Tetszett a cikk?

európai parlamenti képviselőjelölt

"Szüleim, mert látták, hogy valami értelem csillog a hajam mögött, nem erőltették a teljesítményt, liberálisan neveltek" - hökkent meg nyitásként a konzervatív oldal 35 éves és az MDF európai parlamenti választási listáján a második helyre soroló reménysége. "Nagybátyám volt a lázadó a családban: a vegyiparból ment műanyagfröccsöntő kisiparosnak, mert elege volt a rendszerből." Hősünk dinamizmusa kezdetben abban nyilvánult meg, hogy "nyaranta dolgoztam, azután elutaztam, amit kerestem. Kedvenc helyeim Peru, az inka kultúra és Róma." A név azonban nála is jel lett: "Szerves olaj szakos vegyészmérnök vagyok, amihez van még Veszprémből egy szervezőmérnöki és egy környezetvédelmi szakmérnöki oklevelem is." Ez utóbbit Floridában, Párizsban, majd Budapesten tanulta össze. Egyetemistaként 1989 táján viszont másba is belefogott: "Pesten egy villamoson figyeltem fel a diákmunkákat hirdető Meló Diák diákszövetkezet hirdetésére. Beajánlkoztam." Végül "a szervezet alelnökeként az utolsó két egyetemi évben már csak erre koncentráltam, ami kész őrület volt, de legalább szépen megéltem belőle". Utóbb mégis az MDF-ben keres munkát: "Lezsák Sándor beszippantott maga mellé a parlamentbe titkárnak", majd amikor Lezsákból pártelnök lesz, kabinetfőnökként folytatja mellette. Nélkülözhetetlenségét és rugalmasságát jól jelzi, hogy 1999-től már az új pártelnök, Dávid Ibolya csapatában pártigazgató. Két parlamenti választás kampánytapasztalataival a háta mögött elvállalja az MDF európai uniós integrációs irodájának irányítását, európai uniós tréningeket vezet, uniós weblapokat szerkeszt, sőt bevállalja a Magyar Rádió Közalapítvány elnökségi tagságát is.

"Imádok motorozni a Suzukimmal" - említi, mire cserélte az egykori vízipólót a ma még nőtlen politikus, aki az Adyligeten álló családi házban a papával él. "Bár ő is sokat utazik, de kettőnk közül valaki mindig otthon van" - üzen búcsúzóul a bekukkantani vágyóknak.

- Pár hónapja még aligha gondolhatta bárki, hogy az európai lista nettó első helyét jelentő második helyére emelik. Ennek kapcsán két dolog lehetséges: vagy eleve esélytelennek vélték pártját a jelölők, vagy ön a pártban az igazi adu ász, a jövő embere...

- Mit mondjak, nekem a második változat szimpatikusabb. De félre a tréfát: nem véletlenül kerültem ebbe a pozícióba. Előbb végigjáratták velem a fontos posztokat, belekóstolhattam a nemzetközi politikába, és rájöttem, hogy engem ez vonz.

- Azért még el kellett érni, hogy a tiszteletbeli száműzetés helyett inkább a honi meccselést vállaló Dávid Ibolya mögött mindjárt ön következzék a listán...

- Aki belülről ismeri a pártot, tudhatta: nagyon is benne volt a pakliban, hogy engem a második helyre rakjanak. Minden képzettségem, képességem és kapcsolatrendszerem megvolt ahhoz, hogy ide kerüljek. Mindenki politikusra vagy közismert személyiségre számított, ezzel szemben a párt a szakértelemre voksolt. Szerintem ez bátor lépés volt...

- Kellett ehhez némi személyes bátorítás is, vagy a dolog csak úgy spontán jött?

- Az ilyesmire nem írnak ki pályázatokat, de arról sincs szó, hogy csak úgy kitalálnák az embert. Már megtanultam: ha azt szeretném elérni, hogy a nevem forogjon, azért komolyan meg kell dolgozni. Saját kampányomat már vagy fél évvel ezelőtt elkezdtem.

- Segítsen! Hátha egyszer nekünk is megjön a kedvünk...

- Emberről emberre jártam, és igyekeztem győzködni mindenkit.

- Tekinthetjük ezt amolyan politikai magánszámnak?

- Nem igazán. Bár imádok szerepelni. Azért kedvelem az utazásokat is, mert idegen emberekkel összekerülve állandóan megmérethetem magam. Egy társaságban mindig harcoltam, hogy kivívjam magamnak a vezető szerepet. És ez a legtöbbször sikerült is.

