Tetszett a cikk?

a Levegő Munkacsoport elnöke

Jószerével külföldön, Cipruson, az USA-ban és a Szovjetunióban érett felnőtté a magyar környezetvédelem 52 éves meghatározó személyisége. Az első két állomást még a statisztikus-közgazdász papa külföldi munkahelyeinek köszönhette, Moszkva viszont már saját vállalása volt: "részben függetlenségre vágytam, részben szerettem volna közelebbről megismerni a másik oldalt is". Nem is akármilyen mélységben: moszkvai egyetemistaként "több éven át vezettem a moszkvai nemzetközi diák vitaklubot". 1975-ben aztán, átvéve kitüntetéses diplomáját, a Magyar Állami Eötvös Loránd Geofizikai Intézetnél próbál beilleszkedni a hazai rögvalóságba, végül azonban több mozgalmasságra vágyva az eszperantisták között aktivizálja magát. Mindezt olyan intenzitással, hogy 1980-ban szakít a geofizikusi karrierrel, és az eszperantószövetség tudományos titkára lesz. Amikor azután 1988-ban már komolyan úgy néz ki, hogy valóban mozdul a föld, a hozzá hasonlóan vélekedőkkel megalapítja az idővel országossá terebélyesedő Levegő Munkacsoportot, ahol is a kezdetektől - és 1998-tól már elnöki ranggal is megtisztelve - ő a főnök. Sokoldalúságát mutatja, hogy ő honosítja meg a magyar oktatásban a japán számolótáblát, a szorobánt, sőt 1994-től egy ideig még az akkori környezetvédelmi miniszternek is ad tanácsokat.

"Szeretek kirándulni és kerékpározni. Korábban sokat eveztem a Dunán, amíg élvezhetetlenné nem vált a szennyezett víz és a motorcsónakok miatt" - említi, miről kellett lemondania passziói közül. A fő környezetvédő egy budaörsi "felújított régi parasztházban" lakik francianyelv-tanár párjával és legkisebb fiukkal, a 15 esztendős Gáspárral. A két nagyobbik gyereknek már az ugyanabban a kertben álló, ugyancsak felújított "egykori nyári épület" a birodalma: a 21 éves Áron, miután elsajátította az ácsszakmát is, "most készül felvételizni egy üzleti főiskolára", a 20 éves Zsuzsa pedig az ELTE alkalmazott matematika szakán tanul. Az elnöknek és családjának nincs autója, "azért taxiba néha beülök".

- Irodájuk a főváros talán legszennyezettebb pontján található. Szándékosan választotta, hogy nyugodt lelkiismerettel lehessen mind gyakrabban házon kívül?

- Ez a hely is arra ösztönöz bennünket, hogy még jobban dolgozzunk. Mert saját bőrünkön érezzük a problémákat. Ugyanakkor különösen kedvező ajánlatot is kaptunk a lakás bérlésére, amivel élni kellett, és az sem utolsó szempont, hogy közel a Városháza.

- Ahol bizonyára sokan emlegetik, hiszen most önök miatt akad el a sokszorosan megtorpedózott négyes metró építése...

- Tisztázzunk valamit: mi nem vagyunk metróellenesek. Csak hát a négyes metró 300 milliárdos beruházásánál súlyos hibákat észleltünk.

- Szóval az ezzel foglalkozó nem kevés ember nettó hozzá nem értő?

- Inkább arról van szó, hogy a közlekedési szakemberek és minisztériumi tisztviselők nyíltan nem mondhatják, ezért megkérnek bennünket, hogy mi kiabáljunk.

- Erre majd reagáljanak ők. Mindenesetre tiszteletre méltó az elvszerűség, amivel gyakorlatilag még autóba sem száll. Sikerült ezt átörökítenie gyermekeire is?

- E téren elvben egyetértenek velem, de erősek a rossz minták, így lehet, hogy ezeket fogják követni. De akkor sem hosszú ideig. Mert sokáig be lehet ugyan csapni az embereket, de a fizika törvényeit nem lehet megváltoztatni.

- Ifjú emberként másfajta szocializációban volt része - a világ több pontján is. Ciprusra és az USA-ba még vitte a család, de ilyen előzmények után mi izgatta Moszkvában?

- Szívem szerint inkább Leningrádban tanultam volna, de Moszkvába vettek fel.

- Szellemes. Azért Moszkvában is láthattak valamit önben, amikor egy akkortájt oly kényes feladattal bízták meg, mint amilyet egy politikai vitaklub vezetése jelenthetett...

