Tetszett a cikk?

Február végétől új kiállításokat láthatunk az Andrássy úti KOGART Házban: az 1. emeleten a Kovács Gábor Gyűjteményből láthat válogatást a közönség, a 2. emeleten pedig ENSLAVED - A modern rabszolgaság képei címmel nyílt fotókiállítás Lisa Kristine munkáiból

Az elismert humanitárius fotós, Lisa Kristine nem egyszerűen csak fényképez: munkája változást inspirál. Hat kontinens több mint 100 országában dokumentálja a helyi kultúrákat, erőteljes képeivel olyan fontos és aktuális társadalmi problémák ellen küzd, mint például a modernkori rabszolgaság, amely a most nyíló kiállítás témájául is szolgál.

Rétegek, Katmandu, Nepál, 2010 - archív pigment print - Lisa Kristine Fine Art Photography

Lisa Kristine számos civil szervezettel dolgozik együtt a modern kori rabszolgaság ellen. Olyan media platformokon állt ki az ügy mellett, mint a CNN vagy a Reuters, és TED konferenciákon, múzeumokban, civil szervezeteknél, üzleti konferenciákon, főiskolákon, egyetemeken tartott már előadásokat a témában. Az ENSZ és az Amnesty International is elismerésben részesítette eddigi munkájáért. Jelenleg együtt dolgozik a Vatikán-beli Pontifical Academy of Sciencesszel és a Global Sustainability Networkkel is.

„Ezek a képek nem esetekről szólnak, hanem emberekről, valódi emberekről, akik olyanok, mint te vagy én, és akiknek ugyanazok a jogok, ugyanaz a tisztelet és megbecsülés jár. Nem múlik el úgy nap, hogy ne jutna eszembe az a sok-sok gyönyörű ember, akivel kegyetlenül bánnak, és akikkel szerencsém volt találkozni. Remélem, e képek felélesztenek egy erőt azokban, akik látják őket, az olyanokban, mint te. Remélem, hogy ez az erő tüzet csihol, amely rávilágít a rabszolgaságra. E nélkül a fény nélkül a szörnyeteg tovább élhet a sötétben.“ (Lisa Kristine)

Shine a Light, Szabad - archív pigment print - Lisa Kristine Fine Art Photography

Az április 30-ig látható kiállítás fővédnöke Herczegh Anita, Áder János köztársasági elnök felesége.

A fotókiállítással párhuzamosan, a KOGART Ház 1. emeletén a Kovács Gábor Gyűjtemény újrarendezett kiállítása ezúttal a kollekció 20. századi darabjaira fókuszálva mutatja be a modern magyar művészet kialakulását olyan kiemelkedő alkotókon keresztül, mint Rippl-Rónai József, Vaszary János vagy Bortnyik Sándor.  A 19. század végétől a 2. világháborúig terjedő időszakban a magyar művészet szinte párhuzamosan fejlődött a nyugat-európai, különösen a francia és a német festészettel. A látogató így tanúja lehet a francia impresszionizmus térhódításának, majd a 20. század elejétől kibontakozó “izmusok” (fauvizmus, kubizmus, expresszionizmus, konstruktivizmus) hazai megjelenésének, és végül megfigyelheti az első világháború megrázkódtatásai után fellépő új európai irányzatok, például az art deco hatását Kádár Béla, vagy a klasszicizáló tendenciák jelentkezését Kontuly Béla művészetében. A kiállítás a korszak szimbolikus születését jelző nagybányai festőiskolától, a neósok posztimpresszionista kezdeményezésein át egészen az avantgarde irányzatokig mutatja be a Gyűjtemény súlypontjait.

További információ a kiállításokról: www.kogart.hu

Csók István: A Tavasz ébredése, 1900 - Olaj, Vászon, 120 × 210 cm - Kovács Gábor Gyűjtemény