Zugló új polgármestere

"Anyai dédapám román királyi lószállító volt" - hívja fel a figyelmet a családi múlt különösségére az agrármérnökből közgazdásszá és abból politikussá lett, 38 éves pesti polgármester. A kiemelt momentum azért figyelemre méltó, mivel az ifjú Weinek maga is nagy lóimádó. Mi több, "késő huszonéves koromig a galoppversenyek előtt lovakat lovagoltam be". A lószeretettel magyarázható mindennapos Pest-Vác retúrvonatozása a Duna menti városka mezőgazdasági szakközépiskolájába. Innen egyenes út vezet a gödöllői agráregyetemre, ám még be sem fejezi, máris a családi cégben dolgozik. "A magyarországi szállodákat láttuk el samponnal és mindennel, ami a fürdőszobákba kell." Közben többször Amerikában is megfordul, "lovakat treníroztam a díjlovagláshoz", nemzetközi kapcsolatokat hallgat a pesti közgázon, és brókerdiplomát is szerez a bankárképzőn. De mivel még így sem érzi teljesen felvértezettnek magát, bejár a pesti jogi karra, majd gondol egy nagyot, és 1996-ban kimegy Amerikába, hogy az ohiói Case Western Egyetemen nemzetközi menedzsmentet tanuljon. Ekkor már az ÁPV Rt. egyik vezérhelyettesének asszisztense, ami "megnyitotta előttem a világot". A világ még újabb részét a Magyar Értékpapír-forgalmazó Rt., 1999 elejétől pedig már a saját cége jelenti. 2003 nyarától elvállalja egy londoni székhelyű befektetési alap magyarországi képviselőségét is, de itt sem nyugszik, s "barátaim unszolására elvállaltam a főváros XIV. kerületében a polgármester-jelöltséget". Szocialista támogatással ő lehetett az egyetlen liberális jelölt, aki megverhette a korábbi fideszes polgármestert.

"Életem nagy bánata, hogy bár tehetségesnek mondtak, abbahagytam az évekig tanult hegedülést" - érezteti, hogy másfajta kihívások is acélozhatták volna. Ma inkább gitározik. A lovaglást is transzformálta síelésre és borászkodásra. Zugló új első embere feleségével, az RTL Klub műsorvezetőjeként ismert Balázsy Pannával és 3 éves Natasa lányukkal egy mogyoródi felújított parasztházból kívánná vezényelni a gondjaira bízott pesti kerületet.

- Első közszerepléseként a nemzeti ünnepen átadta a Felvonulási tér új névtábláját, mindezt nagy fütyülések és bekiabálások közepette... Elrémítették a történtek?

- Inkább annak örültem, hogy itt, Zuglóban minden párt a legnagyobb nyugalomban és békében együtt ünnepelt a képviselő-testület reggeli központi kerületi megemlékezésén.

- Ez sem tipikusan magyar, mint ahogyan idegenes hangzású neve sem. Nem gondolt rá, hogy ha már politikára adta a fejét, magyarítson, így szerezve nagyobb elfogadottságot? Különösen, hogy tizenöt éve még a szép magyarosan hangzó eredeti Károly keresztnevet is Leonárdra változtatta...

- Semmiképp. Magyarságtudatunkban és identitásunkban a névnek nincs szerepe. Én Weinekként is ugyanolyan magyar vagyok, mint ha Borosnak hívnának. A Leonárd névvel pedig úgy gondoltam, tisztelgek németalföldi apai őseim előtt, és mint láthatják, ez senkit nem befolyásolt.

- És azt hogyan érte el, hogy a szocik - szemben a négy évvel ezelőtti keménykedéssel - ezúttal elfogadták önt mint az SZDSZ jelöltjét?

- Én csak annyit tudok, hogy hosszú és komoly tárgyalások voltak a két párt között helyi szinten, utóbb pedig visszahallottam, hogy a velem történt találkozást követően a zuglói szocialisták elnöke azt mondta a párttársainak: "Gyerekek, ez a Weinek egy nagyon szimpatikus, remek fiatalember!"

- Ez szép. De mondja: nem az segített rá a szocik szimpátiájára, hogy egykor a Perfekt Audit cég felügyelőbizottságában együtt szorgoskodott Gyurcsány Ferenccel?

- Ebből csak annyi igaz, hogy 1997-ben külső tanácsadói-megbízotti szerepem volt Gyurcsány Ferenc Perfekt vállalatában. Természetesen nemegyszer voltak munkamegbeszélések, amelyeken mindketten részt vettünk. Ilyen értelemben tehát ismertük egymást. De az utóbbi hetekben nem beszéltünk. Kifejezetten ügyeltem is erre.

