szerző:
hvg.hu

A magyar játékosok közül Dzsudzsák Balázsért fizették ki eddig a klubok a legtöbb pénzt az átigazolási piacon, három átigazolása során összesen 35,5 millió eurót fizettek érte a transfermarkt.de adatai alapján - írta a Világgazdaság, amely 10-es toplistát állított össze a legtöbbért elkelt magyar játékosokról.

A 80-as, 90-es évek legendája, Détári Lajos sokáig volt csúcstartó, de Dzsudzsák oroszországi szerződései révén az első helyre került, összesen 35,5 millió euróval - közölte a VG.

A Debrecenben nevelkedő Dzsudzsák Balázst a PSV Eindhoven vásárolta meg 2004-ben 2,5 millió euróért. Itt érte el legjelentősebb sikereit, bajnoki címet nyert, állítólag több európai élklub is szemet vetett rá.

Végül konkrét ajánlatot a dagesztáni Anzsi Mahacskala tett érte, 2008-ban 14 millió eurót fizetek érte. Ez minden idők legnagyobb összege volt, amit magyar játékosért fizettek. Fél év múlva már ez a rekord is megdőlt, mivel a Dinamo moszkva már 19 milliót fizetett érte. Az idei téli átigazolási szezonban egyébként az egész világon ő volt a legdrágább vétel.

A második helyezett Détári Lajost, a Budapesti Honvéd játékosát 1987-ben igazolta le az Eintracht Frankfurt 1,8 millió euróért. Itt legnagyobb sikere a német kupagyőzelem volt, a döntőben az ő szabadrúgásgólja döntött. 1988-ban az Olympiakosz Pireusz állítólag 8,7 millió eurót fizetett érte, ami akkor világszinten akkor harmadik legjelentősebb átigazolási összeg, 2011-ig pedig magyar játékosra vonatkozó csúcs volt.

A listán harmadik Koman Vladimirt a Bari 2009-ben vette kölcsön 300 ezer euróért, majd 2010-ben visszatért Genoába. Az MTK-ban focizó Németh Krisztiánt, aki a listán a negyedik 2007-ben a Liverpool vásárolta meg 3 millió euróért. Az ötödik Huszti Szabolcs, akit 2005-ben a francia Metz igazolt le. 2006-ban került a német Bundesligába, a Hannover 300 ezer eurót fizetett érte. Három év múlva már tízszer ennyibe került, a szentpétervári Zenit 3 millió eurót áldozott rá.

A listán szereplő további játékosok között találjuk még Priskin Tamást, Halmosi Pétert, Hajnal Tamást, Farkas Balázst.

A toplistán 10-ik Gera Zoltánt 2004-ben az FTC-től a West Bromwich Albion vette meg 2,25 millió euróért, 2008-ban már szabadon igazolható játékosként került a Fulhamhez, ahol Európa Liga döntőt is játszott. 2011-ben szintén ingyen, visszaigazolt a WBA-hoz. A magyar válogatottban 78 mérkőzésen szerepelt, 23 gólt szerzett.

Állj mellénk!

Köszönjük a több mint 4000 tagnak és támogatónak, akik idáig
45 millió forinttal segítették munkánkat.
Ha neked is fontos a minőségi újságírás, csatlakozz!
Visszatérnek a mínuszok

Visszatérnek a mínuszok

Hivatalos: jön a Kia Ceed Crossover

Hivatalos: jön a Kia Ceed Crossover

Tőzsdére megy a Stadler

Tőzsdére megy a Stadler

Kiparancsoltak egy babát a dán parlamentből

Kiparancsoltak egy babát a dán parlamentből

Orbán: Minket nem lehet sem kizárni, sem felfüggeszteni

Orbán: Minket nem lehet sem kizárni, sem felfüggeszteni

Videó: magyar autósok is tehetetlenül csúsztak egymásba a Chopokon

Videó: magyar autósok is tehetetlenül csúsztak egymásba a Chopokon