Tetszett a cikk?

az új országos rendőrfőkapitány

"Eredetileg orvos akartam lenni, többször felvételiztem, de helyhiány miatt nem vettek fel. Ma már úgy érzem, jobb is így, mert valószínűleg csapnivaló orvos lett volna belőlem" - vall a hőn óhajtott továbbtanulást végül biztosító rendőri pálya előjátékáról az ország 57 esztendős, sok esélyesebbnek vélt jelöltet váratlanul megelőző, a napokban beiktatott új első rendőre. Mindehhez értelmiségi háttér járul, "apám pedagógus volt, a húgom is az", ahonnan a Győr--Pest-Pécs háromszög gimnáziumi-rendőrtiszti főiskolai, illetve jogi egyetemi közege segíti az emelkedést. A szolgálat 35 éve kezdődött a Győr-Sopron megyei főkapitányságon, ahol nyomozói kvalitásai hamar osztályvezetői pozícióba, majd a számtalan bűnügy felderítésében végzett precíz aprómunka a kilencvenes évek elejére a megyei főkapitány bűnügyi helyettesévé emelik; itt kínálja meg 1996-ban Pintér tábornok akkori országos főkapitány a szomszédos Vas megye főkapitányságával. Hat év és a szocialista hatalomátvétel után 2002 nyarán Lamperth miniszter asszony hozza számára az új kihívást, a Rendvédelmi Szervek Védelmi Szolgálatának, magyarul többek között a rendőrség belső elhárításának az irányítását, amit "hosszabb gondolkodást követően" elfogad. Innen vezénylik a sokak által remélt, de végül neki jutó őrhelyre.

"A munkám a hobbim is. Ha marad szabad időnk, kirándulunk. Vagy barátokat látogatunk Győrben, Vasban, mert szeretném ápolni a régi kapcsolatokat" - tudatja, miként vált eggyé hivatásával a már saját budapesti lakásában élő - "volt idő, amikor a hétvégéken ingáztam Szombathely és a főváros között" -, katonás főrendőr. Aki családjáról csak annyit hajlandó elárulni, hogy 27 éves, már nős fia ügyészségi fogalmazó. "A család privát szféra, amit szeretnék megőrizni. Cserébe én is mindig mentesítettem őket a magam tevékenységétől" - tájékoztat búcsúzóul tettének indítékairól.

- Meglepett. Már megvolt nekünk a rendőrfőtiszti kar színe-virága, de egy sem volt köztük, aki, mint ön, személyesen jelentkezett volna be a mobilján. Ez egy stílus kezdete?

- Igyekszem bármikor elérhető lenni, persze nem tudom megígérni, hogy ez a későbbiekben is így lesz. Mert az utóbbi néhány nap arról győzött meg, hogy miután az egyik mobilom számát nagyon sokan ismerik, már alig tudok tervszerű munkát végezni.

- Ha már stílus: elődje a nyelveket beszélő, árnyaltan fogalmazó főkapitányi imázshoz szoktatta a közvéleményt. Önnél milyen új elemekkel kell számolnunk?

- Erre nem szívesen válaszolok, mert ha elmondom, hogy én mennyiben vagyok más, akkor ebből őrá nézve esetleg negatív benyomás keletkezhet. Egyben biztosak lehetnek, Salgó tábornok úr is egyfajta egyéniség, és magam is egyfajta személyiség vagyok. A kettőnk közötti eltérésből fakadóan lesznek tehát változások.

- Jó, akkor úgy kérdezzük, megtalálják-e majd október 15-én a tévékamerák a Terror Háza körül rendet biztosítók közt, a tervezett tüntetés-ellentüntetés idején?

- Nem hiszem, hogy az országos főkapitánynak az volna a dolga, hogy efféle eseményeken a helyszínen tartózkodjon. De van a távolmaradásra más okom is: ha később bármilyen probléma keletkezik, a szubjektív érzések befolyásolhatják a helyes értékítéletet. Vagyis nem volna helyes, ha én ezeknek a hatása alá kerülnék.

- Ha már ilyen őszinte, talán azt is megosztja velünk, hogy miképpen rendezte az ön új posztjára sokáig fő esélyesként számon tartott Gergényi tábornokkal azt, ami miatt a miniszterelnök-jelölt és a belügyminiszter asszony is jónak látta a bocsánatkérést?

- Bár azóta is többször találkoztunk, ilyen gesztusra azért nem volt szükség, mert ő, de még én sem tudtam, hogy én leszek az országos főkapitány, amikor már elmondtam neki a véleményemet erről a kérdésről.

