olimpiai ezüstérmes diszkoszvető

"A súlylökés nem vonzott, a gerely is távol állt tőlem, kalapácsot pedig senki nem dobott a környéken, maradt a diszkosz" - tudjuk meg, milyen könnyen választott sportágat az olimpiai doppingbotrány nyomán bronzból ezüstérmessé avanzsáló 25 éves atléta. Akit kezdetben ötpróbázgató mamája edzett, "ám hamarosan igazi edző kezére adott, mondván, nem akar ő kínozni". A dolgot a papa sem ellenezte, különösen, hogy "korábban ő is próbálkozott a súlylökéssel és a diszkoszvetéssel". Így vezet az út a szolnoki Verseghy gimnázium érettségijéig. Ami azért nem volt teljesen örömteli, mivel "egy kicsit pikkeltek rám. Azt mondták: valaki vagy sportoljon, vagy járjon a Verseghybe." De megacélozta akaratát, így utóbb még a Testnevelési Egyetem sportmenedzser szakát is elvégezte, mostanában pedig "a Pázmány Péter Katolikus Egyetemen vagyok elsőéves joghallgató, bár bevallom, ügyvéd barátomtól fél óra alatt többet tanulok, mint a suliban egész esztendő alatt". Ami a fentiek hátterében zajló sportkarriert illeti: már 18 évesen junior Európa-bajnoki harmadik, egy évre rá junior világbajnok volt, aztán 2001-ben megnyerte a 23 éven aluliak vébéjét, majd - immáron a felnőttek között - a 2002-es müncheni Eb-n hetedik. Az athéni olimpia előtt a nagy rivális Fazekas előtt megnyerte az országos bajnokságot. "Kezdetben a szolnoki MÁV-Ideálnál versenyeztem, aztán átmentem Debrecenbe, onnan pedig két éve a BHSE-hez igazoltam" - meséli, hogy nemcsak az általa dobott diszkoszok futottak be tekintélyes röppályát. Mindezt edzőjével, a maga idejében ugyancsak jeles diszkoszvetőnek számító Fejér Gézával együtt élte végig.

"Motor, autó, zene" - jelzi, mi az, amire a sok felkészülés mellett szívesen szakít időt a még nőtlen, de már "a százméteres síkfutás magyar rekordernőjével, Szabó Enikővel" párosan élő dobóatléta, aki mostanában fejezte be családi házának építését a Szolnokhoz közeli Tiszavárkonyon, ahol szülei is élnek.

- Nem lehet könnyű helyzetben: a magyar dobóatléták közül egyedül ön maradt érmesen is tisztán. Nyilván vigyáznia kell minden mozdulatára. Lehet, hogy el sem megy az Annus Adrián szervezte hétvégi szombathelyi dobógálára? Avagy szolidaritásból mégis?

- Ha belefér a programomba, szívesen megyek. Igaz, most három külföldi versenyem is lesz, a három legkomolyabban ellenőrzött találkozó. Bár nekem semmi közöm a bemártogatásokhoz, amik most a magyar atlétákat érték, biztos vagyok abban, hogy a versenyek kapcsán alaposan összevissza fognak vizsgálni.

- Nem láttuk viszont a magyar olimpiai csapat ünnepélyes fogadásán sem. Félt elmenni?

- Nekem sem szóban, sem írásban nem szólt erről senki. Remélem, csak a szokásos hanyagságból, és nem azért, mert szégyellnék a jelenlétem.

- Nem fordult meg még a fejében, hogy a most már mindenkit érő gyanú nyilván önt is körülvevő légkörében váltania kellene?

- Sokan mondják, pláne mostanában, hogy ha elvégzem a jogot, menjek rá a sportjogra. Ahhoz viszont semmi kedvem. Mert akkor az ilyen esetekben kellene fellépnem, mint a mostani. És mivel nagyjából tudom, mi rejlik a háttérben, kellemetlen helyzetben lennék... De erről nem akarok beszélni.

- Hát pedig a fene megenne, hogy végre egy igazán tűzközeli bennfentestől halljuk a teljes igazságot. Egyelőre csak azt tudjuk, hogy ön mostanában lépett abba a körbe, ahol már komolyabb összegek forognak. Tudja már, mibe kell a pénzét befektetni?

- Egyelőre csak azt tudom, hogy biztosan nem ülhetek rajta otthon. Azt viszont már látom, hogy Szolnokon és környékén roppant nehéz pénzt csinálni. Sorra csődölnek be a jobbnál jobbnak hitt üzletek, mert az embereknek annyira nincs pénzük, hogy akár még a húszforintos dolgokat sem tudják megvenni.

- Magát a sportot viszont - mutatta ezt az olimpia is - a politika is befektetésnek tekinti. Sokan eddigi klubváltásait is e szempontból értékelték...

