Egyre többen fedezik fel a közel-diplomásokban rejlő potenciált

Egyre többen fedezik fel a közel-diplomásokban rejlő potenciált

Utolsó frissítés:

Tetszett a cikk?

Kifizetődő alternatívának tűnik felsőbb éves hallgatók foglakoztatása, még szakmai feladatokra is. Rövidtávon a havi összköltséget és az ár-érték arányt, hosszabb távon az utánpótlást tekintve.

Egyik oldalon költséghatékonyságra, mégis kiemelkedő minőségű munkaerőre vágyó cégek. Másik oldalon: friss szaktudású, lelkes és tettrekész mérnökjelöltek. A kettő között: a Schönherz Iskolaszövetkezet, amely évről évre 10-15%-kal növeli megbízóinak számát – azokat a partnerekét, akik egy-egy időszakos munkához, vagy akár részmunkaidős feladathoz felsőbb éves egyetemista, főiskolai hallgatók munkáját igénylik.  A diákmunkaerőben rejlő potenciálról Soós Istvánnal, a Schönherz Iskolaszövetkezet stratégiai vezetőjével beszélgettünk.

– Egyre több cég fedezi fel, hogy projekt jellegű, vagy részmunkaidős megbízások esetén sokkal inkább kifizetődő a „közel-diplomás” diákok foglalkoztatása, de extrán hasznosak lehetnek akkor is, ha egy vállalat életében hirtelen többletfeladatok jelentkeznek. 2013-ban a diákjaink 1.137.236 órát dolgoztak, amely 21,39%-os növekedést jelent a megelőző évhez képest. A megrendelések döntő többsége informatikai és egyéb mérnöki feladatokról szólt.

Költséghatékony és időtakarékos megoldás is ez: a kiválasztási procedúrát, a felvétellel (és később esetleg a kiléptetéssel) járó adminisztrációt, de még a bérszámfejtést is az iskolaszövetkezet intézi, megrendelője mindössze egy költségszámlát kap. No és az igényelt, megfelelő munkaerőt.

– Olyan fiatalemberekről beszélünk, akik most kezdik szakmai pályafutásukat, így kiemelkedő lelkesedéssel tudnak és akarnak is dolgozni. Rugalmasak, hamar a tettek mezejére lépnek, tudásuk pedig a lehető legfrissebb. A tavalyi évben 402 partnerünknél 2.327 diákot juttattunk álláshoz.

A Schönherz Iskolaszövetkezet 20 éve működik, Budapest mellett ma már Debrecenben, Miskolcon és Pécsett is összeköti a cégeket a lehetséges szakmai diákmunkaerőkkel. Több ezer fős adatbázisát folyamatosan frissíti, és kiemelkedő erőssége, hogy a lehetséges jelölteket több körben szűri.

– 2013-ban 14%-kal növeltük tovább partnereink számát. Egyre több cég ismeri fel ugyanis, hogy diákmunkaerő segítségével is lehet komolyabb szakmai, ráadásul minőségi feladatokat ellátni. Annak ellenére, hogy szolgáltatásaink nem minimálbéres konstrukcióval működnek, ár-érték arányban és a havi összköltséget tekintve mégis kifizetődő megoldás. Nem beszélve a hozzáadott értékről, hiszen diákjaink tudása nem tintapatron cserére korlátozódik, komoly support és programozó, fejlesztő munkákat is megugranak, röviden úgy mondanám: értelmes emberek értelmes munkákra képesek.  A több körös előszűrés után igyekszünk olyan hallgatókat ajánlani, akik rövidesen megbecsülendő értékekké válhatnak a cég életében. Hogy a konstrukciónk mennyire működőképes, a legjobban talán az a tény bizonyítja, hogy diákjaink 73%-át végül főállásba is felveszik a megrendelő cégek.