- A fene tudja, mi a nyerő: közel állni a miniszterelnökhöz, vagy épp ellenkezőleg...?

- Szerintem nagy a különbség legyőzés és meggyőzés között. Ha a szocialista párt elnöke vagy a miniszterelnök leszól a zuglói MSZP-szervezetnek, talán hamar el lehetett volna mindent intézni. De nem akartam. Nem óhajtottam hendikeppel nekivágni a négy esztendőnek. Sokkal jobb, ha megvan a közös hang a szocialista szervezettel.

- Könnyű önnek, hiszen nemhogy a politika táján nem látta eddig senki, de még csak nem is párttag. Akkor viszont mi lehetett a pártok számára annyira vonzó? A vagyona?

- Nem szégyellném, ha így lenne, de azt sem szégyellem, hogy nincs így. Jól mondják, úgyszólván láthatatlan vagyok, mert mindössze két-három vállalkozás van a birtokomban. És maradjunk röviden annyiban, hogy nem sorolom magam a nagyvállalkozók közé.

- Maradjunk, és tekintsük akkor a csodák kategóriájába tartozónak, hogy a pártok jelölték, és a polgárok többsége elfogadta. Pedig még csak nem is zuglói lakos.

- Valóban nem itt lakom. Mégis úgy ismerem ezt a vidéket, akár a tenyeremet. Amikor Gödöllőre jártam, mindig Zuglón át utaztam. Apám is itt dolgozott, nővérem ide járt a Radnótiba, és én is ide jártam volna, ha nem lettem volna a lovak nagy rajongója. Itt lakik számos volt osztálytársam, és itt van egyik cégem irodája is. Ennyi nem elég?

- Nekünk biztosan. És az is biztos: a felesége szélesebb körben ismert, sőt tévés műsorvezetőként profi kommunikátor. Kapott tőle tanácsot, biztatást?

- Mi mindent meg szoktunk beszélni egymással. Rávett, mert szerinte élvezni is tudnám. Sőt még azt a kijelentést is megkockáztatta, hogy akár sikeres is lehetek polgármesterként.

- Miért is ne!? Egyébként hogyan jöttek össze: megtetszett a hölgy a képernyőn, és ön talált alkalmat a megismerkedésre, vagy már a nejeként egyengette útját a képernyőre?

- Kialakult bennem egy szimpátia iránta a tévén keresztül. De őszintén szólva azt sosem gondoltam, hogy a dolgok így alakulnak. Aztán egy alkalommal összejöttünk egy közös barátunk buliján... Öt-hat éve már.

- Ez manapság szinte az örökkévalóság. Egyébként hogy jön ki majd anyagilag? Polgármesterként nő vagy csökken a jövedelme?

- Még nem érdeklődtem.

- Viccel? Vagy ennyire gazdag? Igaz, azt írta életrajzában, hogy igyekszik támogatni a kortárs művészeteket is. Mit jelent ez: egyfajta privát mecenatúrát?

- A mecénás szó túlzás. De a magam erejéhez képest mindent megteszek, hogy akár a művészeteket, akár a rászorulókat támogassam. Ha hiányzik egy könyv kiadásához iksz forint, ha kell egy orvosi műszer, ha egy zenei stúdiót ki kell bérelni pár napra. Szeretném, ha sok 5 ezer forintos mecénás lenne ebben az országban. Mert sokszor az is segít. Nekem az a legnagyobb bajom a magyar mecenatúrával, hogy mindenki azt hiszi, ha nincsenek milliárdjai, nem kell adnia.

LINDNER ANDRÁS - HORVÁTH ZOLTÁN

Ez volt Jean-Paul Gaultier utolsó show-ja

Ez volt Jean-Paul Gaultier utolsó show-ja

Nagyjából olyan drága az élet Budapesten, mint Vlagyivosztokban

Nagyjából olyan drága az élet Budapesten, mint Vlagyivosztokban

Gyászos lett a Magyar Kultúra Napja

Gyászos lett a Magyar Kultúra Napja

Kínaiaknak adta el az MNB-alapítvány Budapest egyik legdrágább telkét

Kínaiaknak adta el az MNB-alapítvány Budapest egyik legdrágább telkét

Film készül egy dadogós borsodi YouTube-sztárról

Film készül egy dadogós borsodi YouTube-sztárról

Reménykedésből csúnya vereség lett, elméleti esélye maradt csak a férfi-kézilabdacsapatnak az olimpiára

Reménykedésből csúnya vereség lett, elméleti esélye maradt csak a férfi-kézilabdacsapatnak az olimpiára