Bár pontos statisztika nincs, nem állunk messze az igazságtól, ha azt mondjuk, a felnőtt lakosságnak legalább 70%-ánál már előfordultak életében aranyeres panaszok. Mivel sokak számára még mindig kellemetlen ezzel a problémával orvoshoz fordulni, vagy nem ismerik fel idejében a tüneteket, gyakran csak hosszú idő után kapják meg a megfelelő segítséget.

Aki elhanyagolja bélügyi teendőit, azt könnyen utolérheti a baj: az aranyérbetegség, vagyis végbélnyílás közelében található visszérpárna csomós tágulata. Az aranyérnek - számos egyéb tényező mellett - kiváltó oka lehet az erőlködéssel járó székletürítés,  nőknél pedig a várandósság és a szülés.  A panaszok kialakulhatnak egyszerűen a kor előrehaladtával is, a kötőszöveti állomány gyengülése miatt. Ötven év felett már szinte minden második ember érintett lehet. Fontos, hogy ne magunkat kezdjük diagnosztizálni, hanem forduljunk orvoshoz – mivel a panaszok többféle betegséggel függhetnek össze. Azt, hogy a panaszokat valóban aranyér, vagy esetleg más betegség okozza, végbéltükrözéssel lehet pontosan tisztázni. Nincs félnivaló, ugyanis az aranyér a kezdeti stádiumban általában jól kezelhető betegség. Előrehaladott esetekben azonban a műtéti beavatkozás már szinte elkerülhetetlen. Ezt nyilván jobb megelőzni, ezért is fontos, hogy már a panaszok kezdetén forduljunk szakorvoshoz.

Az aranyér tünetei (viszketés a végbélnyílás környékén, világos piros vércseppek) kezdetben még szinte jelentéktelennek tűnhetnek, de később már jóval kellemetlenebbek lehetnek (fájdalmak, égő- illetve nedvesség-érzés a végbélnyílás környékén, nem komplett székletürítés, idegen test érzése a végbélnyílásban). Ilyenkor sutba kell dobni a szégyenkezést – minél később, annál nehezebb –, és már az enyhe tünetekkel is érdemes orvoshoz fordulni. Az aranyérbetegség korai szakaszában még jó szolgálatot tehetnek a komplex terápiát kiegészítő  aranyér kúpok, kenőcsök, melyek csillapítják a fájdalmat, csökkentik a gyulladást és összehúzzák a kitágult ereket. A Proktis-M végbélkúp és a Proktis-M plus kenőcs hialuronsavat és gyógynövényeket tartalmaz: a hialuronsavat a szépségiparon kívül a gyógyászat is használja, mert gyorsítja az újrahámosodás és a szövet-helyreállítás folyamatát, erősíti a szövetek szerkezetét, javítja azok tónusát, rugalmasságát. A hialuronsav szövetekbe való bejutását több gyógynövény-kivonat  (körömvirág, tigrisfű, aloé vera, teafa, vadgesztenye és édesgyökér) segíti, ezek enyhítik a panaszokat is. Jó hatásúak lehetnek továbbá a gyógynövényes (tölgyfakéreg, árnika) ülőfürdők is.

A Proktis-M végbélkúp és a Proktis-M plus végbélkenőcs kizárólag gyógyszertárban kapható gyógyászati segédeszköz.


A KOCKÁZATOKRÓL OLVASSA EL A HASZNÁLATI ÚTMUTATÓT, VAGY KÉRDEZZE MEG KEZELŐORVOSÁT!