- Azért volt néhány szovjet elvtárs is, akik beleszóltak. Különböző országok helyzetét vitattuk meg, voltak például latin-amerikai és vietnami témák. Amire pontosan emlékszem: a Szovjetunió belső helyzete nem volt napirenden. Az tabu volt.

- Hogy élte meg az ottani viszonyokat a New Yorkban töltött kamaszévek után?

- Nem zavart, hogy tízféle alma helyett csak kétfélét vásárolhattam, és az sem, hogy a GUM-ban kisebb volt az áruválaszték, mint amit akár itthon is tapasztaltam. Inkább zavart a nemtörődömség. Ugyanakkor volt, amiben jobbnak tartottam Moszkvát New Yorknál.

- Éspedig?

- Az egyik a közbiztonság. Amerikában nem mertem éjszaka járkálni, Moszkvában az ilyen félelem fel sem merült bennem. Moszkvát sokkal tisztábbnak is éreztem. És még valami: ott nagyon olcsón juthattam hozzá könyvekhez.

- Nem lévén averziói, tán még a párttagsággal is megkísértették...

- Még odakint jelentkeztem. Azért kértem a belépésemet, hogy belül legyek. Sosem szerettem, ha kihagynak dolgokból, meg ha fölöttem döntenek. Szerettem volna beleszólni és megváltoztatni a gyakorlatot, amely sok szempontból gyökeresen ellentétes volt a kinyilvánított elméletekkel. Ám arra való hivatkozással, hogy Amerikában éltem, és nem ismerem jól a magyar viszonyokat, elutasították a kérelmemet. Később már nem erőltettem.

- Itthon sok mindennel próbálkozott, mígnem a környezetvédelemnél kötött ki. Hogyan kezdte? Másként kezelte a házi szemetet? Környezettudatosan kezdett élni?

- Én már korábban sem éltem másként. A döntő, hogy nincs autóm. És nem pazarolom az erőforrásokat. Takarékoskodom a vízzel, szelektíven gyűjtöm a hulladékot... Vagy, amikor megvettük a régi budaörsi parasztházat, úgy újíttattuk fel, hogy meghagytunk mindent. Mert ez a leginkább környezetkímélő. Hiába javasolták, hogy dózeroltassuk le.

- Mint mondja, szelektíven gyűjti a hulladékot. Nem deprimáló, hogy utána a kukásautó összekeveri az egészet?

- Remélem, ez egyre ritkábban fordul elő. Hallottam persze magam is, de van benne tévedés, ugyanis ugyanaz a kukáskocsi viszi el a műanyagot és a fémet is - csak más napokon. És azt hiszik, hogy utána egybeöntenek mindent.

- Idealizmusa tiszteletre méltó. Ma sokféle szervezet sokféle tartalommal fogalmazza meg elveit. A hozzánk hasonló szemlélődők nem is igazán tudják, mi a valós veszély, és hol folyik pánikkeltő handabandázás. Önről ugyan gyakran mondják, hogy szinte mindig ugyanott állt, de talán jogos a kérdés: nem gyanúsan szakszerűtlen, ha a mindennap új felfedezéseket produkáló világban éveken át ugyanahhoz a karóhoz köti az ebet?

- Miközben alapelveim valóban változatlanok, tudásom sokszorosa a tizenöt évvel ezelőttinek. Ha változik a világ, magam is változom. Hogy egy példát mondjak: amíg Magyarországon alacsonyabbak voltak az üzemanyagárak, mint Ausztriában, azt pártoltam, hogy emeljék az üzemanyagadókat. Most, hogy hatalmas méreteket öltött az üzemanyag-csempészet, ezt nem mondanám. Helyette más megoldásokat részesítek előnyben.

LINDNER ANDRÁS - HORVÁTH ZOLTÁN

Konzultációt indít a főváros a Fudan Egyetem ügyében

Konzultációt indít a főváros a Fudan Egyetem ügyében

Böröcz nem tartja elképzelhetetlennek, hogy változtassanak az általa benyújtott új lakástörvényen

Böröcz nem tartja elképzelhetetlennek, hogy változtassanak az általa benyújtott új lakástörvényen

Szeretettel Pozsonyból: Lehet szabad sajtótermékkel sikeresnek lenni

Szeretettel Pozsonyból: Lehet szabad sajtótermékkel sikeresnek lenni