a Fidesz szóvivője

"Irigyeltem azokat, akik már fiatalon tudták, milyen pályára készülnek" - vall kezdeti tétovaságokról a nem túl rég előbb Orbán Viktor egyik jobbkezévé, utóbb a Fidesz szóvivőjévé emelt, a napokban 37 esztendős valamikori matematikatanár. Aki úgy kapta szépen csengő keresztnevét, hogy "szüleim Lengyelországban megismertek egy nekik fölöttébb szimpatikus, Máriusz nevű gyereket. Később húgom és öcsém névválasztásánál már hozzám igazodtak, így lettek ők Enkratisz, illetve Renátusz." A fent említett bizonytalanság magyarázhatja, hogy a kőbányai érettségi után Máriusz számára nem jelentett lelki traumát, hogy "bár 1985-ben a műszaki egyetem villamosmérnöki karára felvételiztem, pontszámom csak az egri tanárképzőre volt elegendő". A pedagóguspálya egyébként nem volt számára újdonság, a pályaelhagyás sem: tanár papája egy számítástechnikai-programozói állás miatt települt át évekre az ausztriai Bregenzbe, ahová Máriusz a főiskolai kötöttség miatt nem követheti a családot. Egerben viszont "fő konspirátorként nagy részem volt abban, hogy sikerült a Ho Si Minh Főiskola nevét Eszterházy Károlyra változtatnunk". Ugyane lendület viszi a Fideszbe is, közben 1989-ben kézhez veszi matematika-fizika szakos tanári oklevelét, amit később szociológusi diplomával is kiegészít. A tanulás mellett 1998-ig a kőbányai önkormányzat képviselőjeként edzi magát a későbbi politikai feladatokra. Három egyéni választási veresége közül a két utóbbit követően 1998-ban, majd négy évre rá listáról csak azért is parlamenti képviselő lesz.

"Tanítványaimmal és azok nélkül is gyakran indultam futófesztiválokra, gyalog-, vízi és kerékpártúrákra" - jelzi, hogy nem csak szellemileg volt mozgékony. Határon túli aktivitását mutatja, hogy idehaza egyik elindítója volt a dévai Szent Ferenc Alapítványnak, és hogy - ha jóval túl is a harmincon - nemrég egy szlovák állampolgárságú párkányi magyar leány fejét kötötte be. Vele pillanatnyilag a família régi kőbányai családi házának tetőterében húzzák meg magukat.

- Még csak azt sem mondhatjuk, hogy a "legújabb hullámmal tűnt fel" pártjában, mivel hosszú idő óta ön az egyetlen új Fidesz-arc, akit meg kellett jegyeznünk. Hogyan?

- A dolog úgy esett, hogy az egyik frakcióülésen Orbán Viktor szólt, akar még pár szót váltani velem. Lázasan törtem a fejem: vajon mi rosszat tehettem? Amikor odaültem mellé, egyből rátért, hogy szüksége lenne egy szóvivőre, akarok-e vele dolgozni. Miután levegőhöz jutottam, azonnal döntöttem. Később azt is megkérdeztem tőle, milyen indokok alapján gondolt épp rám. És akkor sok jót mondott rólam.

- Nem tudjuk, beavathat-e az önt ily módon elismerő szempontrendszer főbb elemeibe?

- Hát, elég szerénytelennek tűnne, ha most sorolni kezdeném...

- Kommunikációspecialistaként képes lenne hallgatni?

- Na jó, ha muszáj: mondta, úgy látja, hogy tudok beszélni, jól vág az eszem, megfelelő alázattal dolgozom, és hasonlók...

- Titokban biztosan rég önön tartotta a szemét.

- Nyilván mérlegelt. Egyébként hihetetlenül sok információt tud a képviselőkről, így rólam is. Még évekkel ezelőtt, amikor egy síelésen véletlenül találkoztunk, kiderült, tudja, hogy a kőbányai templom kórusában énekeltem. Ez akkor nagyon meglepett.

- E tájékozottság akár hízelgőnek is tekinthető. De vissza a múltba: előbb tanított, és szaktárgyai nem tartoztak a népszerűek közé. Hogy emlékszik: el tudta varázsolni a kezdetben érzéketlen nebulókat?

- Az volt a legnehezebb, hogy tizennégy évvel ezelőtt még szinte gyereknek néztem ki, és küzdenem kellett, hogy komolyan vegyenek. A tanítás mellett rengeteg tábort, gyalogtúrát szerveztem. Olyan osztállyal is mentem, amelyet elviselhetetlen magatartása miatt egy tanár sem vitt soha sehová. Ma is emlékeznek arra, hogy cipőben fogócskáztak a Szalajka patakban, amiből magam nem csináltam problémát.

