Hanó Miklós

Utolsó frissítés:

Tetszett a cikk?

a Magyar Kisgazda és Polgári Párt alelnöke, a Gazdák és Fogyasztók Önvédelmi Mozgalmának főszervezője, a Kistermelői Sertéstartók Érdekvédelmi Szervezetének elnöke

"Szlovák-magyar keveredés van bennem. Ezért is tudok olyan pompás csabai kolbászt csinálni. A technológia, a hagyomány onnan jött, de itt kellett megvalósítani" - oszt meg mindjárt elsőre egy titkot a félút-foglaló gazdademonstrációk fő motorjának mondott, 47 esztendős gazdálkodó-politikus. Aki szüleinek pedagógusi kitérője után tért vissza ősei életteréhez, a földhöz. "Nem müzlin nevelkedtem", tudatja, honnan az őserő. Aminek következtében helyi kézilabdameccsein "ha nekem szaladtak, mintha betonfallal ütköztek volna". Kezdetben azonban ő is szakértelmiséginek indul - a szegedi élelmiszer-ipari főiskola hús-baromfi szakán 1978-ban szerzett üzemmérnöki diplomát -, ám első, a Zöldértnél vállalt munkája mellett már saját tanyát is vásárol. A kétlakiság a rendszerváltással marad abba - igaz, csak részben: jelentkezik a kisgazdapártba, ahol hamar a városi szervezet elnökségével is megtisztelik, ám még sem az 1994-es országgyűlési, sem a helyi polgármester-választásokon nem érett a helyzet a felemelkedésére. Nem így 1998-ban, mikor az Orbán-Torgyán-diadal lendületében megyei területi listáról bejut a parlamentbe, sőt alpolgármester is lesz. Idővel azonban őt is eléri a "kisgazdavégzet", 2000 nyarán kizárják. A Fidesz hasznosítaná, olyannyira, hogy még 2002-ben is indítanák, ám a szocialistává lett búzaégető Karsaival már nem bír. De nem hagyja magát: a kora tavaszi közúti gazdademonstrációk barikádjain ismét felkelti a média érdeklődését.

"Bár 140 kiló vagyok, a kispályás foci még ma is megy. De voltak fajtagyőztes King galambjaim is" - említ keményebb és szelídebb passziókat a gazdapatrónus, aki a békéscsabai házához közeli tanyán teremti elő a napi betevőt feleségének és fiainak, 22 esztendős, a gödöllői agráron harmadéves, "a jószágokat szerető" Miklósnak, illetve a belsőépítésznek készülő, 14 éves Bálintnak.

- Nem lehet könnyű sorsa a gazdák élén, hiszen manapság többen is versenyeznek a legfőbb jobboldali gazda címért: önön kívül ott törekszik a Fidesz és az MDF embere is...

- Erre csak azt mondom, hogy nincs jobb- meg baloldali disznó. Se tehén. Nem titkolom persze, hogy jómagam jobboldali érzelmű vagyok.

- Ön megteheti, mert gazda, akinek szakértelmét aligha lehetne kétségbe vonni, hiszen alig 21 évesen kezdte a gazdálkodást. De miért vágott bele? Akkoriban a fiatalok a városba menekültek. Valamiféle elhivatottság vezérelte? Netán politikai trucc?

- Valóban sokan nevettek rajtam, amikor 1978-ban tanyát vettem. Nem sok fiatal vágott bele. De nem volt lakásom, és a tanyai szintű kis gazdaságomban tartott nyolc-tíz kocás állományomból befolyt pénzből tudtam egy lakótelepi lakást megvásárolni. Szóval, nem tagadom, erősen motivált az elérhető pluszjövedelem.

- És hogy jött be a dolog az épülő szocializmus viszonyai között? Gáncsolták?

- Nem panaszkodhattam. Igaz, a régi tanyát azóta már le kellett bontanom, mert terjeszkedett a bánya, de amikor kárpótlás révén hozzájutottam negyven hektárhoz, azon kezdtem el építeni egy újat. Itt már száz anyajuh is volt.

- Azért óvatos duhajként fél lábbal ott maradt az állami állásban is...

