Tetszett a cikk?

Példátlan, de példaértékű: A WWF-fel karöltve erdők helyreállításával ellensúlyozza a VELUX Cégcsoport az általuk kibocsátott 2041-ig kalkulált mintegy 5,6 millió tonna szén-dioxid-mennyiséget.

Bár a világ számos részén a COVID-19 krízissel küzdenek, az anyatermészet a járványtól függetlenül is komoly bajban van. Az akkut problémák ellenére, a VELUX Cégcsoportnál nem kerültek háttérbe a klímavédelmi és fenntarthatósági projektek.  Bár a pandémia még sok helyen tombol, nem tudhatjuk, hogy a koronavírus meddig és milyen mértékben lesz köztünk – ezzel is indokolják, hogy nem várhattak tovább a cselekvéssel.

Az elmúlt 2 évet azzal töltötte a Cégcsoport, hogy megtervezzék a 2030-as évig kiterjedő fenntarthatósági stratégiájukat. Ennek részeként – halasztást nem tűrve – idén szeptember 1-jén elindították a Lifetime Carbon Neutral projektet (a továbbiakban Teljes Karbonsemlegesség). Ez egy példátlan, de példaértékű, 20 éves együttműködés a WWF-fel. A közös aktivitással egyaránt felelősséget vállalnak a múltért és a jövőért.  A 20 évig tartó kollaboráció alatt erdők helyreállításával és telepítésével a piacvezető tetőtéri ablak gyártó semlegesíti karbonlábnyomát, ami az 1941-es megalapításuktól a századik évfordulójukig, 2041-ig hozzávetőlegesen 5,6 millió tonna szén-dioxid-kibocsátást jelentene.

A projektről összefoglaló videó is készült, nézd meg itt: https://www.youtube.com/embed/9vOmxrRecBw

A biológiai sokféleség megőrzése is cél

A fák megóvásával és telepítésével növelik a levegő szén-dioxid-tartalmának elnyerésére képes növényzet mennyiségét a bolygón, így mérséklődhet az éghajlatváltozás. Ezen túlmenően pedig az új és a megmentett erdők egyúttal élőhelyek lehetnek vagy maradhatnak, így a biológiai sokféleség fenntartásában is szerepet vállalnak.

A múlt mellett a jövőért is tesznek

Bár az erdők megóvása a múlt ellensúlyozásához nélkülözhetetlen, azonban a fenntarthatósághoz nem elég. Így a Cégcsoport is kiterjesztette stratégiáját az általuk kibocsátott szén-dioxid-mennyiség drasztikus csökkentésére. Mi több, ezt a teljes értékláncon véghez viszik és partnereiket is erre kérik.

Mit jelent ez a gyakorlatban? 2030-ra például felére csökkentik a termékeik okozta szén-dioxid-kibocsátást, a csomagolóanyagok pedig egyneműek, műanyagmentesek és teljes egészében újrahasznosíthatóak lesznek.  A VELUX Cégcsoport felgyorsítja a termelési helyszíneken az energiahatékonysági beruházásokat, áttér a megújuló energia felhasználására, valamint lényegesen átalakítja az alapanyagok kiválasztásának és beszerzésének módját. Akciótervükkel és a megvalósítással abban is bíznak, hogy más nagyvállalatok számára is követendő példa lesznek.

A VELUX Magyarország Kft. helyi szinten is tesz a fenntarthatóságért, például a fertődi faültetési projekt keretei között, mely során 2020 végéig 2020 darab facsemetét telepítenek. A fákat a munkavállalók ültették el saját vagy hozzátartozóik telkén, néhány facsemete pedig a környező önkormányzatokhoz került.