HVG Extra Pszichológia
HVG Extra Pszichológia

Épp csak elutazott a Mikulás, jön a karácsony, a túlhajszoltság, a túlköltekezés, hogy sikerüljön széppé, gazdaggá varázsolni a gyerekek ünnepét. Hogyan érdemes ajándékot vásárolni a kicsiknek? Deliága Éva gyermekpszichológus írása.

Az ajándék tegye lehetővé, hogy...

1. Ne szigetelődjön el vele a gyerek

Szomorú tapasztalata a szülőknek, hogy a rég áhított playstation, számítógépes játék vagy okostelefon mit tud okozni: magába forduló, internet- vagy számítógépfüggő gyereket, akivel naponta közelharcot kell vívni, hogy limitálni lehessen a „kütyükkel” töltött órák mennyiségét.

2. A gyermek a fantáziáját, kreativitását használhassa

Tehát nem nagyon konkrét, csak egyféle dologra használható játékot érdemes venni, hanem viszonylag semlegesebb valamit, amit éppen ezért változatos formában lehet használni. A népszerű mesefigurák vagy akcióhősök gyakran a mese utáni rajongás elmúltával a játékoskosár alján végzik, hiszen nem sima állat vagy emberfiguráról van szó, hanem egy bizonyos karakterről, amit az alkotók meghatározott tulajdonságokkal és képességekkel ruháztak fel. Amellett, hogy a neves márka, jogvédett név miatt ezek a figurák drágábbak is, sajnos rövid népszerűségük és a tapasztalat azt mutatja, hogy korlátozzák a gyerekeket fantáziájuk kiélésében. Egy sima mackó vagy baba sokkal hasznosabb ötlet.

3. A gyermek érdeklődési körébe illeszkedjen

Ha a szülő olyan ajándékot vásárolna, mely eltér gyereke érdeklődésétől, általában akkor csinál ilyet, ha a saját kiéletlen vágyai kerekednek felül, vagy ha igen erőteljes célzással valamilyen irányba terelni igyekszik csemetéjét. Erre a célra nem a meghittséget sugárzó karácsony a megfelelő alkalom. A sportoló gyerek ne ilyenkor kapjon gitárt, mert apukának saját zenekara volt a gimiben, és a duci kislányt se balettruha várja a fa alatt, ha amúgy nem szeret táncolni. Szerencsésebb év közben megismertetni a gyerekeket egy új területtel, és inkább közös élményekkel terelni az érdeklődését.

4. Tartós lehessen

Sajnálatos tapasztalat, hogy egyes játékok még 24 órát sem bírnak ki, ami nagyon bosszantó. A szülőnek is, aki pénzt adott ki érte, de a gyereknek is, aki örült neki, ám a normál strapát sem bírta ki a játék. Ezért érdemes inkább a kicsit drágább, de garantált minőségű játékot választani.

5. Egy kézen összeszámolható mennyiségű legyen

Az egyik legrosszabb trend, hogy gigantikus mennyiségű édességet és ajándékot kap a gyerek decemberben. Így alakulhat ki az a hamis elvárás, hogy a következő évben még szebbet, még többet kell kapnia. Érdemesebb inkább pénzt kérni az ajándékozni kívánó rokonoktól, hogy a szülő választhassa ki azt a két-három tartósabb, jobb minőségű játékot, amire gyermekének tényleg szüksége van.

Bármiből képes fantáziája segítségével játékot varázsolni
©

És mi legyen az ajándék?

Aranyszabály, hogy a gyermek korának és érdeklődésének megfelelő, minőségi játékot válasszunk. Érdemes kiválasztani, hogy gyermekének melyik típusú játékok valók.

Konstruktív játék: puzzle, építőjáték, golyópálya

A fakockás vagy összeilleszthető játékokat már másfél éves kortól ajánlom, és vannak gyerekek, akik tökélyre fejlesztik építési technikájukat. Szerencsére ezzel a jelenséggel a játékipar is tisztában van, így még 14 évesek számára is kapható összerakós építőjáték, és a puzzle-knél is számítanak a lelkes tinikre, akik akár órákat is eltöltenek a szinte egyszínű 1500 darabos puzzle kirakásával. A golyópálya, ahol látni lehet, hogyan gurul le a golyó, és a pályát át lehet variálni, nagyon népszerű már négyéves kortól. A nagyobb gyerek is örömét lelheti egy komplexebb pálya építésében, ahol a fizika törvényszerűségeivel is megismerkedhet. A gyermekkel együtt játszva a felnőtt törekedhet arra, hogy nem irányító módon, de bekapcsolódjon az építésbe, és sarkallhatja arra gyermekét, hogy az építési instrukciótól eltérő, kreatív, egyedi, új alkotást hozzon létre.

Szabályjáték: társas, kártyajáték, memóriakártya, logikai játék

A nagy ovis és kisiskolás korosztály érdeklődési köre a szabályjáték. A kicsiknek fejleszti azt a képességét, hogy a dobókockát használni tudják, kivárják a sorukat, és betartsák a játék szabályait. A nagyobbaknál óhatatlanul is fejlődik a kudarctűrő képesség, hiszen a vereség elviselését tanulni kell. Ehhez a típusú játékhoz jelen kell lenni: a gyermek nem fogja tudni vele saját magát elfoglalni, játszópartnerekre lesz szüksége.

