Tetszett a cikk?

A notórius diszkóbajnokok, a táncparkett ördögei egy egész szórakozóhelyet elláttak energiával csütörtökön, pedig semmi mást nem csináltak, mint egész éjszaka táncoltak. London Islington negyedének legújabb éjszakai szórakozóhelye, a Surya az első ökodiszkónak címkézett hely, ahol a tulajdonosok a táncosok mozgásából nyert energiát kívánják hasznosítani.

A G8 múlt heti találkozójának fényében talán nem is történhetett volna jobbkor a Surya megnyitása, meglehet, a nyitó buli dátuma nem is volt véletlen, hiszen a G8 óriásain nagy volt a nyomás. Mindenesetre a még weblap nélküli táncos szórakozóhelynek már van válasza a környezetvédelemre, s ezt komolyan is gondolja. A környezetbarát forrásokból nyert energián működő helyiség nem csak önfenntartó lesz majd, de az egész kerület áramellátását is biztosítani kívánja.

Táncolj, hogy megmentsd a világot!
© BBC
A napenergiát hasznosító panelek mellett a klubnak szélturbinája is van, hogy elektromos áramot nyerjen. A piszoárok víz nélküli módszerrel épültek és a sima vécék is gazdaságos vízhasználók. A helyiség légkondicionáló egysége ugyancsak környezetbarát. A táncterület „totálisan új high-tech szerkezet, amely kvarckristályokból és kerámiából áll, és képes a táncolók mozgásából energiát nyerni a különböző anyagok súrlódása által” - állítja az egykor konzervatív parlamenti képviselőségre pályázott Andrew Charalambous, más néven Dr. Earth (Dr. Föld), aki egymillió fontot fektetett bele a projektbe.

A módszer egyébként nem olyan új, az elektromos öngyújtókban már régen használatos, sőt, Amerikában sikertelen katonai kísérletek is folytak ezzel a kapcsolatban, amikor a bakák bakancsába telepített generátoroknak kellett volna a felszerelésükhöz szükséges energiát biztosítani.

Jade Jagger, Dan Williams, Queens of Noize és Nathan Detroit mindenesetre ott volt a vendég dj-k között, hogy a hangulatról gondoskodjon és a rendszert tesztelje. A pletykák szerint London új polgármestere, Boris Johnson és David Cameron, az egyre erősődő konzervatívok vezetője is megjelent. Az est fénypontja Dr. Earth tízpontos környezetvédelmi kiáltványa volt, amelyet saját maga olvasott be a közönségnek. Emellett a vendégeknek, akik szórakozni szeretnének a klubban, írásban kell elkötelezniük magukat, hogy aktívan közrejátszanak a globális felmelegedés megelőzésében. „Minden héten millió és millió mozogni és kikapcsolódni vágyó ember indul neki az éjszakának, hogy felesleges energiáját a táncparketten levezesse, mégis a szórakozás az egyetlen társadalmi jelenség, amely érintetlen maradt környezetvédelmi szempontból” - nyilatkozta Dr. Earth.

Az éremnek van egy másik oldala is. A Surya szomszédságában élő lakóközösség még nem kapott az ingyen áramból, de már most egy másik ártalomról panaszkodik, a zajról, amit Dr. Earth elfelejtett megemlíteni. Ennek ellenére, ha az egyre komolyabb környezetvédelmi krízisre tényleg megoldás, hogy nekikezdünk táncolni, mi biztosan ott leszünk az elsők között.

Krisztina O'Brien

hvg.hu Kult

Videó: kiállítás megnyitó, csak 18 éven felülieknek!

Papírra rajzolt "buborékrendszer", abszurd részletességgel ábrázolt lakóterek, lefejezésre váró férfi, cetlikre írt feljegyzések és apró rajzok - Lenmechanika címmel fiatal képzőművészek alkotásaiból látható kiállítás csütörtöktől a budapesti Ernst Múzeumban.

Shake

Tömeg, nyugalom, szépség és eső - londoni ajánló

Ezen a héten az Egyesült Királyságból, Londonból kaptunk ajánlót, ahol a 34 éves Krisztina már nyolc éve él családjával, a főváros Uxbridge nevű külvárosában, a Heathrow reptér szomszédságában. Megtudhatjuk, hogyan látja Londont egy ott lakó magyar, mit szeret, és mi hiányzik neki innen, Magyarországról.

MTI Világ

Magyar Gripen is repül a párizsi parádén

Magyar gép is bemutatkozik a francia nemzeti ünnep alkalmából rendezett hétfői parádén. A párizsi katonai díszszemle lesz az első, ahol magyar pilótákkal külföldi légi bemutatón repül a magyar légierő Gripen vadászgépe.

Hamisítani kezdték a Covid-tesztek eredményét, hogy pénzt spóroljanak és utazhassanak

Hamisítani kezdték a Covid-tesztek eredményét, hogy pénzt spóroljanak és utazhassanak

Pakisztán is megrendeli a Szputnyik V-öt

Pakisztán is megrendeli a Szputnyik V-öt

Leállított több Trump elleni pert az amerikai legfelsőbb bíróság

Leállított több Trump elleni pert az amerikai legfelsőbb bíróság