Tetszett a cikk?

a Magyar Televízió új elnöke

"Levéltári kutatások alapján tudom: egyik ősöm, Rudi Henrik 1759-ben kérte a rajna-pfalzi választófejedelemtől, hogy engedje el jobbágyi kötelékeiből" - méri fel egy generációkon átívelő út hosszát a köztévé nemrég megválasztott, 41 esztendős legújabb elnöke. Az említett előd egyébként még Hegyaljára érkezett, ami nincs is messze az új tévéfőnök nyíregyházi szülőhelyétől. Hanem aztán minden beindul, mivel az óvónő-gépésztechnikus házasságból született Zoltán számára - "édesanyám megneszelte, melyek a város legjobb iskolái" - evidens az egyetemi folytatás. Rudi az ELTE jogi fakultására, és itt is a sűrűjébe, az első Fidesz-nemzedéket kibocsátó Bibó-kollégiumba kerül, ám "szemlélődő ember lévén csak élénken figyeltem, nem akartam az események cselekvő részese lenni". Nyilván nem ezért, de a jog helyett 1987-ben egy rádióhirdetés nyomán gyakornoknak szegődik a közrádió nyíregyházi stúdiójába, ahonnan a rendszerváltás évében hagyja magát átcsábítani a Magyar Televízióhoz (MTV). Ott aztán szédítő sebességgel rohanja végig a szamárlétrát, parlamenti tudósító, a tudósítói stáb főnöke, a belpolitikai stúdió vezetője, 1997-ben pedig már a Híradó főszerkesztője. Az ívelést a választáson nyertes egykori kollégiumi társak törik meg 1999-ben, amikor eltanácsolják a köztévétől. A Tv2-nél folytatja, aztán újabb parlamenti választás, és 2002-ben az MTV akkori elnöke, Ragáts Imre visszaszólítja hírigazgatónak. Onnan avanzsál tavaly az aktuális műsorokért felelős igazgatóvá, miközben a közgazdaság-tudományi egyetem lobbiszakértő szakát is végzi. Mostani kinevezése is igazolja: nem eredménytelenül.

"Tájfutottam, megyei bajnok is voltam" - jelzi, hol edzhette eligazodóképességét. Ma az úszást és a vitorlázást kultiválja. "Van egy nagy vitorláskönyv az asztalomon, reggel a titkárnőmmel mindig megnézzük, ellenszelünk lesz-e" - villant fel valamennyit csak keveseknek megmutatott humorából a magánéletéből csak 18 és 13 éves lányait és "átépítésre szoruló" leányfalui házát említő új tévéelnök.

- Az elmúlt kilenc-tíz évben átlagosan minden esztendőre jutott egy tévéelnök. Érdemes taposni egy ilyen pünkösdi királyságért? Vagy tud valamit, aminek elődei híján voltak?

- Én a feladattömeg miatt nyolc esztendőre tervezek. Tizenöt éve tévézem, szinte nincs terület a házban, amire legalább oldalról ne volna rálátásom. Persze így is fura lenne, ha most elkezdeném fényezni magam.

- Mi sem ezért jöttünk. Tény viszont, hogy alig tizenhét év alatt jutott a csúcsra, ami különösen ahhoz képest szép, hogy kvázi egy kósza ötlettől vezérelve lett újságíró...

- Hát, azért nem volt az kósza ötlet. Éppen büntetőeljárás-jogi államvizsgámra készültem, paragrafusokat magoltam, amikor rájöttem, hogy soha nem leszek jogász, mert nincs hozzá kedvem. Hallottam egy hirdetést a Magyar Rádióban, amelyben szerkesztőgyakornokokat kerestek. Megjelentem a rádióban, és egyből fölvettek a nyíregyházi stúdióba.

- Ahol akár be is savanyodhatott volna. Ki vagy mi tette budapesti tévéssé?

- Feuer András bízott bennem, és felvett - Bocskay Zsolttal és Müller Mihállyal együtt - a tévébe riporternek. Mi pedig végigkövettük a rendszerváltozás minden fontosabb eseményét, pártkongresszusokat, ott voltunk a köztársaság kikiáltásánál, még fotó is van rólunk, amikor Szűrös Mátyás bejelentette, hogy Magyarország immáron köztársaság...

- Újabban gyakran háborodik fel azon, amikor egyesek arra célozgatnak, hogy a szocik alatt lett főtévés. Holott - szokta replikázni - ön a Bibó-szakkollégiumban lakott. Tényleg: miért nem volt ott Orbán Viktor kezdőcsapatában? Esetleg félt? Nem fogadták be?

- A dolog pofonegyszerű: nem óhajtottam egyetlen politikai csoportosuláshoz sem tartozni. Sokkal inkább vonzott az újságírás, ami ugye a hatalom kritikáját jelenti.

