis e hónap elején jött, amikor a budapesti Európa-bajnokság teljes női mezőnyét maga mögé utasította. Örömét csak fokozta, hogy "a lelátón ott ült fél Tiszaújváros".

"A krimiket, különösen Agatha Christie-t nagyon szeretem, de ugyanígy az életrajzi könyveket is. A filmekre kevesebb időm jut. Többnyire a tengerentúli repülőjáratokon pótlom a lemaradást" - említi, mire marad figyelme az edzés és a tanulás szent kettősében élő, magánéletének egyéb vonatkozásáról nyilatkozni nem kívánó bajnoknő. Aki, immár öccsével, Budapesten lakik, ám "minden további maradjon az én titkom".

- A sportot csak a képernyőről ismerők számára - több más, kiskamasz kora óta a topon lévő sportolóval ellentétben - ön hirtelen robbant be az országos ismertségbe. Mostanra tanult meg valamit? Vagy eddig elvették a megérdemelt jobb helyezéseket?

- Nem mondanám. De talán nincs még egy ország, ahol ennyire mostoha helyzetben dolgoznának az élsportolók. Persze értem, hogy mire céloznak, hiszen ha van két hasonló tudású versenyző, akkor bizony számít, ki milyen zászló alatt futja a programot.

- Lehetséges, hogy most épp a rendező zászlaja számított? Túlságosan szerény...

- Inkább azt mondanám, ez egy pontozásos sportág, és az embernek sok alkalommal kell kiválóan teljesítenie ahhoz, hogy tudását a rangsorban kifejezve is elismerjék. Miközben elég egyetlen picinyke hiba, és egy adott versenyen máris hátrébb lehet kerülni.

- A hibákat lelki tényezők provokálhatják. És az ilyesmiben fontos szerepet játszó ellendrukkerekben a szakág állítólag szép felhozatalt tud felmutatni. Erre is edz?

- A helyzetet nehezíti, hogy a két fiút is beleértve mind a heten azonos időben edzünk, a legjobbak együtt vannak a jégen. Amiben persze van jó is, mert ha valakinek aznap jobban megy, húzza a többieket, illetve aki fáradtabb, azt nem hagyják lazsálni. Azért mégis több a hátránya. Ha ugyanis valaki új elemet akar megtanulni, azt a többiek előtt kell tennie, akik így innen-onnan elleshetnek ezt-azt, mozdulatokat, ötleteket.

- Válaszának diplomatikus eleganciáját csak összekötő lépései múlják felül. Pedig hát idehaza évekig afféle örök ezüstérmes Hamupipőke-sorban tartották...

- De amikor kijutottam valamilyen világversenyre, szinte mindig én voltam a magyarok közül a legjobb helyen. Budapesten azonban valamilyen oknál fogva mégis csak 2002-ben sikerült magyar bajnokságot nyernem.

- Értjük, hogyne értenénk. De lám, mint a tündérmesékben, csak elnyerte méltó jutalmát. Egyébként annak idején hogy került a jégre? Keservesen sírva, vagy harcolt érte?

- Csak arra emlékszem, hogy már sötét volt, égtek az óriási reflektorok, és rengeteg gyerek volt a jégen. Később az iskolában a testnevelési órák keretében vittek ki minket a pályára, én pedig nagyon élveztem, hogy amíg a többiek csupán egyet fordultak, én már ötre is képes voltam. Ági néni, az első edzőm mesélte később: arra figyelt fel, hogy ha elestem hússzor, soha nem sírtam, hanem mentem tovább.

- Például 13 évesen, egyedül Budapestre. Ön vagy a szülei voltak ilyan céltudatosak?

- Ők csak azt látták, hogy örmény származású edzőim, Gurgen Vardanjan és felesége - akiknek szintén sokat köszönhetek - Pestre mentek egy másik klubhoz, és Tiszaújvárosban nem volt más, aki "neveljen". Egész nap csak sírtam. Ha ott maradok, be kell fejeznem.

- Kamasz lányként csöppent a fővárosi gimnazisták inkább sportmentes, bulizós világába. Nem érezte úgy, hogy itt valami nagy igazságtalanság történik, valamiből kimarad?

- Szerencsém volt, mert az osztályfőnököm sokat segített. De az osztálytársak is. Vagyis nem éreztem egy cseppet sem kirekesztve magam.

- És milyen érzés most európai legjobbnak lenni?

- Ebben a sportágban soha senki sem lehet semmiben százszázalékosan biztos. A jég csúszós... Egy biztos: én mindig arra törekedtem, hogy ne a többi magyar ellen versenyezzek, hanem elsősorban magam ellen. Először mindig magamat kell legyőznöm.

- Na tessék, még kiderül, már a korcsolya is küzdő sportág. Egyébként - meg ne sértsük - frizurája, sminkje mintha valamelyest konzervatívabb lenne a többi jégdíváé mellett. Tudatos különbözni vágyás ez, vagy egyszerűen ilyen az ízlése?

- Pár éve vágattam le a hajam, előtte mindig hosszú volt, de meguntam. Többen mondták, hogy ez mennyivel jobban áll. A ruhához pedig megkapom a terveket, és kiválasztom, ami a legjobban tetszik. Végtére is én tudom, mi az előnyös nekem, és mit kedvelek...

- És? Mit tart előnyösnek?

- Nem tudnám megfogalmazni. Mamám is meg szokta nézni, és közösen döntünk...

- Ez mind nem két fillér. Forintban számolva mennyit tesz ehhez hozzá a friss bajnoki cím?

- Erről, kérem, hogy ne beszéljünk. Egyébként sem tudom, kaphatnánk-e bármit is a cím mellé. Egy biztos, nagyon sokba került szüleimnek, hogy idáig eljutottam.

- Díjazzuk a diszkrécióját, de hát szponzorok nélkül állítólag nem megy. Biztosan hallott róla, milyen vihart kavartak a magyar olajosok, amikor egy konkurens ország fociválogatottja mögé álltak. Apropó: ön elfogadná egy külföldi cég szponzorációs ajánlatát?

- Majd meglátjuk, mit hoz a jövő.

- Hát, ez egy biztonsági szimpla volt. De hadd faggassuk még: az elmúlt években sok sportkiválóságot használtak már politikai nagygyűlések dísztribünjeinek ornamenseként. Ha kapna efféle felkéréseket, visszautasítaná? S ha nem, hogyan szelektálna?

- Muszáj ilyeneket kérdezni? Nem hiszem, hogy akkora nagy ember lennék. Inkább maradok egyszerű műkorcsolyázó, aki voltam és vagyok.

LINDNER ANDRÁS - HORVÁTH ZOLTÁN

Lemondott a japán kormány sajtóreferense, mert megvendégelte a miniszterelnök fia

Lemondott a japán kormány sajtóreferense, mert megvendégelte a miniszterelnök fia

Koronavírus: 84 ember meghalt, 4326 új fertőzöttet találtak

Koronavírus: 84 ember meghalt, 4326 új fertőzöttet találtak

Ha 50 felett is egészséges maradna, ismerje meg a HIIT-et

Ha 50 felett is egészséges maradna, ismerje meg a HIIT-et