szerző:
HVG
Tetszett a cikk?

az APEH elnöke

„Nem tartok attól, hogy jövőre ingatlanadót kellene fizetnem, mert bár a feleségemmel van egy lakásunk Nyíregyházán, és egy kisebb itt, Budapesten, előbbi nem éri el a 30 milliós, utóbbi pedig a 15 milliós értékhatárt” – tesz nyilvános bevallást az új vagyonadó bevezetése okán ismét egyre gyakrabban emlegetett APEH Nagykállóról elszármazott, 53 éves elnöke. A cipőgyári varrónőként dolgozó, de az átlagosnál jóval olvasottabb mama és méntelepvezető papa fiacskája egy pályaválasztási tanácsadáson világosodott meg: a jogi vagy a közgazdasági egyetem lenne számára a testhezálló. A dilemmát úgy oldotta fel, hogy előbb Szegeden a jogot, majd Budapesten a közgázt is elvégezte. 1980-ban, a Szabolcs-Szatmár megyei tanács mezőgazdasági osztályán jogi előadóként kezdett, ahonnan a szervezési osztályra került, hogy aztán 1986-tól már terepen, a Kállósemjéni Új Élet termelőszövetkezet jogtanácsosaként – „nem tagadom, háromszor akkora jövedelemért, plusz egy hold háztájiért” – is kipróbálja magát. A megyei adószervezet átalakítása azonban olyan szakmai kihívásnak tetszett, aminek nem tudott ellenállni, így előbb az APEH felügyelőségvezetőjeként, majd igazgatóhelyetteseként szoktatta magát és másokat a jövedelemadóztatás gondolatához és gyakorlatához. A rendszerváltás után beszerzett egy harmadik, a Számviteli Főiskola által kiadott diplomát is. Szakdolgozatát – bölcs előrelátással – „a vagyonosodási vizsgálatok lehetősége és korlátai” témakörben írta. 1999-től kiszállt az állami mókuskerékből, de az egyéni ügyvédkedésből 2003-ban visszaigazolt a megyei adóhatóság élére. Ott érte 2005-ben a pénzügyminiszteri felkérés az APEH vezetésére. Idén augusztus 20-án megkapta a Magyar Köztársasági Érdemrend tisztikeresztjét.

„Sokszor elmondtam, nincs semmilyen különösebb hobbim, de most elárulom, hogy tavaly vettem egy hegedűt, és a gyerekkori emlékeimre alapozva újra próbálok játszani – ismeri be az APEH-elnök, mivel borzolja az Államkincstárnál dolgozó felesége és lányai kedélyét. A 27 éves Andrea egyébként szintén a pénzügyi ellenőrzés területén, a PSZÁF-nál dolgozik, a 22 éves Ágnes pedig most végzett a Corvinuson.

– Lakiteleken már képzik a Fidesz jövendőbeli közigazgatási vezetőit. Most, hogy nemrég a tisztikeresztet is megkapta, nem érzi úgy, hogy a napjai meg vannak számlálva? Készül valamilyen vészforgatókönyvvel a választások utánra?

– Ameddig itt vagyok, igyekszem tisztességesen végezni a munkámat. Nem járok állás után. Ha más nem lesz, legfeljebb visszamegyek ügyvédnek.

– Persze már így is APEH-történelmet írt: a leghosszabb ideje hivatalban lévő elnök. Nincs már tüske önben amiatt, hogy kinevezésekor többen – így a számvevőszék elnöke – a szakértelem hiányával vádolták?

– Első találkozásunkon Kovács Árpád barátságosan nekem is elmondta, hogy nem tart adózási szaktekintélynek. Azt válaszoltam rá, remélem, majd a munkám alapján megváltozik a véleménye. Az elnök úr munkásságát mindig nagy tisztelettel követtem, és úgy gondolom, ez évek óta kölcsönös.

– Már elárulhatja, hogy földijének, Veres Jánosnak mekkora szerepe volt a kinevezésében?

– Draskovics Tibor akkori pénzügyminiszter kért fel, de persze soha nem titkoltam, hogy Veres Jánossal régről ismertük egymást: a megyében hasonló szakmai körökben mozogtunk, és ez szükségképpen együtt járt személyes találkozásokkal is. Az általa vezetett kereskedelmi kamarától is kaptam ügyvédi megbízást, és képviselőként is többször konzultáltunk adószakmai kérdésekről.

– Ha már a szakmai kérdések: néhány éve, a Kossuth téri ellenzéki tüntetések után több fideszes politikusnál is adóvizsgálat indult...

