HVG Extra Pszichológia
HVG Extra Pszichológia
Tetszett a cikk?

Ha esetleg azt hinné, hogy csak a tehetség és a sok edzés számít.

Régóta ismert, hogy zenére jobban megy a sportolás, érthető, hogy a különféle zenei streamingszolgáltatók edzéstípusokra is kínálnak előre összeállított számlistákat. A Londoni Egyetem pszichológusai nemrégiben viszont azt vizsgálták, hogy a profi futballisták esetében mennyire van pszichés szerepe a zenének a meccsekre való felkészülésben.

Az Amerikai Pszichológiai Társaság lapjában megjelent kutatásuk szerint az akusztikus támogatás nagyon is fontos mind az edzéseken, mind a tétmérkőzésekre való formába lendülésben.

A kérdőívekkel, interjúkkal és megfigyelésekkel vizsgált, 34 fiatal Premier League játékos szokásai kapcsán arra jutottak, hogy a zenét ösztönzésként, bátorításként és motivációs eszközként egyaránt rendszeresen használják. De ezeken kívül nagy szerepe van a muzsikának a csoportidentitás és -kohézió erősítésében, a pozitív csapatlégkör kialakításában.

Nem egy edző figyel arra, hogy a meccs előtt, csapategységerősítőként a játékosok kedvenc zenéjét kapcsolja be. Bár ez a fajta csoportos „zeneterápia” az eltérő ízlések miatt rosszul is elsülhet, de ma már vannak tudományos módszerek, hogy össze lehessen hangolni a különféle szempontokat.

A zenének olyan nagy szerepe lehet a felkészülésben – figyeltek fel rá a kutatók –, hogy a próbaképp tartott „csendes” edzéseken egyes sportolók kifejezetten úgy érezték, nem megfelelően teljesítettek, vagy az edzés színvonala nem volt megfelelő. Nem csoda, hogy több játékosnak komplett listája van az őket felpörgető, formába hozó számokkal.

Ráadásul egy-egy tekintélyesebb, idősebb csapattárs ízlése és szokásai sokat számítanak a fiatalabbak szemében, és – mint például Harry Kane esetében – szívesen átveszik a rá pozitív hatást gyakorló zenéket.

A vizsgált brit focisták legkedvezőbb számai között olyanok vannak, mint Eminemnek a Lose Yourself-je, Rihannának a Pour It Up-ja, Kanye Westnek a Blood On The Leaves-je vagy Drake-nek a The Cath Up-ja.

Minél fülbemászóbb egy dallam – vették észre a kutatók –, annál tartósabb a hatása. A játékosok azokat a számokat tartották a formába lendülésükhöz ideálisnak, amelyekben van szöveg és viszonylag gyors tempójúak.

Egy kontrollcsoportnál azonban kimutatták, hogy a tempó többet számít, mint a szöveg megléte. Vagyis akár instrumentális, klasszikusabb zene is alkalmas lehet a meccsekre való pszichés felkészítésre.

Hasonló cikkeket a legújabb HVG Extra Pszichológia magazinban olvashat, melynek témája: újrakezdés a bizonytalanság korában.

Fizessen elő a magazinra, most sokféle kedvezmény várja.

 


 

 

VELETEK VAGYUNK – OLVASÓKKAL, ÚJSÁGÍRÓKKAL!

Az index.hu eddigi szerkesztősége lényegében megszűnt létezni, az ország elveszítette a legolvasottabb online felületét. Ez a független magyar sajtóra és a tájékozódás szabadságára mért eddigi legsúlyosabb csapások egyike. A hatalomtól független szerkesztőségek száma folyamatosan csökken, a még létezők pedig napról napra erősödő ellenszélben próbálnak talpon maradni. A HVG-ben kitartunk, nem engedünk a nyomásnak, hogy minden nap elhozzuk a hazai és nemzetközi híreket.

Ezért kérünk titeket, olvasóinkat, hogy tartsatok ki mellettünk, támogassatok bennünket, csatlakozzatok pártolói tagságunkhoz, illetve újítsátok meg azt!

Mi pedig azt ígérjük, hogy továbbra is minden körülmények között a tőlünk telhető legtöbbet nyújtjuk a számotokra!
Radar360: Orosz vakcina és felhőszakadás a láthatáron

Radar360: Orosz vakcina és felhőszakadás a láthatáron

Mégsem tartják meg Rogán Cecília és Sarka Kata szépségversenyét

Mégsem tartják meg Rogán Cecília és Sarka Kata szépségversenyét

Járulék-, bér- és rezsitámogatás menthetné meg a fesztiválipart

Járulék-, bér- és rezsitámogatás menthetné meg a fesztiválipart