képviselő, az MDF Lakitelek munkacsoportjának tagja

"Nem kellett bennünket bepofozni a templomba, szívesen jártunk az istentiszteletekre" - emlékszik a földeáki, paradicsominak érzett gyermekévekre a helyi református lelkipásztor és a tanítónő idén 43 éves, mára pártjának konzervatív másként gondolójává érett fia. A debreceni református kollégium gimnáziumában kezdett pálya eleinte az apai életút követését ígérné. Igaz, közbejön egy minilázadás: néprajzos és régész szeretne lenni, de nem veszik föl az ELTE-re. "A katonaidőmet Marcaliban töltve megfogadtam, hogy soha még csak a környékre sem megyek. És tessék, most a körzet parlamenti képviselője vagyok" - ismeri be az emberi tervezőképesség végességét. Előbb azonban a Budapesti Református Teológiai Akadé-mián megismeri későbbi feleségét, s már vele megy a csurgó-alsoki egyházközség segédlelkészének, majd lelkipásztorának. Ekkor már 1987-et írunk, mikor is belép az MDF helyi szervezetébe. Világi aktivitása tovább terebélyesedik, amikor három évre rá a párt jelöltjeként Csurgó választói polgármesterükké emelik. A pályaív 1998-ban ér eddigi csúcsára, amikor MDF-Fidesz közös jelöltként parlamenti képviselőséget is szerez a szívéből korábban még kivetett Marcaliban. Tavaly - a kedvezőtlenül alakuló helyi képviselő-testület okán, meghasonulva - lemondott polgármesterségéről, így maradt fölös energiája, hogy a pártelnök asszony képviselte irányvonal kiigazítására szerveződő Lakitelek munkacsoport egyik leggyakrabban megszólaló tagja lehessen.

"A régi álom nyomán ma is bújom a szakkönyveket, és újabban Wass Albert-regényeket is olvasok" - jelzi, mivel tartja frissen szellemi kondícióját a Csurgón egyházi szolgálati lakásában, Pesten a parlament finanszírozta albérletben élő honatya. Odahaza segédlelkész neje viszi a politizálás miatt 1994-ben letett hitéleti teendőit. És neveli a gyerekeket: a 16 esztendős Bencét, a 14 éves Boglárkát, valamint az utóbbinál öt évvel ifjabb Lenkét.

- Ön mint teológiai képzettségű ember nem akadt fenn azon, hogy nyilatkozatukban egyszerre hivatkoznak a lakiteleki tradícióhoz és a keresztény szellemhez való visszatérésre? Holott a lakiteleki alapító nyilatkozatban ez utóbbi kifejezés nem is szerepel...

- Sokan, akik most értetlenségüknek adnak hangot az MDF-ben, szerintem elfelejtették, hol vannak, és hogyan kerültek ide. Természetes, hogy nem lehet kétszer ugyanabba a folyóba belelépni, vagyis - hogy úgy mondjam - nem hülyültünk meg. Jól tudjuk, hogy a lakiteleki nyilatkozat 1987-ben született, és hogy számos kontextusa megváltozott. A lényeg azonban maradt: az MDF-nek konzekvens keresztény pártnak kell maradnia!

- Dialektikából biztosan ön az erősebb. Ráadásul a lakiteleki csapat egyik legaktívabb tagja. Kijelölték erre, avagy csak muszáj Herkulesként került az események fókuszába?

- Nálunk normális módon zajlanak a folyamatok, bennem pedig erős a késztetés, hogy ötleteimet elmondjam a nyilvánosság előtt. Miután tevékeny szerepet vállaltam nyilatkozatunk megfogalmazásában, a kialakult szereposztás természetes. És egy demokratikus pártban állítólag el lehet mondani, miről mit gondolunk.

- Szeretnénk olvasóinkat tájékoztatni az utolsó mondat hangsúlyából érződő iróniáról...

- Derű nélkül a politika halálos. Ez szent meggyőződésem.

- Hát, derű nélkül tényleg nehéz lenne. A politika egyébként elég hamar első vonalbeli elfoglaltság is lett az életében: még lelkészi tevékenységét is szünetelteti. Más kollégái nem tudtak lemondani erről. Egyházában a Hegedűsöket tartják számon e tekintetben...

- Hegedűs püspök urat nagyon tisztelem, mert nagy tudású, kiváló teológus. De emberként is tisztelem, amit érvényesnek érzek a fiára, ifjabb Hegedűs Lórántra is. Az más kérdés, hogy a politikai irányzatokat tekintve máshová helyezzük a hangsúlyokat. De bocsánat: keresztényi türelemmel viselem a szélsőbaloldali vagy liberális irányzatokat is...