- De hiszen akkor még nem is hallotta azt a bizonyos rádiós álláshirdetést... De mindegy, utólag sem érzi, hogy ott lett volna a helye a szerveződő Fideszben?

- Nem tartoztam a nyüzsgők közé. Nem izgatott a hatalom, és az a fajta, a fennálló renddel szembeni szenvedélyes küzdelem sem, amit ők képviseltek. Nem akartam kiáltványokat fogalmazni. Inkább moziba jártam. Rajongtam a Menzel- és Forman-filmekért.

- Ami finomabb lélekre vall. Tény, eddigi főnökei is szerették. Igaz, egykori elnöke, Peták István a mostani kuratóriumi döntéskor először nem önt akarta. Bántotta a dolog?

- Először is legyünk történelemhűek: Peták tévéelnökként annak idején pályázatot írt ki, amelyen sokan indultak, és végül engem választottak. Ami pedig a minap történteket illeti: lehet, hogy önök hallottak ilyesmit. Én nem.

- Érdemes néha nézni a tévét - mi a nevezettől hallottuk a történetet. De hát mit számít ez: sokkal rosszabb lehetett, amikor 1999-ben olyan megalázóan küldték el, hogy még felmondólevelét is önnel íratták meg. Összeomlott? Bosszút esküdött?

- Természetesen nem örültem. Abszurd volt az egész. Mármint hogy nincs senki, aki értelmesen képes lediktálni, mi alól is kell engem felmenteni. A lényeg, hogy hamar túllendültem rajta. Ilyen lelkialkatom van. Revánsvágy sincs bennem. Az nem én volnék.

- Távozásával kapcsolatosan utóbb többen kikezdték holmi végkielégítési ügyekben. Amit úgy kapott, hogy öt évig nem megy vissza a királyi tévéhez. Aztán két év múlva mégis újra ott volt. A fideszesek azt firtatták: visszafizeti-e a 28 milliót?

- Egy: számomra csak utólag derült ki, hogy nem mehetek vissza. Engem többekkel együtt egyszerűen elhajtottak. Kettő: ha jól emlékszem, 10 milliót kaptam. Ami egyébként személyes adat, közlése bűncselekmény.

- Kié? A politikusé, aki kimondta, vagy a sajtóé, mert megírta?

- Mindkettőé. Én ugyan sehol nem tettem büntető feljelentést, de ez az adat csakis a munkáltatóra és a munkavállalóra tartozik.

- Azért ha már megtörtént, mégiscsak érdemes lenne nyilatkoznia róla...

- Amikor visszajöttem, Ragáts Imre azt mondta: Zoli, célszerű lenne visszafizetni. Az MTV-t ugyanis állítólag megállapodás kötelezi, hogy ilyenkor fizessen a pénzügyminisztériumnak. Hozzáteszem, nézetem szerint a PM és az MTV megállapodása alkotmánysértő, mert nem lehet a munkavállalót kizárni abból, hogy öt éven belül visszatérhessen.

- Azt már tudja, hogy elnökként mekkora összeget kell majd csökkentenie a törlesztéssel? Esetleg ezt eleve beleszámolták elnöki fizetésébe?

- Nem hiszem, hogy ilyesmi szempont lehet. De nem is tudom, mennyi az elnöki fizetés. Nyilván közli majd velem a kuratórium.

- Azt se tudja, hogy van-e olyan tévés, aki többet keres, mint az elnök?

- Van. De ez normális. Nem szabad álszentnek lenni. Hiszen vannak itt olyan személyiségek, akik a miniszterelnöknél is többet keresnek. Vágó István például egy nap alatt meghozza azt a pénzt, amit havonta rákölt az intézmény.

- Ő egy másik csatorna. Tényleg, van, amit a konkurens tévéken szívesen néz?

- A Bagi-Nacsa-műsort. Őket nagyon szeretem.

LINDNER ANDRÁS - HORVÁTH ZOLTÁN

Kötelező lesz az FFP2-es maszk használata a XII. kerületi polgármesteri hivatalban

Kötelező lesz az FFP2-es maszk használata a XII. kerületi polgármesteri hivatalban

„A saját döntésünk, hogy nem felvételizünk az SZFE-re” – diákok írtak nyílt levelet Vidnyánszkynak

„A saját döntésünk, hogy nem felvételizünk az SZFE-re” – diákok írtak nyílt levelet Vidnyánszkynak

Levágta és magával vitte a kerékbilincset egy szabálytalanul parkoló autós Ferencvárosban

Levágta és magával vitte a kerékbilincset egy szabálytalanul parkoló autós Ferencvárosban