- Erre szocializálódott már otthon is?

- A családban nem így volt. Papám beszél vagy nyolc nyelven, húgom fogadásból tanult meg könnyen olaszul, vagyis afféle intellektuális elnyomatásban nevelkedtem. Rájöttem, más irányban kell kitörnöm. Lehet, hogy ezért sodródtam a politika felé.

- Világos. De előbb még töltekezett. Az USA-ban is. Ösztöndíjjal. Ezt hogy csinálta?

- Befejeztem az egyetemet, és egy szép nyári napon beszédültem az MDF Bem téri székházába. Mondtam, ha kapnak valamilyen angolszász területre szóló ösztöndíjat, szóljanak. Mire valaki egyből mondta: mintha az egyik fiók alján látott volna egy amerikai stipendiumfélét. És valóban ott hevert. Gyorsan kitöltöttem, telefonáltam az amerikai követségre, és már indulhattam is a meghallgatásra, másnap pedig fél évre az USA-ba.

- Ott lett szűkebb szakterülete a környezetvédelem. Hogy cuppant rá?

- Még itthon sok tüntetésen vettem részt, de semmi több. Aztán amikor odakinn voltam, megkértek, tartsak előadásokat a floridai egyetemen a közép-európai változásokról. Így jutottam a környezetvédelmi szakra is. Lenyűgözött, amit láttam. Éreztem, ez a jövő. Ott nyomban eldöntöttem, ezzel a területtel meg kell ismerkednem közelebbről.

- És? Milyen közel jutott?

- Engem a dolgok horizontálisan érdekelnek. És szinte minden. Vagyis egyetlen terület kevéssé köt le. Ha komoly szakmai tekintély szerettem volna lenni a környezetvédelemben, el kellett volna mélyednem benne. De csak abban. Azt viszont nem akartam.

- Viszont itthon két kampányt is végigcsinált. Kiötlött valamilyen Olajos-geget?

- Bizony. Igaz, kintről lestem el. A republikánus szenátor, aki mellett dolgoztam, minden héten egy napot választókörzetének valamelyik közintézményében töltött. Lezsák Sándor is hajlandónak mutatkozott rá, hogy menjünk el - ráadásul biciklin - a tűzoltókhoz, mentősökhöz. Így olyan politikuskép rajzolódik ki róla, hogy "lejön közénk, leül mellénk". Bejött.

- Hát mondjuk úgy: viszonylagosan. Mert 1999-től már az új elnök bizalmasa kellett hogy legyen. Talán Lezsák Sándor megbízottja ott, vagy váltott Dávidra?

- Jó kérdés. Lezsák Sándornak valóban én voltam az első embere, de amikor vele szemben Dávid Ibolyát választották meg, ő azonnal megkeresett, és kért, hogy legyek mint pártigazgató az ő első embere. Zseniális taktikai húzás volt az elnök asszony részéről...

- Nekünk mondja? Ennek ellenére itt áll 35 évesen, nőtlenül... Ha egyszer mégis sor kerülne rá, el tudna képzelni maga mellett egy nem magyar leányt is?

- Soha. Csak magyart. Mert hiába beszéljük magas szinten a közös nyelvet, sok mindent nem értene. Volt már francia, amerikai, belga barátnőm is. De nem működött.

- Hűsége valóban megejtő. Ön viszont most politikai diadalra készül. Persze mindenre fel kell készülnie, de mégis mi lesz, ha mégsem jön össze az európai parlamenti hely?

- Bill Clinton jut az eszembe, akiről Bushék a választási kampányban leírták, hogy az lesz majd a huszonnyolcadik veresége. Merthogy már a cserkészszövetségi kapitányságért folyó versenyben is kikapott néhányszor. És mi lett a végén? Ő futott be.

LINDNER ANDRÁS - HORVÁTH ZOLTÁN

Videó: Akkorát robbant a SpaceX Csillaghajója, hogy újra a levegőbe emelkedett

Videó: Akkorát robbant a SpaceX Csillaghajója, hogy újra a levegőbe emelkedett

Olyan magas pontszámot kapott a 17 éves Elon Musk az alkalmassági tesztjére, hogy megismételtették vele

Olyan magas pontszámot kapott a 17 éves Elon Musk az alkalmassági tesztjére, hogy megismételtették vele

A Fidesz már tárgyal a csatlakozásról a konzervatív képviselőcsoporttal

A Fidesz már tárgyal a csatlakozásról a konzervatív képviselőcsoporttal