a Magyar Iszlám Közösség elnöke

"Könnyen rátaláltam az iszlámra. Hittem Jézusban is, ugyanakkor tudtam, hogy Mohamed is létezett, és próféta volt" - beszél megvilágosodásának útjáról a magyarországi muszlimok, egy konkurens szervezet emírjének letartóztatása kapcsán, jobb híján sajtófőszereplővé lett egyik elnöke. Aki annak idején nyilván alaposan meghökkentette az őt szigorú katolikus nevelésben részesítő szüleit, amikor 1978-ban, 18 évesen betért az iszlámba. "Nem szerettem a kommunista rendszert, szerettem volna kimenni harcolni Eritreába, ahol üldözték a muszlimokat" - említ ma, 44 évesen ifjonti motívumokat. Egyébiránt a néphadsereg katonatisztjeként szolgáló papa 1957-ben, a forradalom leverése után nem írta alá a hűségnyilatkozatot, mire "egyből leszerelték". Az ifjú Bolek a tiszalöki érettségi után nyomdászattal próbálkozik, "de mert láttam, hogy egész nap festékes az ember keze, elment tőle a kedvem". Így lesz inkább villanyszerelő. De más rázós ügye is akad, "egy vörös zászló leszedése és elégetése miatt öt évre eltiltottak a közügyektől". 1986-ban mégis nekilát a továbbtanulásnak, ám az ekkor elkezdett Államigazgatási Főiskola esti tagozatát csak 1997-ben fejezi be. De ettől függetlenül is aktív életet él: belép a terézvárosi polgárőrségbe, majd Pándon jegyzősködik, és közben ő lesz a megerősödő Magyar Iszlám Közösség elnöke is. Sőt "vásároltam 6 hektár földet Monoron", majd ugyanott földhivatali munkát is vállal, ám tavaly ajtót mutattak neki, így ma "papíron munkanélküli vagyok". Viszont "megírtam a magyar iszlám történetét a kezdetektől napjainkig", újabban meg "könyvecskét akarok írni arról, hogyan, milyen erők mozgatják a szélsőséges iszlám erőket Magyarországon".

"Szeretem a lovakat, szeretek íjászkodni, régen sokat horgásztam is." Ez, valamint a kertészkedés meg az állatok kötik le leginkább a két házasságából három gyermekkel büszkélkedő vallási vezetőt, aki többnyire monori családi házában lel nyugodt percekre az elengedhetetlen meditációkhoz.

- Tiszteletben tartjuk azt a hevületet, amellyel mindennek elmondja az önökkel konkuráló Iszlám Egyház gyanúba fogott fogorvos emírjét. Általános erkölcsi aspektusból mégis nem az lenne az égieknek tetsző, hogy muszlim ne legyen muszlimnak farkasa?

- Amikor 2002-ben újraválasztottak az Iszlám Közösség élére, az Iszlám Egyház még nem létezett. Működött viszont a Magyarországi Muszlimok Egyháza. Őket többször is megkerestem, mondtam, egyesüljünk, végül is egy iszlám van... Tanúk előtt kínáltam fel Sulok Zoltánnak, hogy legyen társelnök. De választ sem kaptam, illetve csak annyit, hogy nem érett rá a helyzet. Erre föl azt gondoltam, nem kényszer a disznótor.

- Különösen nem hívő muszlimnak. De mi a baja az egyház emírjével?

- Én a doktort nem tartom holmi csavargó tolvajnak, de a nézeteivel ettől még gondjaim vannak. Mert szerinte a tálibok és Bin Laden céljai nemesek, csak az eszközeikkel van baj. Na mármost, én a céljaikkal sem értek egyet. De itt van szellemi elődeink példája is. Egy Germanus Gyula nem szólított volna harcra.

- Nem tudjuk, ebbéli nézeteivel vajon az iszlámságon belül nem képvisel-e törpe minoritást... Talán profánul hangzik, de miből lehet fenntartani egy ilyen irányzatot?

- Amióta elnök vagyok, a törökökön és néhány nyugat-európai barátunkon kívül senkitől nem kaptunk anyagi támogatást. Pedig sok helyről kérünk.

- Egyáltalán: lehet sóheren betölteni a küldetést?

- Most van egy biztató jel: támogatnák a Mit tudsz az iszlámról? vetélkedőnket. Én azonban óvatos vagyok, csak akkor hiszem el, ha már ott a pénz a bankszámlánkon.

- Az iszlám térítő vallás; volt olyan a családjában, akit át is térített?

- A mostohaapámat. De hogy mondjam? Nem nevezném térítésnek. Inkább mondanám az iszlámról folytatott szívélyes beszélgetésnek, aminek a hatására felvette az iszlám hitet. Amikor még a polgárőrségnél dolgoztam, sok embert sikerült rávennem ugyanerre.

