Inni és élni hagyni

Utolsó frissítés:

Szerző:

szerző:
life-style.hu
Tetszett a cikk?

Az elmúlt években kiderült, hogy a vámpírok bizony köztünk élnek.


Az elmúlt években kiderült, hogy a vámpírok bizony köztünk élnek. Anne Rice indította el a vámpírmitológia újra feltámasztását A Vámpírkrónikákkal. Laurell K. Hamilton pedig, Anita Blake, a vámpírvadász könyveivel még szélesebb réteghez tette hozzáférhetőbbé a vámpírokat, vérfarkasokat, zombikat és egyáltalán azokat a lényeket, amelyekről eddig csak fantasy regényekben olvashattunk. Aztán pont ilyen sorrendben derült ki az is, hogy a vámpírok, egyéb természetfeletti lények mennyire szexisek is tudnak lenni, úgyhogy a paranormális jelenségekkel, elemekkel teletűzdelt történetek rohamos léptekben hódították meg a romantikus regények piacát is, nem is beszélve az ifjúsági irodalomról. Az itthon is nagy sikernek örvendő Anita Blake, Twiglight és J.R. Ward sorozat után az Ulpius ház kiadó egy újabb vámpírokat és embereket vegyítő sorozatot kezdett el, a True Blood-ot.

Charlaine Harris regényfolyamából már sikeres HBO sorozat is készült, melynek első évadját itthon is leadták, és amely pont ezen, az Inni és élni hagyni köteten, a sorozat első könyvén alapul.  Az amerikai délen járunk, a lousianai Bon Temps-ban, napjainkban, bár egy kicsit más a világ, hiszen pár éve a vámpírok is igaz polgárokká váltak, a bujdosásból, lappangásból az emberek közé léphettek. Vannak, akik örülnek ennek, sőt rajonganak a vérszívókért, és önként adnak vért vannak, akik meg nem támogatják a tendenciát és természetesen a vámpírok között is sokféle nézetű akad: néhányan szeretnének újra beilleszkedni a társadalomba, a körülményekhez képest normálisan élnének. Elvégre a japánok már feltalálták a szintetikus vért, amiben megvan minden, ami a vámpíroknak kell, szóval nem feltétlenül szükséges humánokat csapolniuk. Sookie Stackhouse, a főszereplő pincérnő a kisváros bárjában, magának való lány, csendes és többnyire butának tartják. Ugyanis van egy különleges tulajdonsága: képes olvasni mások gondolataiban, ezért vagy magával ragadja az, amit mások fejéből megtud, vagy arra ügyel, hogy ne halljon semmit, amit nem neki szántak. Ez nem kedvez társas kapcsolatainak. Mégis hogy lehet például úgy randizni, hogy az ember lánya tudja, mit gondol róla a partnere? Sookie elég magának való lány: megfigyelő és szereti az újdonságokat. Ezért aztán amikor a bárba belép Bon Temps első vámpírja, ő rögtön felismeri, hogy valaki különlegessel van dolga. Főleg, hogy a férfi gondolatait nem hallja, szóval vele igazán kaland lehet az együttlét. Persze egy ilyen kapcsolat nem indulhat zökkenőmentesen: Sookie-t többen is óva intik, hogy belebonyolódjon a dologba, főleg, hogy hamarosan meghal egy lány, akin a halottkém vámpírnyomokat talál. Bon Temps-ben kezd izgalmassá válni az élet és Sookie Stackhouse a bonyodalmak kellős közepén találja magát.

Charlaine Harris könyve inkább krimi, mint romantikus regény, jobban emlékeztet a korai Anita Blake könyvekre, mint J.R. Ward sorozatára, vagy a Twilightra. Izgalmas és érdekes felütése egy sorozatnak, s ez elsősorban a főszereplőnek köszönhető. Sookie a kicsit defektes, vagy éppen áldott lány (kinek melyik variáció tetszik, lehet választani), teljesen hétköznapi amúgy: gyakorlatiasan áll az élethez, a problémákhoz. Megtanult együtt élni képességével, elfogadta a sorsát, s kezdi felfedezni, hogy azért hasznára is lehet amit tud, méghozzá anélkül, hogy másokat megijesszen. A krimi szál mellett, ami tényleg izgalmas marad a végéig Harris megcsillogtatja a humorát is és kellően véres ahol lenni kell, elvégre vámpírokról van szó. Az Inni és élni hagyni elég erős kezdése egy sorozatnak, remélhetőleg Harris fenn tudja tartani a színvonalat és az Ulpius ház is folytatja a kötetek kiadását.

További könyvajánlók a szerző Olvasónapló nevű blogján.
Hozzászólások