Nem elég, hogy szinte lehetetlen magas minőségű irodához jutni Budapesten, a bérlők elvárásai is egyre magasabbak a munkakörnyezettel kapcsolatban. Olyan helyzet alakult ki, amin már csak egy nagyszabású beruházási hullám segíthet.

A hazai irodapiac az elmúlt 3 év alatt teljesen megváltozott. Drámai mértékben lecsökkent az üres területek száma, emelkedtek a bérleti díjak, a nemzetközi és hazai befektetők újra aktívak a piacon, az állami szektor bekapcsolódásával pedig az eddigi erős verseny még jobban kiéleződhet. A válság óta megtorpant fejlesztési aktivitás új lendületet vett: a következő években 2-300 ezer négyzetméternyi új minőségi iroda kerülhet a piacra. Ennek ellenére a vásárlók, a bérlők nem késlekedhetnek, mert jelenleg egy minőségi kiadó iroda Budapesten csak komoly alku folyamat árán kerülhet birtokunkba.

Rekordszinten a kereslet

A BIEF elemzése szerint az iroda bérlés iránti kereslet 2016 második negyedévében tovább emelkedett: 53 százalékkal haladta meg az előző negyedévit. A teljes piaci kihasználatlansági ráta 11,3 százalékos, ami minden eddiginél alacsonyabb, a prémium kategóriás irodáknál az üresedés már csak 6 százalék. A krízis tetőpontján, 2012-ben a bérbeadott 200 ezer négyzetméter nettó terület mostanra megduplázódott és az előrejelzések szerint egy-két éven belül ezt is túllépheti. Az adatok egyértelművé teszik: az irodapiac túljutott a válságon és növekedésnek indult. Ez nem csekély teljesítmény, ha figyelembe vesszük, hogy a válság alatt az irodák építése leállt, teljesen bérlői piaccá alakult át a szegmens és az bérleti díjak is lecsökkentek.

A válságban meg nem épült területek hihetetlenül hiányoznak jelenleg a piacon. A bérbeadás terén egyértelműen a tulajdonosoknak kedveznek a trendek. A korábbi bérlői piac rugalmasabb feltételeit követően újra feszesebbek az elvárások a bérleti díj, az időtartam és a kiépítési vállalások terén, különösen a prémium lokációkban, mint a belváros, Dél-Buda vagy a Váci úti folyosó – magyarázza Gyöngyösi Zoltán, a Tower-International Kft. kereskedelmi bérbeadás üzletág igazgatója.

Gyöngyösi Zoltán, a Tower International kereskedelmi bérbeadás üzletág igazgatója

Új trendek az irodapiacon

A válság alatt a rugalmas feltételekkel bérlehető szolgáltatott irodák szerepe megerősödött és azóta is töretlen.  Számos cég vészelte át a kritikus időszakot ilyen teljesen berendezett, instant irodákban. Az üzletág igazgató szerint még mindig óriási a kereslet a jó lokációval rendelkező, átfogó szolgáltatásokat kínáló irodák iránt. Saját tapasztalatait is összegezte: A cégünk által kialakított két csúcskategóriás szolgáltatott iroda 2 éve a piac legfelső szegmensét célozta meg és rendkívüli sikert aratott.

Míg a válság előtt a pénzügyi ágazat uralta az irodapiacot, mára az IT-szektor vállalatai  lettek a legnagyobb szereplők. Gyöngyösi szerint a választásnál legfőbb szempont továbbra is a lokáció, viszont az irodabelsőre vonatkozó elvárások megváltoztak, követik a világvezető nyugati trendeket: A környezettudatos, zöld iroda már minden komolyabb cégnél alapfeltétel, ugyanúgy, mint a magas műszaki elvárások és természetesen a szolgáltatások széles skálája is, például az éttermek, a banki szféra közelsége és a rekreációs illetve szórakozási lehetőségek.

Érdemes profikra bízni

A tanácsadó ügynökségek szolgáltatásai kulcsfontosságúvá váltak, mivel a rekord alacsonynak számító üresedés miatt a lehetőségek is egyre szűkülnek, illetve, maguk a fejlesztők is ügynökségek közreműködésével kínálják irodáikat. A piac rendkívül feszített kihívásai miatt különösen felértékelődött a kiváló független szaktanácsadás iránti kereslet. Irodánkat a legkülönbözőbb szegmens nagy piaci szereplői keresik folyamatosan bérlőképviselet szolgáltatás iránti igénnyel - erősítette meg a tanácsadói szerep jogosultságát a Tower International szakértője. A kilátásokat tekintve arra számít, hogy a jelenlegi piaci lendület 2017-ben is kitart, 2018-ra azonban a verseny kiéleződése várható. Úgy véli, hogy az, aki rugalmas tud lenni és gyorsan reagál a változásokra, nyertese lehet az elkövetkező éveknek.