- Úgy tudjuk, még csak nem is beszél arabul. Huszonhat éve csinálja, hogyan nem volt ideje azóta sem megtanulni?

- Valóban csak keveset tudok. Nem volt rá időm. Amikor szerettem volna kimenni tanulni, nem engedtek. Aztán jött a család, kevés volt a pénz. De talán majd most. Nem akarom elkiabálni, de úgy néz ki, hogy az egyik arab országban - a hely maradjon titok - kapnék egy négy hónapos ösztöndíjat, és elmehetnék a családdal együtt.

- Nyilván sokat meditál. Születtek-e már ezek során - akár a hitrendszert megújító - "boleki" gondolatok, amelyek esetleg feljogosítanák, mondjuk, a prófétaságra?

- Mit mondjak, van humoruk. Szerintem az persze egyedi, ahogyan Mohamed próféta életéről írtam. Már próbáltam több helyen megjelentetni. És van egy igazán nagy tervem, amihez meg szponzort kellene találni: kikutattam egy híres magyar embert, aki a 19. században külföldön áttért az iszlámra, és jelentőset alkotott. Még mielőtt találgatnának, nem Törökországról van szó. De nem árulom el a nevét, mert még valaki "lenyúlja", és megelőz. Már csak el kellene utaznom abba az idegen országba, és ott kellene kutatnom.

- Borzongatóan misztikus! De meg is kell élni, ön meg most munkanélküli. Persze tudjuk, az iszlámban fontos dolog a kegyes adomány. Mégis mennyi? Ha mondjuk késztetést éreznénk, hogy csatlakozzunk önökhöz, tőlünk mit várna el?

- Mindenki annyit ad, amennyit akar. Nekem úgy megy az adakozás, hogy valaki megtankolja a kocsimat, vagy egy másik közösségi tag ezt meg azt vesz. Voltak tartalékaim, de feléltem mindent. Pályáztam ide-oda, de mindenhol visszautasítottak. Túl ismert személyiség vagyok. Most írtam egy kérvényt Lévai Katalin miniszterhez: ha megvédi a romákat és megvédi a homoszexuálisokat, kérdem én, miért ne kaphatnék én is tőle?

- És a lelkiek? Betartja például a napi ötszöri imádkozást?

- Hogyne. Igaz, az időpontokkal néha problémám van. Mert sokat utazom, tárgyalok, és dolgozom. De otthon mindig mindent bepótolok.

- Most még igazi kuriózum, pedig hát állomásozott itt ideiglenesen másfél évszázadig iszlám hatalom, minek nyomán virágozhatna akár nagyobb muszlim közösség is...

- A mi hittérítésünk nem olyan, mint egy misszionáriusé, aki elmegy a dzsungelbe, hogy ott térítgesse a bennszülötteket. Mi az iszlám vallást és az iszlám kultúrát mutatjuk meg. Önöknek is ezt tettem, és nem mondtam közben, hogy álljanak muzulmánnak. De lehet, hogy holnap mégis be fognak kopogtatni, mert Isten adott önöknek egy sugallatot.

- Még várjuk. De ön mit gondol: lesz idő, amikor ön vagy egy utóda egyenrangú félként foglalhat helyet a bevett magyarországi nagyegyházak vezetői között?

- Fél évszázad kellene hozzá. És nem hiszem, hogy bevándorlásból lesznek az új híveink. Mert azt nem támogatom. De nem azért, mert idegengyűlölő vagyok. Azt szoktam mondani, hogy amikor megkaptam a Koránt, azzal egy időben nem dobtam ki a Petőfi-köteteimet...

LINDNER ANDRÁS - HORVÁTH ZOLTÁN

Forog a sírjában a bakelitlemez, és élvezi

Forog a sírjában a bakelitlemez, és élvezi

Újraszámolták a szavazatokat, de V. Naszályi maradt az I. kerület polgármestere

Újraszámolták a szavazatokat, de V. Naszályi maradt az I. kerület polgármestere

Történelmi csúcson az amerikai sertéshúsexport

Történelmi csúcson az amerikai sertéshúsexport

Hónapokig nem volt médiaengedélye, de csak most szűnik meg a szombathelyi propagandalap

Hónapokig nem volt médiaengedélye, de csak most szűnik meg a szombathelyi propagandalap

Radar 360: Radikális iskola költözhet a fővárosba, visszatér a nyár

Radar 360: Radikális iskola költözhet a fővárosba, visszatér a nyár

Ez történt: óriásit mentek Facebookon ezek a Borkai-Orbán-Karácsony ihlette mémek

Ez történt: óriásit mentek Facebookon ezek a Borkai-Orbán-Karácsony ihlette mémek