„Ma már nem kell annyit szenvedni” – ez akár a modern nőorvoslás jelszava is lehetne, gondoljunk csak a menstruációs görcsöket enyhítő modern fájdalomcsillapítókra vagy a szülés közben bevetett epidurális érzéstelenítésre. Ugyanez igaz a változókorra is.

Sokakban már a változókor gondolata előidézi a klimax jellegzetes tüneteit: az elkerülhetetlen „testi és lelki hanyatlás” kezdetétől, az ismeretlentől való félelem miatt hirtelen leizzadnak, megemelkedik a pulzusuk, szaporábban ver a szívük, álmatlan éjszakáikon jeges veríték áztatja a párnájukat. Tény, hogy a változókor komoly fizikai és pszichoszomatikus tünetekkel járhat, ugyanakkor már a 20. század elejéről (1937) találunk olyan magyar nyelvű orvosi szakkönyvet, mely arról győzködi női olvasóit, hogy a klimax korántsem a világ vége, sőt. Dr. Földes Lajos A nő a változás korában című könyve 1937-es kiadásában a mű lezárásaként például hosszan sorolja, hogy az olyan női hírességek, mint az első magyar óvodákat megalapító grófnő, Brunszvik Teréz, vagy a radioaktivitás kétszeres Nobel-díjas kutatója, egyben a Sorbonne első női professzora, Marie Curie, továbbá a híres francia írónő, George Sand és II. Katalin orosz cárnő is milyen aktívak voltak, és micsoda nagy tetteket vittek véghez a klimax idején.

Mégis mi lehetett szépanyáink titka? Valószínűleg az, hogy nem adták fel a küzdelmet, és nem hagyták, hogy legyűrje őket a jellemzően hőhullámokkal, hirtelen hangulatingadozásokkal, alvászavarokkal, hüvelyszárazsággal, esetenként pedig depresszióval járó klimax. A jó hír pedig az, hogy a múlt századelő óta még több tudás és tapasztalat áll rendelkezésre az általánosságban 50 körül jelentkező változókorral kapcsolatban, a ma már ismert, számtalan segítő, gyógyító praktikáról nem is beszélve. Mivel például 50 felett jellemzően lelassul az anyagcsere, ami könnyen elhízáshoz vezethet, ezért a változó korba érve érdemes lehet visszafogni a kalóriabevitelt, könnyedebbé tenni az étrendet, továbbá rendszeresen sportolni, naponta legalább fél órát sétálni, mozogni, a szokásosnál többet pihenni.

Amennyiben az életmódváltás nem segít, és az említett tünetek túl sok kellemetlenséget okoznak, vagy egyenesen az elviselhetetlenségig fokozódnak, mindenképpen forduljunk nőgyógyász szakemberhez, ám enyhébb esetekben a gyógynövények ereje még mindig nagy segítségünkre lehet. A Remifemin Plus nevű hormonmentes gyógyszer például egyszerre két gyógynövényi kivonatot is tartalmaz, melyek együttes erővel szállnak szembe a változókorral járó kellemetlenségekkel. Az egyikük az Észak-Amerikából származó poloskavész – melynek ősszel begyűjtött keserű, csípős gyökerét a gyógyászatban már jó ideje alkalmazzák – többek között az észak-amerikai indián törzsek hagyományos gyógynövénye volt: már ők is a női bajokat, a menstruációval és a változókorral kapcsolatos panaszokat enyhítették vele.

A modern európai klinikai vizsgálatok azóta igazolták, hogy a poloskavész hatása jelentősen meghaladja a placebóét, enyhébb klimaxos tünetek esetén pedig eléri a hormonkezelését: valóban csökkenti a hőhullámok intenzitását és gyakoriságát, és a változókorral járó pszichés tüneteket, a depresszív állapotokat és a jellegzetes idegességérzetet. Hatását a Remifemin Plus tablettában ugyancsak egy ősi szer, a már az első században használt, sokoldalú gyógynövény, az orbáncfű fokozza. A szintén klinikai vizsgálatokban tesztelt orbáncfű igazoltan enyhíti a depresszió tüneteit, javítja a hangulatot, előnyösen hat az alvásra, és a szintetikus antidepresszívumokhoz hasonló hatásmechanizmusának köszönhetően a hőhullámokat is mérsékli.

Habár a menopauzával járó kellemetlen tünetek hátterében az áll, hogy a petefészkek ösztrogénhormon-termelése fokozatosan csökken, majd végleg megszűnik, az egyénre szabott hormonterápia azonban mégis inkább csak az erős klimaxos tünetek esetén lehet igazán indokolt, és ekkor is szigorú orvosi felügyeletet igényel. Ugyanakkor nem véletlenül tartanak sokan a ma elérhető hormontartalmú klimaxgyógyszerektől, mert a menopauza-tünetek hormonkezelése távolról sem veszélytelen.  A vizsgálatok szerint a változókori hormonterápia növelheti a mellrák kialakulásának kockázatát, továbbá trombózishajlam esetén sem javasolják a szakemberek. Ezzel szemben a poloskavész-kivonatot tartalmazó Remifemin, vagy a kombinált gyógynövényi hatóanyagú Remifemin Plus hormonmentes, így olyan esetekben is alkalmazható, amikor a hormonterápia valamilyen okból ellenjavallt.

Vény nélkül kapható gyógyszer

A kockázatokról és a mellékhatásokról olvassa el a betegtájékoztatót, vagy kérdezze meg kezelőorvosát, gyógyszerészét!