A Sertés Akadémia a Szent István Egyetem Állatorvos-tudományi karának – azon belül az Állategészségügyi-Igazgatástani és Agrár-gazdaságtani tanszéknek – és az MSD Animal Health magyarországi leányvállalatának a közös továbbképzése. Erről kérdeztük Ózsvári Lászlót az egyetem és Búza Lászlót a cég részéről. Mint kiderült az eredményesség a sertéságazatban is elsősorban a jó szervezésnek köszönhető.

Mi a mai magyar sertéshizlalás legkritikusabb állat-egészségügyi pontja?

Búza László: Ma, Magyarországon, a sertéságazatban az egyik legjelentősebb probléma, amely gazdasági kárt okoz az a sertések légzőszervi betegségkomplexe. Ezért a képzés középpontjában egy speciális eszköz – a ResPig Telepi Audit – állt, amelyet Hollandiában fejlesztettek ki, Magyarországon pedig a Szent István Egyetem segítségével validáltunk. Ennek köszönhetően egy olyan eszköz áll a rendelkezésünkre, amely segít eligazodni abban, hogy az adott telepen a légzőszervi betegségkomplexben milyen kórokozók, milyen erővel és milyen mértékben járulnak hozzá a gazdasági veszteségekhez és hogy ezeket a veszteségeket milyen stratégiával lehet megelőzni a leghatékonyabban.

Pontosan hogyan képzeljük el a sertések légzőszervi betegségkomplexét?

Képzeljék el azt, hogy egy végvár védői vagyunk és csak az a biztos, hogy támadnak minket, de nem tudjuk hogyan. Lesz, akinek távcsöve van és azt fogja mondani, hogy a távolban már jönnek a gyalogosok, lesz, aki nyomokat olvas és lovasokat fog jósolni, megint más a korábbi tapasztalataira hagyatkozva a tüzérségi támadásra esküszik. Nos, a légzőszervi betegségkomplex úgy néz ki, hogy többfajta kórokozó okozhatja és – visszatérve a végváras példához – mindegyik részt vesz az ostromban. Ha meg tudjuk mondani, hogy milyen támadás éri várat, melyik, milyen súlyú és milyen veszélyeket rejt magában, hogyan épülnek egymásra, akkor az segít felkészülni a támadásra. Ez az eszköz, amiről beszélünk, nem csak a támadó haderőről tud információkat szolgálni, hanem a vár állapotát, veszélynek kitettségét is fel tudja mérni.

©

Mi az a légzőszervi betegségkomplex és hogyan lehet ellene védekezni?

Ózsvári László: Különböző kórokozók együttesen okoznak megbetegedést, állat-egészségügyi problémákat. Ez megnyilvánulhat klinikai tünetekben, gondolok itt, pl. köhögésre, orrfolyásra, nehezített légzésre, elhullásra, fejlődésben való elmaradásra, de ha ilyenek nincsenek, akkor a termelési mutatókat rontja, azaz gazdaságilag előnytelen. A kórokozók egy része a telepen eleve megtalálható és csak adott körülmények, hajlamosító tényezők mellett okoznak súlyos klinikai tüneteket. Lehet gyógyítani, de az minden esetben költségesebb a megelőzésnél.

Miként kell elképzelni egy ResPig átvilágítását egy telepnek?

Búza László: Egy audit kérdőívet kell kitölteni, amelyik végigmegy a termelési folyamaton, vizsgálja a telep elhelyezkedését, a menedzsmentet, a takarmányozási körülményeket, az adatkezelést, tartástechnológiát, épületgépészetet, mindezek után a klinikai és kórbonctani tüneteket, az elvégzett laboratóriumi vizsgálatokat. Elképzelhető, hogy öt-hat betegséget is azonosít a rendszer, de úgy ítéli meg, hogy elegendő – pontosabban a leggazdaságosabb - kettő-három ellen védekezni. A végeredmény tehát egy stratégiai – éves - terv, amely rámutat, hogy melyik lehetséges betegség ellen a legkifizetődőbb az adott helyzetben védekezni. A rendszer számszerűsíteni is tudja a várható eredményeket, ki tudja számítani a javasolt intézkedések árát és azok megtérülését is.

Milyen visszajelzéseket kaptak a programról?

Búza László: Az egyetem állatorvos-tudományi kara és az MSD Animal Health magyarországi leányvállalata közös munkájának köszönhetően egyre nagyobb az érdeklődés a környező országokban is, a mindenre kiterjedő állomány-egészségügyi menedzsment rendszerek iránt. Nemrég kezdődött el a segítségünkkel a csehországi és a szlovákiai ResPig bevezetése, októberben pedig Ukrajnában – egy nemzetközi konferencián - fogunk beszámolni a tapasztalatainkról és hamarosan elindítjuk kérődző ágazatban a legjelentősebb kórképek új típusú állategészségügyi menedzsmentjének közös megértésre a „Szarvasmarha Akadémiát” is.

Megtérül-e a ResPig audit alkalmazása a sertéstelepeken?

Ózsvári László: Stabil szakmai és közgazdasági megközelítéssel, valamint a ResPig és az abból adódó telepi menedzsment rendszeres alkalmazásával elérhető a sertések légzőszervi komplex tünetegyüttesének olyan költségoptimalizálása, amellyel a sertéshizlalás valóban eredményessé tehető. A pénz nyelvére lefordítva azt lehet mondani, hogy egy jól megválasztott terápiával a telepenkénti árbevétel vonatkozásában 5 és 28 százalék közötti növekedést tudtunk elérni, 1 és 5 százalék közötti költségnövekedés mellett, ami nagyon jó eredmény, de a legnagyobb eredménynek én mégis a szemléletformálást tartom. Hiszen sokszor úgy állunk hozzá, hogy ha nagyon alacsony a sertés felvásárlási ár, akkor elkezdjük lefaragni az állat-egészségügyi költségeket. Lehet, hogy spóroltunk így pár millió forintot, de ha ennek a lépésnek köszönhetően visszaestek a termelési mutatóink, akkor jóval többet veszítettünk, mint amennyit spóroltunk. A legfontosabbnak ezért én azt tartom, hogy ezen a hozzáálláson valamelyest változtatni tudtunk.
Keretes: Az MSD Animal Health az amerikai Merck gyógyszergyár állatgyógyászati divíziója, melynek szakemberei 50 másik ország mellett Magyarországon is jelen vannak, hogy segítsék a hazai állategyészségügy javítását szakmai együttműködések, valamint innovatív termékek és szolgáltatások formájában.