Tetszett a cikk?

az ORTT új elnöke

"Ifjan arról álmodoztam, hogy erdész leszek, járom az erdőket. Hát ez nem jött össze" - tudatja már elsőre a média-főhatóság élére szavazott, 51 esztendős új elnök, hogy pályája korántsem mindig vágyai szerint alakult. Már akkor sem, amikor "az AFIT-nál, illetve az EVIG-nél" alkalmazásban álló szülők a pesti VII. kerületben nevelkedő fiának a jelentős felsőiskolai túljelentkezések okán kényszerűen korán kellett munkába állnia. Mondhatni banálisan: "Megláttam egy hirdetést, ahol a társadalombiztosításhoz kerestek kezdő munkatársakat. Nosza, próbáljuk meg" - emlékszik, miképpen kanalizálta kalandvágyát. 1971-ben kezd, nyugdíjvonalon, ám hamar belső ellenőr lesz, majd csoportvezető is. A nyolcvanas évek közepén azonban - "akkor indultak az új vállalkozási formák, én pedig szerettem volna anyagilag is megalapozni az életemet" - inkább géemkázni kezd. Az anyagi berobbanás mégsem egészen vágyai szerint alakul, mert 1991-ben visszakanyarodik a társadalombiztosítási vonalra, az egészségbiztosítási pénztárhoz, ám ott sem csak úgy osztogatják a sarzsit: közel 40 évesen ismét az iskolapadba ül, és a szegedi jogi kar tb-szakán diplomázik, aminek jutalma pénzügyi főosztály-vezetői stallum. Ekkor már nem veszít az ekkor szerzett lendületből, 1999 elején az ORTT költségvetési igazgatójaként lép át a kommunikáció hatósági szférájába, ahol hamarosan az intézmény főigazgatójává emelik, és legújabban - több államfői, illetve miniszterelnöki személyi licit után - ő lesz az a közös nevező, akit a hét elején a parlamentnek elnökké szavazni javasoltak a főméltóságok.

"Szeretek horgászni, és imádom Hemingwayt" - említ két kapcsolódó passziót az új elnök, aki az egyik kerületi önkormányzatnál dolgozó második feleségével és az e házasságból született, 26 éves joghallgató Györggyel, valamint a 15 éves gimnazista Zoltánnal egy XVII. kerületi "szép helyen, az úgynevezett Madárdombon álló" fél ikerházban él.

- Nem könnyen és nem egyetlen szökkenéssel került az elnöki székbe. Egy tavalyi "előválogatáskor" Mádl Ferenc köztársasági elnök mondott nemet, a mostani szavazáskor meg a masszív fideszes tartózkodás okán rezgett a léc. Tudja, hogy mi változhatott meg egy év alatt a köztársasági elnök önnel kapcsolatos érzéseiben?

- Nem tudom megfejteni. Csak annyit mondott, hogy a tizenharmadik vagy tizennegyedik jelölt után olyan megoldást keresett, amit nagy valószínűséggel már mindkét oldal el tud fogadni. Amihez hozzátette, hogy korábban is megfordult a fejében a személyem...

- A politikai bulvársajtó persze azonnal kombinált. Mégpedig akként, hogy személye elfogadásában szerepe lehetett Mádl Ferenc fiának, aki az ORTT-nél dolgozik. Bár ön ezt élesen elutasította, mi mégiscsak életszerűnek véljük, hogy ifjabb Mádl, például egy meghitt családi beszélgetés során, referálhatott önről édesapjának...

- Bár nincsenek információim, azt persze magam is valószínűsítem, hogy beszédtéma lehettem, elvégre fordított esetben én is biztosan megkérdezném a fiamat. De ha történt is ilyen, az csak nehezítette a helyzetemet, mert így a személyemről másoknál sokkal pontosabb és biztosabb információkkal rendelkezhetett az elnök úr.

- Nyilván új beosztása is ezt a pozitív gondolkodást igényli majd öntől. Egyébként meg jó messziről startolt. Vajon mi vezethetett annak idején egy 18 éves fiút a társadalombiztosításhoz? Csak íróasztalt keresett? Esetleg mindig arról álmodott?

- Jöhetnék persze azzal, hogy a szociális érzékem vezérelt, de nem mondanék igazat. Önállósodni akartam, saját lábra állni. Igaz, az a munka idővel meg is fogott.

- Úgy tetszik, mégsem eléggé, mert átállt géemkávonalra...

