szerző:
MTI

Leslie Howard, a magyar származású, legendás angol színész az angol titkosszolgálat ügynöke volt, méghozzá nem akármilyen: Winston Churchill vele üzente meg Francisco Franco tábornoknak, hogy Spanyolország maradjon ki a második világháborúból.

A színésznek, aki olyan klasszikusokban szerepelt, mint az Elfújta a szél, az Intermezzo vagy a Modern Pimpernel, ez lett a veszte. Ez a legújabb elmélet 1943. június 1-én bekövetkezett haláláról. José Rey-Ximena spanyol történész Conchita Montenegro színésznő elmondása nyomán rekonstruálta az esetet. A nőt annak idején a spanyol Greta Garbónak tartották, és intim kapcsolata volt Howarddal, majd feleségül ment a Franco vezette Falange nemzetközi kapcsolatokért felelős vezetőjéhez. Ez ideális helyzetet teremtett a színész számára az üzenet eljuttatásához.

Howard egy hónapig tartózkodott az ibériai félszigeten, találkozott Francóval, hivatalosan egy Kolumbuszról szóló spanyol filmbeli szerep miatt, valójában titkos diplomáciai feladatot teljesített - írta a Corriere della Sera című olasz napilap.

1943. június 1-én Lisszabonban szállt fel az Angliába tartó BOAC 777-es járatára. Három órával a felszállás után azonban a 13 utast és a négy fős személyzetet szállító repülőt körülvette egy német Junker vadászgépekből álló raj. A támadást a BOAC utasai közül senki sem élte túl.

Miért támadták meg a nácik az angol gépet, amikor a Spanyolországból, Portugáliából induló polgári gépek többé-kevésbé háborítatlanul repülhettek a háború alatt? Berlinben talán azt hitték, hogy Churchill is rajta van. A színészt ugyanis elkísérte a brit miniszterelnökre feltűnően hasonlító menedzsere is. A másik feltételezés, hogy a németek meg akarták büntetni Howardot olyan propagandafilmjeiért, mint a Modern Pimpernel. Amikor nyilvánosságra került, hogy ő is rajta volt a gépen, Joseph Goebbels náci propagandaminiszter lapja, a Der Angriff Pimpernel Howard megtette utolsó útját címmel írt róla.

A történet epilógusa: 1943. június 2-án az ausztrál légierő egy gépet küldött a szerencsétlenség színhelyére, a Biscayai-öbölbe a túlélők keresésére. Ugyanaz a Junker-raj támadta meg ezt a gépet is, de ez páncélozott volt és felszerelték két nagy hatóerejű géppuskával. Így védeni tudta magát és hat Junker lelövésével bosszút is állt Howard és társai haláláért.

MTI Itthon

Egykori külföldi titkosügynökből nem lehet MTV-elnök

Országos politikai napilapokban tette közzé hétfőn a Magyar Televízió (MTV) elnöki posztjára kiírt pályázat felhívását a közszolgálati médiumot felügyelő közalapítvány kuratóriumának elnöksége; a szöveget kedden és szerdán is megjelentetik.

MTI Világ

Titkosügynök volt, ezért lemondott Varsó új érseke

Lemondott tisztségéről Stanislaw Wielgus, Varsó új érseke, aki két nappal előtte - hivatala átvételekor - elismerte, hogy - korábbi cáfolataival ellentétben - valóban a kommunista titkosszolgálatnak dolgozott.

Lecsitítják a Jaguart: egyre nagyobb divat az oldtimerek villanyosítása

Lecsitítják a Jaguart: egyre nagyobb divat az oldtimerek villanyosítása

Aranyérem a kajak-kenu világbajnokságon

Aranyérem a kajak-kenu világbajnokságon

Orbán felszántotta az országot, de volt, ahol ez is kevés volt

Orbán felszántotta az országot, de volt, ahol ez is kevés volt

Boris Johnson 3D-ben vizsgáltatná a reptéri csomagokat

Boris Johnson 3D-ben vizsgáltatná a reptéri csomagokat

Eminem kiadója több millió dolláros jogdíjat követel a Spotifytól

Eminem kiadója több millió dolláros jogdíjat követel a Spotifytól

Eldurrant az önkormányzati választások startpisztolya

Eldurrant az önkormányzati választások startpisztolya