HVG Extra Pszichológia
HVG Extra Pszichológia

Rímek, ritmus, zeneiség – felejtsük el, hogy száraz szövegek gyűjteményéről lenne szó.

A költészet és a széppróza olyan az agynak, mint a zene – derül ki az Exeter Egyetem agykutatóinak friss tanulmányából.

Adam Zeman és kollégái funkcionális mágneses rezonancia (fMRI) nevű diagnosztikai eljárással vizsgálták, hogyan reagál az agy az irodalomra.

Kiderült, hogy érzelemmel fűtött szöveg befogadása esetén az agy olvasásért felelős területe mellett – amely bármilyen írott szöveg feldolgozásakor aktiválódik – azok az agyterületek is működésbe lépnek, amelyek a zenére reagálnak.

Ezek az elsősorban a jobb féltekén található régiók ugyanazok, amelyekről korábban már bebizonyították, hogy felelősek a zene kiváltotta „gerinctáji bizsergésért”.

Zeman úgy látja, hogy „egyesek szerint nem fér össze a tudomány és a művészet, az új agykutató eljárások segítségével azonban egyre közelebb juthatunk ahhoz, miként reagál az agy a művészetre”.

Hasonló cikkeket a HVG Extra Pszichológia legfrissebb számában olvashat, mely a testvérekkel foglalkozik. Keresse az újságárusoknál vagy fizessen elő most! Ha most fizet elő, ajándékba elküldjük a Tesztkönyv – 64 önismereti teszt című könyvet. Aktuális lapszámunkat meg is rendelheti. Ha érdeklik a pszichológiai témák, lájkolja a HVG Extra Pszichológia Facebook-oldalát!

 

Érdekesnek találta cikkünket?
Legyen HVG pártoló tag!

A HVG Pártoló Tagság programja az első olyan kezdeményezés, aminek keretében az olvasóink közelebb kerülhetnek szerkesztőségünkhöz és támogatásukkal segíthetik, hogy újságírói munkánkat továbbra is az eddig megszokott magas színvonalon végezhessük. Tagjainknak heti exkluzív hírlevelet küldünk, rendezvényeket kínálunk, a könyveinkre és egyéb termékeinkre pedig komoly kedvezményt adunk. Támogatóként már heti egy kávé árával is hozzájárulhat a minőségi újságíráshoz! „Amikor annyira eluralkodik a mindennapi életünkön a virtualitás, üdítő igazi emberi kapcsolatokat építeni.”
K. Erna – Pártoló tag


„Régóta olvasom a HVG-t és cikkei között mindennap találok érdekfeszítőt!”
H. Szabolcs - Támogató
Csatlakozzon programunkhoz, támogassa munkánkat egyszeri hozzájárulással vagy fizessen elő a hetilapra!
A HVG Pártoló Tagság programja az első olyan kezdeményezés, aminek keretében az olvasóink közelebb kerülhetnek szerkesztőségünkhöz, és támogatásukkal segíthetik, hogy újságírói munkánkat továbbra is az eddig megszokott magas színvonalon végezhessük. Támogatóként már heti egy kávé árával is hozzájárulhat a minőségi újságíráshoz! Csatlakozzon programunkhoz, támogassa munkánkat egyszeri hozzájárulással vagy fizessen elő a hetilapra!