Tetszett a cikk?

a Fidesz munkástagozatának elnöke

"Őseim rézművesek voltak, de van cukrász meg kárpitos is a famíliában, édesapám pedig eredetileg üveges lett" - tudjuk meg a Fidesz legfrissebb tagozatának 54 esztendős elnökétől, hogy nem holmi, az uborkafára hirtelen felkapaszkodott újmunkásra bízták a fontos posztot. Olyannyira, hogy bár az ambiciózus papa annak idején kitört a ktsz-elnökség irányába, sőt fiát is leérettségiztette, az ifjú Kontur még kezdeti álmáról, az erdészségről is letett, mivel "ahhoz jobban kellett volna tanulni, én pedig inkább fociztam". Az erdészetből csak annyi maradt, hogy "van otthon madárhatározóm, és sokáig tartottam stigliceket és kanárikat is a lakásban, de sajnos az asszonyok elüldözték őket, mert sok volt a szemét". Ehelyett maradt az autószerelés, előbb 1970-től egy Opel-szervizben, majd huszonöt éven át a budapesti IV. AFIT-nál. Csak 1995-ben vált, ám új munkahelyén, egy óbudai autójavítónál ugyancsak lefáradt verdákba lehel új életet. Viszont már fiatalon ott van a ferences rendiek kórusában: "ott ismertem meg a feleségemet is". Az együttes éneklés után hamar jött a három fiú, és e magánéleti aktivitást csak a rendszerváltás után fordítja a köz felé, mikor is "tevékeny szervezője lettem a Kolping katolikus legényegylet megalapításának". 1992-ben belép a KDNP-be, amit tavaly egy Fidesz-tagsággal turbóz fel. Nem sokkal utóbb Orbán Viktor felkéri, hogy szervezze meg a Fidesz-tagozatok e legújabbikát, ami semmit nem változtat azon, hogy "reggel héttől délután négyig" továbbra is ellátja munkahelyi feladatait.

"Gyalogtúrázom, van, hogy húsz-harminc kilométert is megteszek, de legszívesebben a két unokámmal foglalkozom" - említ kedves időtöltéseket az - "énekes, de többet nem mondanék" - feleségével és anyósával egy budai társasház nyolcvan négyzetméteres lakását birtokló újsütetű elnök. Akinek a harmadik iksz körüli számítógépes programozó, szobrász, illetve agrármérnök fiai már kirepültek. "Mindhárman funkciók nélküli tagok a KDNP-ben" - tudatja búcsúzóul, miként marad fenn mégis a folytonosság az utódokban.

- Egy országot lepett meg Orbán Viktor, amikor kiválasztotta a munkástagozat élére. Talán jogos a kérdés: miért neki, és miért nem önnek, a munkásnak jutott eszébe a dolog?

- De jó kérdés! Mert legalább őszintén elmondhatom, hogy nekem is eszembe jutott. Csak hát akkor még egy másik párt, a KDNP tagja voltam.

- A lényeg, hogy találkozott az elképzelésük. Egyből a pártelnök tenyerébe csapott?

- A szervezést egy hosszabb beszélgetést követően nyomban elvállaltam. Nekem ugyanis optimista a felfogásom, ha úgy érzem, meg tudok felelni egy feladatnak, belevágok.

- Megtisztelő lehetett, hogy az elnökségre egyedüli jelölt volt...

- Lehettünk volna többen is. A jelölőbizottság fel is szólította a jelenlévőket, hogy jelöljenek mást is az elnök személyére. De nem hoztak fel senkit.

- Minek? Azért - életútját ismerve - mégiscsak meglepő ez a fordulat. Tényleg, miért nem ambicionálta, hogy legalább a művezetőségig emelkedjen?

- Volt, hogy elvállaltam egy évre a diszpécserséget, de a papírmunka nem fogott meg. Később munkafelvevő lettem, és próbamester is, ám az sem tetszett istenigazából. Vissza is menekültem a műhelybe, ahol meg voltak velem elégedve: én javíthattam az igazgatómnak és a barátainak az autóit is. De közben mindig szókimondó ember voltam.

- Ejha. Miket mondott?

- Hát például az egyik műhelygyűlésen rászóltam az elnökségre, hogy adják már meg a tiszteletet a munkásembereknek is, akik szeretnék előadni a javaslataikat. Persze nemegyszer - vulgárisan fogalmazva - pofára estem, mert leváltak mellőlem az elgyávuló kollégák. Aztán olyan is volt, hogy a főnökeim szóltak, gondoljak a gyerekeimre, és fogjam a számat... Leginkább azért sem emelkedtem, mert nem voltam bent a pártban. Oda ugyanis nem sikerült beszervezniük. Azt mondtam, még nem vagyok eléggé érett hozzá.