- Ugyan már. 2000 decemberében a Szolnoki MÁV-tól indoklás nélkül kirúgtak. Akkor a debreceniek azt mondták, komoly fizetést adnak, még saját súlyemelőtermet is készítettek nekem, továbbá építettek egy dobópályát, és átvállalták az edzőt.

- Na, és miért tagadnánk, hogy Debrecennek fideszes vezetése van...

- Nézzék, én a politikának egyik oldalán sem szerepeltem soha. És nem is fogok. A szívemben nincs bent egyik oldal sem, még akkor se, ha igaz, amit mondanak. Mert hát van folytatás is: Debrecenben hagyták tönkretenni a klubot, nem tudtak fizetni. Akkor jött a jelenlegi szponzorom, aki viszont az ellenkező oldalon állt. Mindent vállal - mondta -, csak egy kikötése van, hogy menjek át a Honvédba. Azokban inkább megbízik. Úgy látszik, hiába, mert hamarosan az is tönkrement. Mondjam, hogy ahol felbukkanok...!?

- Még szerencse, hogy vannak pénzdíjas versenyek. Az mekkora bevétel?

- Sok ezer eurós. Az első helyért adhatnak 15 ezer, de akár 25 ezer eurót is. Ezt szorozzák be 250-nel. És ahhoz jönnek még a bónuszok. Ha valaki, mondjuk, 64 métert dob, kap még kétezret, ha 65-öt, újabb kettőt, ha dob egy csúcsot, ismét újabb ezrekkel fejelik meg az alapösszeget. Sok múlhat persze a versenyző menedzserén is.

- Önt most könnyű vagy nehéz lesz menedzselni?

- Az eredményeim miatt muszáj hogy meghívjanak. És hát sajnos az árnyék már eddig is rávetült a magyar dobóatlétákra: egy, hogy úgy mondjam, jó szándékú magyar atléta jóvoltából, akinek a nevét nem szeretném én kimondani. Mert nem kívánok pereskedni.

- Nem is a nevét, hanem az igazságot lenne jó tudni. Amivel kapcsolatosan a nagy nemzeti feljajdulás és tiltakozás után most ott tartunk, hogy "mindenki doppingol, csak épp mi buktunk le". Igaz lenne ez?

- Az egész arról szólt, hogy egy ismeretlen telefonáló a döntő előtt felhívta a nemzetközi szövetséget, hogy Fazekas Robi és én majd csalunk a vizsgálaton. Én átmentem, és ezek után ez az egész nem is érdekel tovább. De továbbmegyek: ki tudja megmondani, mi az, hogy dopping? Az elv az, hogy senki se juthasson érdemtelenül előnyhöz. De hát ebből a szempontból a C-vitamin is dopping, mert például Kenyában nem lehet hozzájutni.

- Milyen jó, hogy nem vagyunk kenyai élsportolók. De hát vannak durvább dolgok is: újabban még az is elhangzott, hogy az állam - esetleg - leveszi óvó-gondoskodó kezét azokról, akik megperzselődnek. Ha ilyesmi bekövetkezne, elképzelhető, hogy a következő olimpián már más ország zászlaja alatt küzdene - ahogyan a nekünk most két aranyat nyerő, eredetileg jugoszláv színekben versenyző Janics Natasa?

- Minden elképzelhető. De bízom abban, hogy a sportágamat nem szüntetik meg, nem veszik le az olimpiáról, és maradhatok magyar diszkoszvető. Ha azonban a helyzet ellehetetlenül, azt sem tudom kizárni, hogy más színekben versenyezzek tovább. Mert számomra a diszkosz áll mindenek felett...

LINDNER ANDRÁS - HORVÁTH ZOLTÁN

Többen állítják: februárban tartja a PS5 bemutatóját a Sony

Többen állítják: februárban tartja a PS5 bemutatóját a Sony

Kimondták: Magyarország digitálisan szabad, de vannak helyek, ahol a kattintás már bűn

Kimondták: Magyarország digitálisan szabad, de vannak helyek, ahol a kattintás már bűn

Javult ugyan a futball nézőszáma, de továbbra is kihasználatlanok a stadionok

Javult ugyan a futball nézőszáma, de továbbra is kihasználatlanok a stadionok

Lezárják két órára az M1-es autópályát

Lezárják két órára az M1-es autópályát

Újabb videó jött Schobert Norbitól, nem akar bocsánatot kérni

Újabb videó jött Schobert Norbitól, nem akar bocsánatot kérni

Hogyan boldogul ma a magyar filmgyártás Andy Vajna nélkül?

Hogyan boldogul ma a magyar filmgyártás Andy Vajna nélkül?