szerző:
hvg.hu
Tetszett a cikk?

A BBC a futballőrültnek tartott magyarokhoz látogatott, annak az okát keresve, hogy a magyar női labdarúgás miért nem örvend ugyanakkora támogatásnak. Megszólal Szász Kitti négyszeres freestyle futballvilágbajnok és a Ferencváros játékosai is, utóbbiak panaszkodnak, hogy többen még mindig úgy gondolják az országban, hogy a női játékosoknak a konyhában a helyük.

A magyarországi tömegsportok és köztük a futball támogatottsága a legmagasabb, mégis a női labdarúgásnak jóval kevesebb figyelmet szentelünk. A BCC riportja is azt az ellentétet boncolgatta, hogy miként lehetséges egy futballt nagyon szerető országban, hogy ennyire a háttérbe szoruljon a női labdarúgás – szemben a kézilabdával, a vízilabdával és a korsárlabdával, ahol egyforma támogatásnak örvend mindkét nem.

Megkeresték Szász Kitti négyszeres freestyle világbajnokot is, aki már többször bebizonyította, hogy a nők igenis képesek bánni a labdával. Navtej Johal kérdéseire elmondta, hogy valójában igen nagy a női sportok támogatottsága, de a futballban még mindig várni kell az áttörésre, a nők még nem érték el sikert jelképező hegycsúcsot. Az eddigi hét női világbajnokságból – a szűkebb mezőny ellenére – egyetlenegyszer sem kvalifikálta magát a női válogatottunk – teszi hozzá Szász.

Jelena Cankovic, a Ferencváros játékosa szerint sokan még mindig a férfiak sportjaként gondolnak a focira, a kelet-európai országokban ez jellemzőbb, mint nyugatra. Csapattársa, Horváth Zsófia csatlakozott hozzá, többek szerint a nőknek a konyhában a helyük, nem a pályán, "nem esik jól ilyesmit hallani" – teszi hozzá Horváth.

Az utca emberének véleménye sem maradhatott ki, miközben Szász Kitti játékát nézhették a budapesti Deák téren. Egyikük szerint a férfiaknak kell ezt a játékot játszani, más viszont enyhe szexizmussal átitatva arról beszél, hogy ő személy szerint szívesebben nézi a nőket a férfiaknál. Egy angol úr is csatlakozott véleményében ahhoz, hogy a női játék nem annyira látványos, mint a férfiaké, azonban kiegyezett azzal, ha több Szász Kittihez hasonló játékos lenne, biztosan érdekessé válna.

VELETEK VAGYUNK – OLVASÓKKAL, ÚJSÁGÍRÓKKAL!

A hatalomtól független szerkesztőségek száma folyamatosan csökken, a még létezők pedig napról napra erősödő ellenszélben próbálnak talpon maradni. A HVG-ben kitartunk, nem engedünk a nyomásnak, és minden nap elhozzuk a hazai és nemzetközi híreket.

Ezért kérünk titeket, olvasóinkat, hogy tartsatok ki mellettünk, támogassatok bennünket, csatlakozzatok pártolói tagságunkhoz, illetve újítsátok meg azt!

Mi pedig azt ígérjük, hogy továbbra is minden körülmények között a tőlünk telhető legtöbbet nyújtjuk a számotokra!