Szerepjáték kellékek: figurák, babák, játékállatok, bábok, használati, berendezési tárgyak, játékház

Ez a fajta játék adja az egyik legnagyobb terepet a kreativitás kiéléséhez. Figurákkal, bábokkal vagy babákkal játszva a gyermek megjelenítheti belső világát, utánozhatja a felnőttek világából ellesett dolgokat, különböző szerepekben kipróbálhatja saját magát. Nagy előnye, hogy bármi játékká, kellékké változhat! A kiürült gyógyszeres fiolából orvosi táska vagy konyhai eszköz válhat, a kötéldarab lehet a vontatókötél a matchboxoknak, a kék anyagdarab tóvá változhat vagy éppen királyi palásttá. A szerepjáték kétéves kortól egészen 12 éves korig elkíséri a gyerekeket, számtalan örömöt és szerepkipróbálási lehetőséget adva.

A közös élmény teszi felejthetetlenné az ünnepet
©

Kreatív alkotó játékok: kézműves dolgok, pl. gyurma, festék, gyöngy

Egyes gyerekeknek igényük van az alkotásra, és elmélyülten képesek figyelni munkájukra. Szerencsére a papír- és kreatív hobbiboltok széles kínálata biztosítja, hogy igazán szép, mutatós és igényes alkotások születhessenek. Az ilyen érdeklődésű gyermek számára az alkotáshoz szükséges kellékek is ajándéknak számítanak, amelyekből aztán ő készít apró tárgyakat, díszeket, ajándékokat.

Sporteszközök: Korcsolya, szánkó, görkori, roller, labda

Tuti befutó, mivel a legtöbb gyerek imád mozogni. Sosem lehet elég labda otthon! Egy új eszköz elsajátításának öröme számtalan vidám percet okozhat. Érdemes odafigyelni rá, hogy a gyermek napirendjében télen is legyen helye a sok mozgásnak.

Könyvek: Textil- vagy vízlepergetős, kemény könyv, matricás ragasztós, képes mesekönyv, gyermekkönyv

A könyv kiváló alternatíva, hiszen olvasás közben a gyermek használja képzelőerejét. Igyekezzen úgy könyvet választani, hogy a gyermek érdeklődjön aziránt a kötet iránt, és szeressen olvasni vagy képeskönyvet nézegetni.

Saját kézzel készített ajándék: sátor lepedőből, babaház kartonból, kézzel készített könyvecske, festmény, gipszfigura, kötött mellény

A home made ajándék értékét fokozza, hogy egyedileg, személyre szabottan készült. Ez sokkal inkább megragadja az ünnep lényegét, mint a boltban vásárolt holmi.

Ne feledje, hogy az együtt töltött idő, a jó hangulatú, közös élmény teszi felejthetetlenné az ünnepeket. Ez sokkal inkább az odaforduláson és a jelenléten, semmint az anyagi javakon múlik.

És legvégül: Ne legyen csalódott, ha kisgyereke mégis inkább a csomagolópapírral vagy a kiürült üdítős flakonnal játszik a legszívesebben. Fogja fel úgy, hogy gyermeke kreatív, bármiből képes fantáziája segítségével játékot varázsolni – annál inkább nincs szükség irreálisan drága, fölösleges játékokra az ünnepekkor.

Deliága Éva gyermekpszichológus honlapját itt, Facebook-oldalát pedig itt találja.

Hasonló cikkeket a HVG Extra Pszichológia legfrissebb számában olvashat, mely a testvérekkel foglalkozik. Keresse az újságárusoknál vagy fizessen elő most! Ha most fizet elő, ajándékba elküldjük a Tesztkönyv – 64 önismereti teszt című könyvet. Aktuális lapszámunkat meg is rendelheti. Ha érdeklik a pszichológiai témák, lájkolja a HVG Extra Pszichológia Facebook-oldalát!

Állj mellénk!

Tegyünk közösen azért, hogy a propaganda mellett továbbra is megjelenjenek a tények!

Ha neked is fontos a minőségi újságírás, kérjük, hogy támogasd a munkánkat.

Állj mellénk!

Tegyünk közösen azért, hogy a propaganda mellett továbbra is megjelenjenek a tények!

Ha neked is fontos a minőségi újságírás, kérjük, hogy támogasd a munkánkat.
Az emigráns mintapatrióta, akiből „a valaha élt legnagyobb dalszerző” lett

Az emigráns mintapatrióta, akiből „a valaha élt legnagyobb dalszerző” lett

Felrajzolták Puzsér fejét és az autómentes zóna határát Budapest járdáira

Felrajzolták Puzsér fejét és az autómentes zóna határát Budapest járdáira

A belvárosi alpolgármester Vajna Tímea fánkjait osztogatta a gyerekeknek

A belvárosi alpolgármester Vajna Tímea fánkjait osztogatta a gyerekeknek

Ha még nem tette, most kénytelen lesz tudomásul venni, hogy afrikai

Ha még nem tette, most kénytelen lesz tudomásul venni, hogy afrikai

Megnyitották a csapokat, fél perc alatt 1,7 millió liter vizet folyatott el a NASA

Megnyitották a csapokat, fél perc alatt 1,7 millió liter vizet folyatott el a NASA

Elindult a LOT első Budapest-Szöul járata

Elindult a LOT első Budapest-Szöul járata