– Időnként számon kérik rajtunk, hogy nem merünk ellenőrizni ismert, közéleti szereplőket, máskor meg az ellenkezőjét. Rendszeresen végzünk ilyen ellenőrzéseket is, ám ez csak akkor kerül nyilvánosságra, ha az érintett beszél róla. Rám annyi tartozik ebből, hogy érkezett-e szakmai panasz a munkatársaim tevékenységével kapcsolatban. Nem emlékszem ilyenre a kérdéses üggyel kapcsolatban. Azt meg teljes biztonsággal állítom, hogy az ellenőrzésnek az említett esetben sem lehetett köze semmiféle politikai eseményhez.

– És miért lépett ki 2003-ban az MSZP-ből? Előre látta, hogy bajok lesznek?

– Az MSZP-nek nem sokáig voltam tagja. 1999-ben léptem be, amikor az APEH-et ideiglenesen elhagytam, és 2003-ban, akkor léptem ki, amikor újra APEH-es lettem. A köztisztviselői törvény megengedi a párttagságot, de úgy gondoltam, így etikusabb.

– E sziklaszilárd jellem netán abból fakad, hogy fiatalabban kacérkodott a katonai pályával?

– Ezt meg honnan tudják? Egyébként jó az információ. Sajnos nem lettem volna jó katona, mert bár a hazámat szívesen szolgáltam volna úgy is, a vasfegyelmet nem szeretem. Az APEH-nél is csak a biztonsági kérdésekben tudom hasznosítani tartalékos századosi tapasztalataimat.

– Már a harmadik pénzügyminisztert fogyasztja, folyamatos nyomás alatt áll, hogy a tervezett adóbevételek befolyjanak. Hogy a fenébe nem unt még bele a főadóőrségbe?

– Hadd idézzem magamat. Egy országos értekezleten azt mondtam, azért szeretünk APEH-esek lenni, mert minden évben jönnek új dolgok, amiktől eleinte megrettenünk, de aztán elkezd forogni az agyunk, és keressük a megoldást. Mindig is élen jártunk az innovációban.

– És a saját adózását illetően mennyire innovatív? Hibátlanul ki tudja tölteni a bevallását?

– Egyszer elvétettem, és a külföldről származó jövedelem sort összegző sornak véltem. Abba beírtam a belföldi keresményemet, így megdupláztam a bevallásomban a jövedelmemet. Szerencsére a munkatársaim szóltak, hogy azért ennyi pénzt nem kerestem.

– Már értjük, honnan jött az I love APEH feliratú pólók ötlete. Ön egyébként szereti az ügyfeleket? Nem bosszantják fel, akik irracionális magyarázatokkal jönnek elő, mint például az a muszlim férfi, aki azt állította, hogy a lánya eladásából gazdagodott meg?

– Utánaérdeklődtünk az adott ország nagykövetségénél, és a kliens magyarázata megállt. De egyszer volt Budán kutyavásár, nem javaslom senkinek, hogy emiatt vegye fel a muszlim hitet adóellenőrzés idején. Talán ronda dolog kimondani, de engem már nem dühít fel az, hogy ha valaki nagyon csal; vele szemben is korrektül kell eljárni. A munkánkba nem szabad az érzelmeinket belevinni.

– És a hétköznapokban mennyire tud civil maradni? Mindig előkapja az igazolványát, ha nem kap számlát? Ha a szomszédságában valaki villát épít és luxusautókat vásárol, miközben állítólag éhbérért dolgozik, tesz valamit?

– Nehéz erre jól válaszolni, mert nem szeretem azt a revizort, aki állandóan azon gondolkodik, kit jelentsen fel. Az adóellenőr dolgozzon a munkaidejében tisztességesen, aztán meg menjen szórakozni, művelődni, ne a munkáján törje a fejét. De hát milyen APEH-elnök az, aki csukott szemmel jár?! Ha szükséges, persze hogy intézkedni kell. De azért csak kihúzták belőlem, hogy magánemberként még nem jelentettem fel senkit, és úgy gondolom, nem is fogok soha.

IZSÁK NORBERT – DOBSZAY JÁNOS

Őzgidát tartottak az internetes csalók

Őzgidát tartottak az internetes csalók

Csak az európai maszkok minőségéről beszél az operatív törzs

Csak az európai maszkok minőségéről beszél az operatív törzs

Dudálni nem szabad, cigányozni igen – a DK magyarázatot követel Pintértől

Dudálni nem szabad, cigányozni igen – a DK magyarázatot követel Pintértől