- Mindkettőt akartam csinálni, mert a kettő szorosan összefüggött. Hiszen abból a disznóból, amit neveltem, csináltuk azután a Húskernél a kolbászt.

- Az állami vonalon meddig engedték emelkedni?

- Sokáig főmérnökhelyettes voltam, a végén pedig főmérnök is...

- De nem ezzel szokott büszkélkedni, inkább a kolbászával...

- Ja, azt meg az itteni parasztemberektől lestem el. Ez ugye nyitott kéményben füstölt kolbászt jelent, amit kóróizékkel kell füstölni. Ha nem tudnák: a kóró a kukorica, amit kévébe összekötve adnak a marhának. Ami abból megmarad, azt nevezzük izéknek. De ellestem a fűszerezés csodafortélyait is, amit a nagyüzemiek meg sem közelítenek. Persze jó háztáji sertés is kell, száraz, érett hús, nem olyan csöpögős dán fajta.

- Ezzel a tudással mire vitte? Mármint anyagilag?

- Nem vagyok nagytőkés. Van egy családi gazdaságom, és eltartom a családomat. Magam művelem a földem.

- Szerénykedik, hiszen elég sokáig ott állt Torgyán doktor mellett. Ő mivel győzte meg?

- Vele sokáig egyetértettem, csakhogy amikor pozícióba került, és igazán tehetett is volna, tehetetlenkedett.

- Miért nem segített neki?

- Ugyan, hát én mentettem meg az ágazatot, amikor sikerült elérnem, hogy hatósági áron vegyék át a sertést, és én voltam, aki kezdeményezte a külső üzletrész száz százalékon történő kifizetését is. Persze amikor nagy baj volt a sertéságazattal, meghívott, és megkérdezte, most mit csináljon, egy idő után viszont már nem engedett magához. Inkább olyanokat vett maga köré, akik nem értettek máshoz, csak hogy jól tapossanak körülötte.

- Igaz - inkább utóbb, mint előbb - ön is jól lenejlonparasztozta Torgyán elnök urat. Nem későn? Hiszen Túri-Kovács, Szentgyörgyvölgyi urak és mások ön előtt, jobb időzítéssel jelentkeztek át a Fideszbe...

- Engem is támogatott a Fidesz-MDF a szocialista jelölt Karsaival szemben, de a baloldal nyerő pozícióban volt. Ellenfelem, Karsai úr fűt-fát ígért, most meg, úgy látszik, füst ment a torkára, mert hallgat, és nem lép fel az agráriumért.

- Tény, ami tény, sok olyan gazdavezért láttunk már, aki addig volt harcias, amíg helyzetbe nem hozta magát. Önről is rebesgettek ezt-azt. Visszahallott ezekből bármit is?

- Le akartak járatni. Szanyi államtitkár úr még azt is híresztelte, hogy a politika perifériájára sodródott egykori kisgazda képviselő vagyok, aki Békéscsabán olcsón veszem a disznót. Már elnézést, de el tudják képzelni, ha így lenne, létrehoztam volna a kistermelői sertéstartók érdekvédelmi szervezetét, ahol az a célom, hogy magasabb áron vegyék át a paraszt disznóját, miközben én olcsón vásárolom? Ha így volna, szemen köphetném magam.

- Ne tegye. Tény, hogy nem csak a kisgazda vezetésű agrártárca tett a szükségesnél kevesebbet az EU-tagságra való felkészülésért. Ön mire számít? Bejöhet, amivel riogatnak, hogy mindent fel kell számolni?

- Nem szeretném. Én kitartok. Ha másként nem, berendezkedem önfenntartásra. Lehet, hogy nem termelek árut, nem adok le száz hízót, hanem önmagamnak termelek, de nem óhajtom enni a rossz minőségű, hormonkezelt, génmanipulált élelmiszereket. Óvom a gyerekeimet is a sok szeméttől, amit megetetnek az emberrel.

- És közben készül vissza a nagypolitikába?

- Nem tudom. Az még a távlat. Egyelőre az érdekvédelem vált a szívügyemmé...

LINDNER ANDRÁS - HORVÁTH ZOLTÁN