Kamaszok és az első szex: nem a cél a fontos, hanem az utazás maga

Kamaszok és az első szex: nem a cél a fontos, hanem az utazás maga

Utolsó frissítés:

HVG Extra Pszichológia Szerző:

HVG Extra Pszichológia
HVG Extra Pszichológia
Tetszett a cikk?

A kamaszkor ellentmondásos, nehéz időszakában szembesülnek a fiatalok az izgalmas, ám sokszor félelmetes szexualitással is. Az egész életükre kihathat, hogy milyenek lesznek az első élmények. Hogyan segíthetünk nekik?

Az ember életében a tizenéves időszak az egyik legösszetettebb és legnehezebb életszakasz. A többség ebben a korban szerzi meg első szexuális élményeit. Bár az önkielégítés sokszor már korábban megjelenik, mégis ez az évtized a valódi szexuális ébredés, a vágy és szexuális működés kialakulásának az ideje. Akkor, amikor éppen nagyon változik minden, testi és lelki értelemben. Mindez váratlanul és felkészületlenül éri a fiatalt, aki még ekkor kezdi megismerni a saját természetét, működését.

Lázadnak és azonosulnak egyszerre

Tizenévesen a gyermekkori viselkedések, megoldások már nem működnek, de még nem alakul ki a felnőtt személyiség – a tinédzserek keresik önmagukat, az identitásukat, a helyüket az életben. Ezzel egy időben jelenik meg vagy erősödik fel bennük a szexuális vágy és a szerelmi vonzódás, amelyet a gyermek- és a felnőttkor átmenetében nem egyszerű átélni. Egyre inkább felelős felnőttként kellene döntéseket hozniuk, miközben még éppen csak ismerkednek a szerelemmel, a párkapcsolattal és a szexualitással, önmagukkal és a partnerükkel.

Egyszerre mennek szembe a tekintéllyel és a társadalmi normákkal, és keresik a saját útjukat, identitásukat, így lázadnak és azonosulnak egyszerre, ami nekik és a környezetüknek is igen megterhelő. Gyakori ebben a korban, hogy a hirtelen jött testi vágyak azt sugallják, élje meg a személy minden vágyát, ami a partnerek meggondolatlan váltogatásához vezet, mert a kamasz ekkor még nem látja, hogy ez számos testi és lelki nehézséget okoz.

Valósággal ellentétes ismeretek

Nagyon ellentmondásos, ahogy a fiatalok a szexualitás témájával találkoznak. Egyrészt soha, egyetlen korban sem zúdult még ránk ennyi szexuális tartalom ilyen sok formában, az óriásplakátoktól kezdve a Youtube-on át az online pornóig. Mindez tömény, naturális és feldolgozhatatlan ingerhalmaz a tinik számára.

Másrészt pedig kevés a hiteles és személyes információ a szexualitásról. Mivel sok szexuális ingerrel találkoznak a fiatalok, azt hiszik, hogy mindent tudnak, és a szülők is azt hihetik, hogy széles körben tájékozottak a gyerekeik. Ez azonban csak részben igaz, mert bár valóban sok szexuális információ és inger éri őket, ezek sok esetben éppen a valósággal ellentétesek. Éppen a saját szexuális életük szempontjából lényeges kérdésekre nem kapnak választ, vagy hamis, félrevezető, esetleg ijesztőek azok a válaszok.

Mindennapi beszélgetések

A reális információk átadásában a megfelelő szülői szerep nagy jelentőséggel bír, de ez nem a tizenéves gyerek „felvilágosításával” kezdődik, hanem sokkal korábban. Mert ha ekkor akarunk leülni először beszélgetni a témáról a gyerekkel, akkor nem biztos, hogy nyitott lesz rá. A megfelelő atmoszférához az kell, hogy már kiskorától kezdve, az ő saját szintjén ez a kérdéskör könnyen meg- és átbeszélhető legyen, és ne legyen tabutéma. Ne tereljük el a szót, ha kérdez, hanem érezhesse, hogy ez is a világ természetes dolgai közé tartozik.

Már egészen kisgyermekkortól fontos olyan érzelmi biztonságot nyújtani számára, ami bizalomteli kapcsolatot eredményez, így bátran tud a szülőhöz fordulni a saját testével vagy az intim témákkal kapcsolatban. Ehhez nem nagy, leülős, komoly beszélgetések kellenek, hanem a mindennapi, laza szülő-gyerek diskurzusok.

Olvassa tovább Füredi Krisztián szexuálpszichológus cikkét a legújabb HVG Extra Pszichológia különszámban, melyben a gyermekkor fordulópontjaival foglalkozunk. Keresse az újságosoknál vagy rendelje meg!

Nézze meg előfizetési ajánlatainkat, amelyekben HVG Könyvet kap a HVG Extra Pszichológia magazin mellé.


Hozzászólások