- Ha nem sértené, azt mondanánk: liberális. Aztán otthagyta a pedagógiát, most viszont - ahogy mondják - egész népét, és nem középiskolás fokon... Egyébként még a tavalyi Ki kicsodában is nőtlenként szerepel, most viszont ott ragyog a jegygyűrű az ujján...

- Tavaly óta már házas vagyok. Előtte hosszú ideig udvaroltam egy lánynak, de hét év után elváltak útjaink. Később találkoztam Adéllal. Ő párkányi lány, így amikor kormányon voltunk, fel kellett építenünk a párkányi hidat, mert szorultam volna a családja előtt.

- Díjazzuk mikszáthi humorát. Szüksége is lehetett rá a Fidesz kezdeti útkeresési kínjai közepette. Katolikus neveltetése kapcsán netán még kulcsszerepe is volt abban, hogy a párt keresztény nemzeti irányba fordult?

- Nem különösebben. Sőt az Orbán Viktor-Fodor Gábor szakítás idején utóbbihoz húztam, mert vele dolgoztam együtt az oktatási kabinetben. Ki is álltam akkor mellette, de nem mentem sem vele, sem utána.

- Reméljük, már megbocsátottak az erre hivatottak...

- Soha nem éreztem ennek a hátrányát, bár nemrég, az egyik elnökségi ülésen kiderült, Kövér László és Orbán Viktor is emlékszik erre. Talán tudták, hogy nem ideológiai szempontok motiváltak.

- Azért nem bátortalanítja el az ilyesmi?

- Sosem arról voltam ismert, hogy meghúztam magam a sarokban. Volt, hogy egy országos választmányi ülésen csúnyán összevitatkoztam az elnökség több tagjával, ezután többen is odajöttek, mondván, vége a fideszes karrieremnek. Röviddel később befutó helyre kerültem a budapesti listán.

- Meghajtjuk zászlónkat. Főnökéről mondják: van karizmája. Tudott azért formálni rajta, vagy az ön pozíciója inkább a precíz feladat-végrehajtásról szól?

- Sokkal több kérdésben meghallgatja a véleményemet, mint amire számítottam. Beszédeiben volt, amikor örömmel ismertem fel olyan szófordulatokat, amelyeket én javasoltam. Egyébként nagy önállósággal dolgozom, ami nem könnyű, mert ha valamit jól megoldok, az fel sem tűnik, ha nem, azt viszont egyből sokan észreveszik.

- Tud néha vitatkozni is vele?

- Természetesen. De nehéz, mert rendkívül gyorsan vág az esze, rendszerben gondolkodik, és majdnem mindig előrébb jár. De az oldott hangulatú, ugratásokkal teli elnökségi üléseken is vannak viták, és amikor Orbán Viktor látja, hogy a többségnek más a véleménye, megadja magát.

- Ha csak egyszer is ott lehetnénk!? Szóval jól elvannak. Ezért nem vétette fel magát pártja európai parlamenti listájára?

- Nem vetődött fel bennem, mert egy nyelvet sem beszélek olyan szinten, hogy felállhatnék az uniós parlamentben egy szónoklatra. Vagy részt vehetnék a háttérbeszélgetésekben. Mert hát végső soron ott dőlnek el a dolgok...

LINDNER ANDRÁS - HORVÁTH ZOLTÁN

Tovább terjeszkedik a kormánykedvenc Valton üzlettársa

Tovább terjeszkedik a kormánykedvenc Valton üzlettársa

Mobilokra is kiadják minden idők egyik legsikeresebb PC-játékát

Mobilokra is kiadják minden idők egyik legsikeresebb PC-játékát

Ha ilyen wifi-routere van otthon, azonnal cserélje le, a gyártó is ezt javasolja

Ha ilyen wifi-routere van otthon, azonnal cserélje le, a gyártó is ezt javasolja

Felmentették Paul Gascoigne-t a szexuális zaklatás vádja alól

Felmentették Paul Gascoigne-t a szexuális zaklatás vádja alól

Megint átjárhatatlan lesz a Hősök tere a hétvégén

Megint átjárhatatlan lesz a Hősök tere a hétvégén

Marabu FékNyúz: Őrségben

Marabu FékNyúz: Őrségben