- Újabb házasságban éltem, kicsi volt a gyerek... Működött az akkori 36 négyzetméteres lakásunkban egy nagy elektromos cserépkályha, és amikor jött a hideg, a havi villanyszámla elvitte az egész fizetésemet. És akkor már lehetett vállalkozni...

- Mivel próbált meggazdagodni?

- Egy kollégámmal vettünk egy egytonnás Zsuk kisteherautót, azzal kezdtünk fuvarozni, kvázi taxizni. Később vállaltunk takarítást is. Megéltünk.

- A kisvállalkozókról azt mondták, hogy afféle ideológiai szöget jelentettek a szocializmus koporsóján. Ön is a rendszerváltó avantgárdhoz tartozónak tekintette magát?

- Mi inkább a saját megélhetésünket igyekeztünk "összekalapálni" valahogy. Őszintén mondom, nem éreztem, hogy belátható időn belül véget érjen az a rendszer.

- Szóval a nagy változtatásból totálisan kimaradt?

- Akkor már a Fém és Kert Kft. ügyvezetője voltam. Azt meg a testvéremmel alapítottuk. Műszerdobozokat és hegesztőgép-alkatrészeket gyártottunk. Ám akkor jöttek sorra a cégek likviditási gondjai, a nagy sorban állás, amit a mi vállalkozásunk sem élt túl.

- Vissza kellett hát térnie a társadalombiztosításba, az egészségpénztárhoz. Persze akkor már az is politika szabdalta, viharos hely volt. Mennyire került a tűzvonalba?

- A végén, amikor már két főosztályt is irányítottam, nem lehetett kimaradni. Tény, hogy akkor, szerénytelenség nélkül mondhatom, bekerültem abba a 10-12 fős csapatba, amelyik hatással volt az intézmény irányítására. És azt már élveztem. Klassz dolog volt.

- 1998-ban mégis távozott. Ha annyira szerette, nyilván nem jószántából...

- 1998 végén adtam be a lemondásomat, Cser Ágnes távozása után, mivel nem voltam hajlandó visszalépni az új vezetés kínálta alacsonyabb beosztásba. Nem volt kellemes 46 évesen megismerkedni a munkanélküliséggel. Az elején még jöttek a telefonok, de egy idő után alig, és akkor már a családom is elviselhetetlennek érzett. De akkor ért a szerencse.

- Mi? Vagy ki?

- Egy pályázat kapcsán megismerkedtem Révész T. Mihállyal, az ORTT akkori - első - elnökével, aki megajánlotta az ott épp üres költségvetési igazgatói posztot. Kész álom volt.

- A hivatal pedig, mint mondják, kész rémálom. Állítólag politikai háttéralkuk alapján adták-vették a sugárzási engedélyeket. A Horn Gyula miniszterelnökkel hírbe hozott Révész T. Mihály elnök viszont rövid idő után főigazgatónak is kinevezte. De térjünk vissza most elnyert funkciójához. Milyen rangnak felel meg voltaképp ez az elnöki poszt?

- Maradjunk annyiban, hogy miniszteri juttatásokra és illetményekre vagyok jogosult. De ettől még nem vagyok miniszter.

- Realista. És milyen elnök lesz? A testület például nemrég ítélkezett a Tilos Rádió ügyében. Új funkciójából hogy látja: elődjének vezetésével tökéletes döntést hozott a testület az ominózus "utolsó figyelmeztetéssel"?

- A jogsértés tényét nem vitatta senki, de akkor a többség csak ebben tudott kompromisszumra jutni. Voltak, akik súlyosabb szankciót kívántak, de volt, aki csak 24 órás "bezárást" javasolt. A magam részéről úgy érzem, hogy a döntés egy picit talán túl szigorúra sikeredett...

LINDNER ANDRÁS - HORVÁTH ZOLTÁN

Egy sajátos szabály miatt küldtek ki magasabb összegű gépjárműadó-csekket az autósoknak

Egy sajátos szabály miatt küldtek ki magasabb összegű gépjárműadó-csekket az autósoknak

És akkor sötétben tapogatózunk a Puskás Aréna alagútjában

És akkor sötétben tapogatózunk a Puskás Aréna alagútjában

Elég csak beszélni, a mesterséges intelligencia megmondja, kit fenyeget az Alzheimer-kór

Elég csak beszélni, a mesterséges intelligencia megmondja, kit fenyeget az Alzheimer-kór