- Nem túlságosan centrumpolitikusi megnyilvánulás ez? Persze van más gondja is. Tegye a szívére a kezét: nem volt boldogabb annak idején az ön által gondozott gyülekezettel?

- A palástomat nem vették el, nem is adtam oda egy múzeumnak, csupán a munkaviszonyomat szüneteltetem. Olyan ez, mint amikor költőből lesz valaki képviselő. Neki sem tilthatja meg senki, hogy közben verseket írjon. Olykor magam is prédikálok, de 1994 óta semmilyen juttatást nem kapok érte.

- Ehhez csak annyit, hogy bár úgy tudjuk, leginkább egyes katolikus rendekben szokás a kifejezett szegénységi fogadalom, valahogy csak elérte, hogy elnyerje a parlament legszegényebb képviselője címet...

- Ebben több félreértés is van. A törvény szerint csakis a képviselők vagyonnyilatkozatát kell nyilvánosságra hozni, a feleségét és a gyermekekét nem. Nekünk pedig ami vagyonunk van, az örökség révén épp a feleségem vagyonnyilatkozatában szerepel. Ha tehát családi nyilatkozatot kellene adni, talán más lenne a kép.

- Maradjunk is inkább a lelkieknél. Fel sem tételezve, hogy nem elvi alapon politizál, azért megkérdeznénk: Dávid Ibolya pártelnök asszonnyal kialakult konfliktusába nem játszik bele az is, hogy amikor ön a parlamentben nemrég keresetlen keménységgel minősítette a kormányt, még az elnök asszony is elhatárolta magát szóhasználatától?

- Amikor véleményt fogalmazok Dávid Ibolyáról, nem a személyéről nyilatkozom. Mellesleg az önök által szóba hozott napirend előtti parlamenti felszólalásom azon kevesek egyike volt, amelyet a legszélesebb frakciós és tanácsadói körrel egyeztettem. Ezért döbbentett meg, hogy egyedül az elnök asszonynak nem tetszett. Természetesen már túl vagyok az érzelmi felhevüléseken, de a rendreutasítása valóban nem esett jól.

- És ahhoz mit szól, hogy pártjuk emblematikus elnökének fia épp a napokban önök által már lemondásra is felszólított Dávid Ibolya oldalán szállt hirtelen ringbe?

- Ő még nem politikus, de ettől függetlenül kiváló fotóriporter, amiért nagyra becsülöm.

- Ennyit a derűről, ami nélkül - hogy önt idézzük - halálos lenne a politika. De hát azért itt holmi elnökségi tagság is szóba került!?

- Mindenkinek szíve joga, hogy aktivizálja magát a politikában is. Ez azonban nem jelentheti azt, hogy Antall Péter leminősítő megjegyzéseket tehet tisztességes politikusokra, akik már több mint egy évtizede az MDF-ért élnek és halnak.

- Pontosan ezért csodálkozunk, hogy a szeptemberi megméretésre még senki nem dobta be az ön nevét. Meglepte volna?

- Ezt a kérdést még nem érzem aktuálisnak. Mellesleg talán nem is vagyok annyira ismert személyiség, mint több idősebb politikustársam. De az valóban kérdés: eljött-e már - vagy sem - a generációváltás ideje az MDF-en belül? Ezt a tagságnak kell mérlegelnie.

- Ez egy elvi álláspont. Lépjünk az önt illető személyes szintre...

- Ha a jelölések ilyen irányt vettek volna, akkor nyilván el kellene gondolkodnom. De egyelőre mindez nem több feltételezésnél.

LINDNER ANDRÁS - HORVÁTH ZOLTÁN

Seres László: Sokkoló, hogy a miniszterelnök nem tartja magát egy bírósági döntéshez

Seres László: Sokkoló, hogy a miniszterelnök nem tartja magát egy bírósági döntéshez

Még a vombatok is befogadják a menekülteket

Még a vombatok is befogadják a menekülteket

Elkészültek az első élő robotok, önmagukat gyógyítják

Elkészültek az első élő robotok, önmagukat gyógyítják

Már csak az előzenekarért is érdemes menni az Aerosmith koncertre

Már csak az előzenekarért is érdemes menni az Aerosmith koncertre

Világháborús bombát találtak Szolnokon

Világháborús bombát találtak Szolnokon

Húszgólos magyar siker kell este a csoportelsőséghez férfi vízilabdában

Húszgólos magyar siker kell este a csoportelsőséghez férfi vízilabdában