- Feltesszük, hiába kérdeznénk, hogy mit mondott erről négyszemközt. Persze a hallgatni tudás hivatásának sajátja. Tényleg, milyen érzés volt például a rendőrség belső elhárításának vezetőjeként, hogy ügyfeleik - például a testületből kivetett Sándor István, alias Papa - csak mondták az eléggé terhelő dolgokat, és ön nem válaszolhatott?

- Tényleg nem értem a kérdéseiket. Hát nem rólam készül portré? Ehhez képest beszéltünk Gergényiről, Salgóról, Sándorról, de hol vagyok én? Ha önöknek az a rendező elv, hogy másokról kell véleményt formálnom, akkor, uraim, nincs miről tovább beszélnünk.

- Igyekszünk a továbbiakban fegyelmezetten kérdezni. A szakmai múlt talán megfelelő terrénum karakterének felvázolásához. Például: miképpen jellemezné saját nyomozói stílusát?

- Újabb fura kérdés. Én, kérem, elsősorban a felderítésben voltam erős. Illetve bizonyos típusú bűnelkövetők kihallgatásában. Ott volt például Donászi Aladár, a négyszeres gyilkos. Személyesen hallgattam ki, pedig akkor már bűnügyi igazgató voltam.

- Látja, milyen érdekes: az egykori katonatisztből bűnözővé, majd sorozatgyilkossá lett férfi esetét emlékezetünkbe tudjuk idézni, de mennyivel kevesebben volnának, akik mint az ügyet végignyomozó rendőrt meg tudnák nevezni önt is. Nem bántja ez?

- Emiatt nem bánkódom. Mert ugye az előbb a karakterre kérdeztek. És számomra rendkívül szimpatikus emberi vonás a szerénység. Igyekeztem is gyakorolni.

- Úgy tudjuk, idővel különleges viszony alakult ki ön és a híressé lett gyilkos között. És nem csak a kihallgatások során, hiszen még az ítélet után is látogatta... De miért?

- Mert érdekelt mint személyiség. Művelt volt, kiválóan tervezte meg a bűncselekményeit, és olyan verseket írt a börtönből a barátnőjének, amelyeket ki lehetett volna adni.

- Ha ilyen mélyen feltárta magát ön előtt, miért nem sejtette, hogy öngyilkos lehet?

- Én úgy gondoltam, hogy Donászi Aladár nem olyan ember, aki letölti hosszú börtönbüntetését. Meggyőződésem volt, hogy vagy megkísérel erőszakosan kitörni, miközben túszokat szed, vagy ha ez nem megy, akkor öngyilkos lesz. És ez utóbbi be is jött.

- Gondoljuk, nem minden bűnözőt pátyolgatott ilyen intenzíven. Viszont akkoriban bizonyára nem kellett olyasmivel foglalkoznia, hogy például ellenzéki vélemények szerint Gyurcsány úr miniszterelnök-jelöltként még ki sem nevezhette volna önt...

- Ezt politikusok nyilatkozták. De ismerek több, ezzel ellentétes véleményt is alkotmányjogászoktól. Gondolom, a kinevezési hatáskör gyakorlója alaposan végiggondolta a dolgot, mert igazán nem hiányzik senkinek egy esetleges kellemetlenség.

- Oké, ez rendben van. De mi lesz, ha - ahogy ezt az ellenzék már biztosra is veszi - 2006-ban azok kerülnek kormányra, akik most fenntartásaikat hangoztatták?

- Másképp látjuk a világot. Ha én elvállalok egy feladatot, akkor nem azon töröm a fejem, hogyan lesz annak vége, hanem hogy miképpen oldjam meg. Világéletemben állami tisztviselő voltam, a főkapitányságom majd addig tart, ameddig a kormányfő akarja, nekem meg felajánlanak valamilyen másik feladatot. Attól kezdve azt csinálom.

LINDNER ANDRÁS - HORVÁTH ZOLTÁN

A tiszti főorvos éjszakai határozata megakasztotta az áruszállítást

A tiszti főorvos éjszakai határozata megakasztotta az áruszállítást

Kevesebb posta lesz nyitva szombatonként, vasárnap egy sem

Kevesebb posta lesz nyitva szombatonként, vasárnap egy sem

A szakmai vezetés fölé kerülhetnek a kórházakban vezényelt katonák

A szakmai vezetés fölé kerülhetnek a kórházakban vezényelt katonák