Tetszett a cikk?

Lesz Bartók- és Beethoven-ünnep, Eötvös Péter-bemutató, kortárs zene és Mozart, plusz seregnyi hazai és nemzetközi sztár. Erős évadot ígér a Keller András vezette Concerto Budapest.

Állítólag a komolyzene-szerető közönség először nézi meg, mit fog hallani, és csak azután azt, hogy ki fog játszani – ennek alapján dönt, hogy vesz-e jegyet. De ha egy szimfonikus zenekar biztosra akar menni, nem árt mindkét szempontnak erősen eleget tenni. A Concerto Budapest olyan műveket is játszik a szeptemberben kezdődő 2020/21-es évadban, amelyeket jól ismerünk már, és olyanokat, amikért hálásak leszünk, hogy megismertették velünk.

És hát a vendégszólisták sora is imponáló. A zenekar művészeti vezetője, Keller András újra meghívta azokat, akiket már jól ismer a zenekar közönsége: Boris Berezovskyt, Jevgenyij Koroljovot, Andrej Korobejnyikovot, valamint Isabelle Faustot. Jön majd Jeremy Menuhin zeneszerző-zongoraművész is (igen, ő a nagy Menuhin fia), és talán azt is elmeséli majd, hogy a zenei tehetségét nem is apja fedezte fel, hanem a dadusa. Neeme Järvi észt-amerikai karmester pedig az orosz romantika ritka gyöngyszemeiből válogat. A hazai muzsikusok közül pedig Takács-Nagy Gábor, Kovács János, Eötvös Péter és Vashegyi György egyaránt a pulpitusra áll majd, szólistaként pedig többek között Perényi Miklós, Ránki Dezső, Kelemen Barnabás, Balázs János és Miklósa Erika csatlakozik a zenekarhoz.

Jeremy Menuhin és Mookie Lee-Menuhin

A zenekar négy felnőtteknek szóló bérletet kínál, illetve egyet a gyerekeknek – Manó koncerteket a Concerto Zeneházban. Akik a Volumenek bérletet választják, biztosan nem maradnak Csajkovszkij nélkül karácsonykor, a Diótörőt is meghallgathatják a Zeneakadémián. A Géniuszok-sorozat koncertjei szintén itt kapnak helyet, műsorra kerül Beethoven Kilencedikje, egy másik hangversenyen pedig a Keller Quartettel Ránki Dezső is fellép. A Pesti Vigadóban nemzetünk kincseskamrájából válogatnak a Magyar Kincsek bérlet koncertjei: Lehár és Kálmán operettjei, Liszt, Bartók és Kodály klasszikusai mellett olyan ismeretlen művek kerülnek műsorra, mint Nádor Mihály hegedűversenye, amit Kelemen Barnabás porolt le 2014-ben, márciusban is tőle halljuk a Concerto Budapest hangversenyén. A zenekar egy „à la carte” bérletet is hirdet, hogy kedvükre válogassanak a koncertek közül azok, akik a zenében is a svédasztalos megoldást keresik.

Concerto Budapest
©

A Concerto Budapest szeptemberben megünnepli Bartók Béla születésnapját is – elhangzik a teljes Kékszakállú. Októberben és novemberben pedig három napot szentel Beethoven életművének – mégiscsak a nagy bécsi mester születésének 250. évfordulójáról szólt volna ez az év. Novemberben A Hallgatás Napjára a kortárs zenét kedvelőket várják a BMC-ben, jövő márciusban pedig a Mozart-rajongókat a Zeneakadémián. Több mint harminc koncert egy évadban – az ismétléseket nem számítva –, ez nem kis vállalás. Főleg, hogy mindig nagyot szólnak. Ahogy Keller András mondja: „A koncerten aztán ez a zenekar mindent odatesz.”

Aki nem hiszi, járjon utána. A zenekar évadfüzetét itt lapozhatja át, hangversenybérletet könnyedén megvásárolhatja online. Ne aggódjon: ha járványügyben a Cassandra-jóslatok teljesednének, a zenekar ígéri, hogy minden elmaradó koncert árát visszatéríti.

Fejléc fotó: Keller András_Concerto Budapest ©Valuska Gábor