Ne szenvedjen az év végi depressziótól, különösen, mert tehet ellene (x)

Ne szenvedjen az év végi depressziótól, különösen, mert tehet ellene (x)

Utolsó frissítés:

Tetszett a cikk?

Az enyhébb depressziós tünetek esetén sem kell arra várnunk, míg állapotunk magától jobbra fordul. A kellemetlen lelki és testi panaszokkal szemben kiváló megoldást nyújthat egy kipróbált gyógynövény, az orbáncfű, melynek gyógyító erejét közel kétezer éve ismerik.

SAD: a megbízhatóan beköszöntő év végi, őszi-téli szomorúságnak hivatalos neve is van, a rövidítést feloldva a jelenséget Seasonal Affective Disorderként jegyzi a szakirodalom. A legtöbbször fejfájással, fokozott ingerlékenységgel, lehangoltsággal, alacsony energiaszinttel, motiválatlansággal, szomorúsággal és konstans fáradtságérzettel járó állapotot már 1984-ben leírta Norman E. Rosenthal, az amerikai Nemzeti Mentális Egészségügyi Intézet kutatója. A helyzet komolyságát jelzi, hogy 2013-as újrakiadásakor, a szezonális depresszió már a pszichiáterek és pszichológusok bibliájának számító hivatalos, nemzetközileg irányadó diagnosztikus kézikönyvbe, a DSM-be is bekerült.

Pontosan miről is van szó? Amennyiben a jelenség biológiai hátterét nézzük, leginkább arról, hogy az őszi-téli hónapokban beköszöntő fényhiány hatására megzavarodik a cirkadián ritmusunk, ez pedig a boldogsághormonok, a dopamin- és a szerotoninszint csökkenését eredményezi. Ez mindannyiunk szervezetét megviseli, ám a SAD egy spektrum, melynek egyik végén enyhe, átmeneti enerváltságot tapasztalhat az ember, a másikon pedig súlyos depressziós tüneteket, melyek már a munka és a hétköznapi rutintevékenységek elvégzését is ellehetetlenítik.

Az utóbbi tünetek észlelésénél természetesen érdemes szakember segítségét kérni, különösen akkor, ha valakit minden egyes évszakváltás megvisel. Ugyanakkor – ha az említett szélsőséget nem tapasztaljuk – jogos kérdés: mit tehetünk a jobb kedvért és a jobb teljesítményért a sötétség, a hideg és a kilátástalanság szomorú hónapjaiban?

Az enyhébb depresszív tünetek esetén sem kell a türelmesen sorsunk jobbra fordulását, vagyis a tavasz kezdetét várni, a kellemetlen lelki és testi állapotokkal szemben kiváló megoldást nyújthat egy kipróbált gyógynövény, az orbáncfű, melynek gyógyító erejét közel kétezer éve ismerik és elismerik. Míg az első században Dioszkuridesz görög orvos sebkezelésre ajánlotta, a középkorban már a kedélyállapot javítására alkalmas szerként emlegették, például Paracelsus az orbáncfüvet a melankolikus gondolatok elleni erős serkentőnek nevezte. A középkori hiedelem, miszerint az orbáncfű kiűzi az emberekből a gonosz démonokat, ma már leginkább úgy fogalmazható meg, hogy klinikai vizsgálatok feltárták az orbáncfű enyhe depressziós tünetek kezelésére alkalmas komplex hatásmechanizmusát.

Az orbáncfű jelenleg is egyik a legintenzívebben kutatott gyógynövényeknek, melyről ma már tudjuk, hogy képes szabályozni az idegsejtek közti ingerületátvivő anyagok mennyiségét: így segít kiegyenlíteni az érzelmi életet, visszahozni a nyugalmat, a teherbírást, a motivációt és a munkakedvet. Az orbáncfűkivonatot tartalmazó Remotiv extra ráadásul a lehangolt lelkiállapot, a labilis hangulat, a belső feszültség, a szorongás és a stressz feloldása mellett alkalmas a hozzájuk társuló, szintén jellemzően késő ősszel, télen jelentkező alvászavarok kezelésre is.

A Remotiv extra azért is jó választás lehet, mert hatásosságát számos klinikai vizsgálat meggyőző eredményei is alátámasztják. A Svájcban gyártott Remotiv extrát Európa több országában, így hazánkban is gyógyszerként törzskönyvezték, ami garantált, ellenőrzött és megbízható minőséget jelent. A gyógyszer alapanyagául felhasznált gyógynövény termesztése is szigorúan ellenőrzött körülmények között történik. A Remotiv extra szedése a napi tevékenységet, köztük az autóvezetéshez szükséges éberséget nem befolyásolja.

Vény nélkül kapható, orbáncfűkivonat-tartalmú gyógyszer

A kockázatokról és a mellékhatásokról olvassa el a betegtájékoztatót, vagy kérdezze meg kezelőorvosát, gyógyszerészét!