Tetszett a cikk?

ezredes, az ORFK főnyomozója

"Építészmérnök akartam lenni, mert anyám óvott a rendőri pályától, de mivel az építőipari szakközépbe nem vettek fel, maradt a gimnázium" - kezdi az 54 esztendős sztárnyomozó, milyen enyhítő körülmények folytán terelődött a bányászból 1945 után rendőr főhadnaggyá emelkedő édesapjának nyomába. Igaz, időközben - a flottillához bevonulva - még a matrózsággal is kacérkodott egy keveset: "Vonzott a kalandosság, hogy sokfelé eljuthatok." A kalandkeresést igazolja még, hogy "faltam a krimiket, van ma is több száz otthon". E sokirányú alapozással kerül be 1970-ben a testületbe, mindjárt a gyilkossági csoportba, ahonnan 1975-ig kijárja a szakfőiskolát. "Akkoriban ez csak egy szűk körnek, a tehetségesebbeknek adatott meg. Ma viszont tömegével jönnek ki az önjelölt zsenik, akik aztán őrző-védő cégekhez mennek" - szembesít az új tényállással. Ő viszont az addigiakhoz hozzálevelez még egy pécsi jogi diplomát is, és természetesen emelkedik szakmailag és rangban is - egészen gyilkossági specialistává. Az országos ismertség a múlt évtized végén éri el, amikortól ő lesz az úgynevezett "döglött ügyek" felderítésével szöszölő nyomozó-értékelő csoport eleje. "Míg más kollégák szívesen dobják az azonnali eredményeket nélkülöző ügyeket, engem épp ezek izgatnak" - tesz beismerő vallomást. Eredményeivel már az 1990-es évek elején kiérdemelte az ezredesi rendfokozatot, sőt utóbb a rendőrségi főtanácsosi címet is.

"Az ifjúkori sportok helyett mára a biliárd, a sakk meg a bowling maradt. Viszont szeretek rajzolni, és néha festek is. Valamikor még zongorázni és hegedülni is tanultam" - finomítja a magyar rendőrről kialakított sematikus klisét. Odahaza egyébként hamisítatlan civil miliő - általános iskolában tanító felesége, illetve a 27 éves villamosmérnök Balázs, valamint a három évvel fiatalabb, főiskolás Dániel - várja a pesti családi házban. Kikapcsolódni azonban a mama velencei-tavi nyaralójában tud igazán.

- Több, csak ígéretes, függőben lévő ügy után végre itt a sikerözön, a Szlávy Bulcsú-gyilkosság felderítése. Hogy ünnepeltek: acélos kézfogásokban, férfias szembenézésekben megnyilvánuló csendes rendőr-eufóriával? Netán előkerült néhány üveg pezsgő is?

- Esetleg elmegyünk egy sörözésre, vagy nyitunk egy üveg pezsgőt, szóval bulizunk egy jót. A főnökök részéről viszont nem egyforma a reakció: van, aki felhívott, van, aki csak úgy, menetből gratulált. A belügyminiszter asszony is felhívott, amivel boldoggá tett.

- Hát még ön bennünket, hogy ilyen szolgálati titkokba is beavat. És odahaza?

- Hát azért, ha végre pontot teszünk egy nagyobb hírű esetre, elmesélek mindent. Igaz, akkor sem többet, mint amennyit az újságban is olvashatnak.

- És mit szólt, amikor gyanúsítottjuk azzal állt elő: neki csak odarakták a hullát, mire ijedtében elásta? Mi lesz, ha egy hatékony ügyvéd közbejöttével így látja majd a bíróság is? Volt már, hogy a véleménye szerinti tettes ma is szabadon jár-kel? Mit tesz ilyenkor: eszi a kefét?

- Volt már, hogy bár alaposnak éreztük a gyanút, nem sikerült valakire rábizonyítanunk a bűncselekményt. Közülük olyan is van, akivel utóbb közöltem is, hogy tudom, mit csinált, és az én szememben gyilkos. Nem egy öröm, de a bíróság döntése szent.

- Fegyelmezett, de hát hogyisne: rendőrfamíliába született. Annak idején - ami a személyes barátkozást illeti - ez akár fékezőerő is lehetett. Nem érzett soha ilyesmit?

- Apám mindig bűnügyi vonalon dolgozott, én sem szeretem a politikát. A gyilkosság más. Ha valaki ölt, és rábizonyítjuk, azt el kell ítélni. Tökmindegy, milyenek a politikai nézetei.

- Viszont még amikor ön beöltözött, azért nézték az ilyesmit. Önnek nyilván segített a rendőrpedigré. Talán még a párttagságot is kiváltotta...