- Szóval tudott rafinált is lenni. Közben meg titokban politizálgatott?

- Persze, tettem a megjegyzéseket. Egy munkapárommal pedig folyton az ÉS-t és a Valóságot olvastuk, amelyek ellenzéki lapoknak számítottak. De ismertem a HVG-t is...

- A végén még levesz a lábunkról. De mit számítunk mi, amikor egy nyilatkozatából kiderül, még Németh Miklós exminiszterelnök is a kuncsaftja volt. Adott jattot is?

- Akkor már nem volt miniszterelnök. Jatt persze volt, de ezt nem nevezném csúszópénznek. Mert én mindig azt mondtam: először megcsináljuk az autót, és ha meg van elégedve, akkor mondjon véleményt.

- Ez így etikus. Ami pedig a mintákat illeti, arról egy nyilatkozatában mesélt: azt mondta, "bár Papp Laci és Puskás Öcsi is nagy francok voltak, életüket mégis egyetlen asszony mellett töltötték le". Ismerte is őket?

- Papp Laci is kolpingos volt. Személyesen is jól ismertem. De itt volt például Czibor Zoli is... Miközben proli srácok voltak, mindegyik tiszta, erkölcsös életet élt.

- Tényleg nem értjük, hogy ha ennyire világosan látja a dolgokat, hogyan nem vállalkozott?

- Ahhoz sok millió kell, de annyi pénzem sosem volt, hogy ilyesmibe belevághassak. Ám hogy egy kölcsön kamatainak törlesztéséért másnak dolgozzak, azt már nem.

- Hadd kalandozzunk el kissé. Elnézzük szépen formázott bajszát, ami elmehetne egy angol arisztokrataklubban is. Nagy munka ilyen állapotban tartani?

- Nekem még szakállam is volt. Hatalmas, bohém. Aztán amikor levágattam, a feleségem újból szerelmes lett belém. Merthogy nem ismert meg. Képzeljék, elment mellettem.

- A nemjóját! Egyébként mondják, a cipésznek lyukas a cipője - ön milyen kocsival jár?

- Egy nyolcéves Hyundaijal. A legjobban azonban a 23 éves Fordomat szerettem. Egy külkereskedőtől vettem, aki nagyon vigyázott rá. Sajnos csúnyán végezte, a fiam összetörte.

- Feltesszük, a kocsit. Egyébként a főnöke mit szólt, hogy országos politikus lett?

- Büszke rám, de hozzátette, hogy ebből sem előnyöm, sem hátrányom nem származhat.

- Ahhoz mit szól, hogy rövidesen európai uniós munkás lehet? Büszke? Avagy fél?

- Ezzel tényleg van egy komoly gondom. Hogyha bemegyünk az unióba, vajon nem bagóért dolgoztatnak majd ezután is? Keresztfiam most fejezte be az egyetemet Németországban, ott maradt programozónak, de a németek munkabérének alig hatvan százalékát kapja. Pedig mérget vennék rá, hogy többet tud, mint azok. Ezt nem jól tárgyalták le.

- Beszélt erről Orbán úrral, aki állítólag maga is részt vett ilyen tárgyalásokon?

- Igaz, hogy nem a szocialisták kezdték a tárgyalásokat, de a lengyelek például az utolsó pillanatig harcolva képesek voltak eredményt elérni. Mi nem.

- Úgy riposztozik, mint egy profi politikus. Ami nem szégyen. Ön sem őket, hanem a bankárokat, a bankárszemléletet szokta korholni, amikor a "munkaalapú gazdaság" szükségességéről beszél. Azért érdekelne, hogy hol tartja megtakarított pénzét.

- Hát, nem is egy bankban. És a miniszterelnökkel szemben azt mondom, nem úgy kell irányítani egy országot, mint egy bankot...

LINDNER ANDRÁS - HORVÁTH ZOLTÁN

A francia védettségi igazolványnál a PCR-teszt is számít

A francia védettségi igazolványnál a PCR-teszt is számít

Nagy a bizonytalanság a trianoni menekültek pontos száma körül

Nagy a bizonytalanság a trianoni menekültek pontos száma körül

Néhány órás napsütéssel és széllel indul a hét

Néhány órás napsütéssel és széllel indul a hét