MOB: olimpiai bajnokok küldöttségét menesztik a miniszterelnökhöz

Utolsó frissítés:

Szerző:

szerző:
hvg.hu
Tetszett a cikk?

A Magyar Olimpiai Bizottság (MOB) gazdasági bizottságának kibővített rendkívüli ülésén a résztvevők megerősítették azt a korábbi kérést, hogy a kormányfő fogadja három olimpiai bajnokból álló küldöttségüket, amely személyesen tájékoztatná Bajnai Gordon miniszterelnököt a magyar sport nehéz helyzetéről.

A MOB beszámolója szerint a szerdai tanácskozáson jelen lévők – a bizottság tagjain kívül 16 olimpiai sportág szakszövetségének elnöke és főtitkára – elfogadták Bakonyi Tibornak, a testület vezetőjének a javaslatát is, amelynek értelmében felkérik a MOB elnökségét az olimpiai kerekasztal-beszélgetés mielőbbi összehívására. Ennek keretében a sportági szakszövetségek, a Nemzeti Sportszövetség, a Sportegyesületek Országos Szövetsége, a Magyar Paralimpiai Bizottság képviselői a magyar sport általános helyzetéről vitafórum keretében tájékoztatnák a kormány és a Nemzeti Sporttanács képviselőit.

A gazdasági bizottság előző kibővített ülésén, november 11-én arra a megállapításra jutott, hogy csődhelyzetbe került a magyar sport, s ennek feloldására személyes konzultációt szorgalmazott Bajnai Gordonnal. Kérte a miniszterelnököt, hogy az olimpiai felkészülésre szánt forrásból még hiányzó 1,3 milliárd forint pótlólagos forrást folyósítsa – ezzel meg lehetne őrizni a négy évvel ezelőtti összeg reálértékét –, illetve, hogy „biztosítsa a magyar sport életben maradásához minimálisan szükséges” anyagi ráfordítást. Közben december elején Mesterházy Attila, az MSZP frakcióvezetője, a Sportegyesületek Országos Szövetségének elnöke és Baráth Etele szocialista országgyűlési képviselő, a Magyar Kajak-kenu Szövetség elnöke bejelentette, hogy országgyűlési módosító indítvány alapján 300 millió forintos pótlólagos támogatáshoz jut a hazai sport.