- Nem befolyásolt semmit. A tagság egyfajta kényszer volt, nevezhetem munkaköri ártalomnak. Szerencsére a taggyűlések hamar átfordultak szakmai értekezletekbe.

- A legendás Láposi Lőrincnél kezdte. Példaképe lett, vagy éppen hogy különbözni kívánt?

- Remek gyilkossági szakembernek tartottam. Nagyon jó meglátásai voltak, és nem titkolózott, nem őrizte irigy módon ezeket. De emberileg is vonzó fazon, bohém beütéssel. Jóképű volt, imádott énekelni. Sajnáltam, amikor nyugdíjba kényszerült - talán mert a régi korszak emberének tartották, akitől igyekeztek megszabadulni.

- Finoman árnyal. A publikum nem képes erre, és miközben gyakran rendőrért kiált, nemigen kedveli a szerveket. Nagyon bántja?

- A közvélemény alaptalanul utál bennünket. Sajnos egy kalap alá vesznek minden szolgálati ágat. Én mindenesetre igyekeztem az életvédelmi szervezetet különválasztani.

- Szóval megy a meccselés. De hát a szűkebb fészekaljban is, hiszen - úgy mondják - sokáig messze tartották a Fenyő-gyilkosságtól...

- A Fenyő-ügyet a KBI kapta, én pedig nem ott dolgoztam. De hadd mondjam el inkább, hogy mitől lesz egy ügy döglött. Egy gyilkossági ügy nyomozásában az utána következő napok, hetek a döntőek. Ha nincs meg addig, hónapokig vagy akár évekig is agyalni kell rajta. Na, hát erre már gyakran nincs energia. Sikerkényszer van, és ha egy ügy már két hónapos, a kutya sem foglalkozik vele. Akkor már döglött. Engem viszont épp ez izgat.

- És mekkora medencében halászgathat? Mi a Fenyő-ügyön kívül hirtelenjében a Boros-, Seres-, Prisztás-gyilkosságot tudjuk felidézni...

- Egy évben 30-40 gyilkosság marad felderítetlen Magyarországon. Tíz évet véve pedig 200-300 gyilkosság számít döglött ügynek. Ebből a tömegből választunk ki párat.

- Meghökkentett a számmal. Milyen alapon választ e kis falunyi áldozat közül?

- Aszerint, hogy mi számít a közvélemény, illetve a mi szemünkben rendkívül súlyosnak. Aprólékos, sziszifuszi munkával szerintem a Prisztás-ügy is felderíthető lenne, a Boros-ügyet pedig már szinte megoldottuk. Csak még hiányoznak bizonyos bizonyítékok.

- Hát azok nélkül ma már nehéz. Itthon a nyolcas gyilkossággal végződött móri bankrablás gyanúsítottjainak védői szerint is hézagos még a bizonyítás. Lehet totózni, mit ítél a bíróság. Vagy számítsunk egy olyan Kovács-trükkre, mint amilyennel csőbe húzta a Szlávy-gyilkosság gyanúsítottját?

- Meglátjuk, mi lesz. Sokat mesélhetnék, de nem akarok. Várunk, születik-e vádemelés, és mi lesz a bíróság ítélete. De ebben csak addig voltunk benne, amíg a Kaiser-Hajdú páros gyanúsított nem lett. Persze így is figyelem a nyomozást, mert érdekel, mi lesz a vége.

- Szóval ez ügyben már ön is csak publikum. Persze így vagy úgy: sokak szerint úgyis sínen van. De merre gördül tovább? Talán az újonnan kitalált Nemzeti Nyomozóiroda felé?

- Nézzék, már az ORFK bűnügyi osztályvezetői helyét is visszautasítottam két alkalommal, amíg a végén el nem fogadtam. Nem szeretnék följebb lépni, mert akkor már nem a munkáról, hanem a politikáról szólna minden, az pedig nem érdekel. Csakis a gyilkosságok izgatnak. Ha ezektől el kell szakadnom, már nem is érdemes rendőrnek lennem.

LINDNER ANDRÁS - HORVÁTH ZOLTÁN

Politico: Trócsányi perrel fenyegeti a Néppártot

Politico: Trócsányi perrel fenyegeti a Néppártot

Biztonságról és védelemről tárgyaltak az uniós vezetők

Biztonságról és védelemről tárgyaltak az uniós vezetők

Milliós tételben árulják az Astrazeneca vakcináját kormányoknak a feketepiacon

Milliós tételben árulják az Astrazeneca vakcináját kormányoknak a feketepiacon