Bicsérdi Ádám
Bicsérdi Ádám

2014: 4. hely, 2015: 2. hely, 2016:? Veszprémben mindenki abban bízik, hogy ez a számsor tovább csökken, és sorozatban harmadik nekifutásra már megnyerik a kézilabda Bajnokok Ligáját Nagy Lászlóék. A veszprémi kézilabdacsapatnak azonban talán minden idők legkiegyensúlyozottabb négyes döntőjében kellene kétszer nyernie két nap alatt. A szakértők, a fogadóirodák a döntőbe várják őket, de ezen a szinten már nincsen biztos meccs, főleg nem az elődöntőbeli ellenfél, az örök rivális Kiel ellen.

Ebben a szezonban a vártnál is hektikusabb úton jutott el a már elvárásként megfogalmazott Final Fourig az MVM Veszprém, ami annak fényében egyáltalán nem meglepő, hogy a klub körül év közben előbb az edzőváltás, majd a vezetőségben tapasztalható mozgolódás okozott bizonytalanságot.

A nem várt edzőváltás végül nem sült el rosszul

Túl sok pletyka övezte szeptemberben az addigi sikeredző, a spanyol Carlos Ortega menesztését, főleg, hogy a szakemberrel a BL-szezon elején, szeptemberben, elég váratlan pillanatban bontottak szerződést. Utólag úgy tűnik, főleg a sztárjátékosok és az Ortega közötti bizalomingadozás/vesztés nem tetszett a vezetőségnek, az utolsó csepp a lengyel Wisla Plock elleni gyengécske döntetlen volt a pohárban.

A hvg.hu a helyszínről tudósít a kölni Final Fourról
Percről percre közvetítésünket holnap még a foci BL-döntő előtt, 18 órától kezdjük a Kiel–Veszprém örökrangadóról. Az eredménytől függetlenül másnap is tudósítunk a magyar csapat mérkőzéséről. Ha a Kiel ellen veszít a Veszprém, akkor 15.15-kor kezdenek vasárnap  a bronzmeccsen, ha nyernek Nagy Lászlóék, akkor 18 órától már az arany a tét.

A szurkolókat azonban erősen megosztotta és megdöbbentette a lépés: a klubot Európa közvetlen élmezőnyébe navigáló Ortega sokak szerint megérdemelte volna még a türelmet. Sokan pedig attól féltek, az edzőváltásra rá is mehet a csapat teljes szezonja, főleg ha olyan edző érkezik, aki az addigi spanyolos, védekezésre alapuló játékstílustól eltérő filozófiát honosítana meg Veszprémben.

Végül azonban az Ortega segítőjéből elsőszámú trénerré előlépő Javier Sabaté élt a lehetőséggel. Olyannyira hogy átmeneti megoldásból ő lett a megoldás. A BL All Star csapatának edzői címét kiérdemlő Sabaté azt a munkát folytatta, amit Ortega elkezdett: nem forgatta fel a csapatot, és bár a mutatott forma erősen ingadozott szezon közben (épp az elődöntőbeli ellenfél elleni vereség Kielben volt az egyik legfájóbb momentum), akkor nyújtották a legjobb teljesítményt, amikor a leginkább kellett. A Vardar Szkopje elleni BL-negyeddöntőben, főleg idegenben, már a sorozat egyik legfőbb esélyeséhez méltóan játszott a Veszprém.

Sabaté élt a kínálkozó lehetőséggel, de most karrierje legnehezebb edzői feladata vár rá
©

A Simicska–Orbán-háború kereszttüzében

Ugyancsak rengeteg szóbeszéd övezte a klub vezetőségében és szponzorainál tapasztalható mozgást szezon közben. Magyarország nemzetközileg egyik legsikeresebb sportklubjánál természetesen hamar feltorlódtak a politikai erők. Simicska Lajos és üzlettársa, Fonyó Károly addig biztosnak hitt szerepvállalása a Simicska–Orbán-vita kiéleződése után meg is ingott a Veszprém vezetőségében. Sokáig úgy tűnt, hogy az állam leveszi a kezét a csapatról, mivel az MKB Bank nem hosszabbította meg a szponzori szerződést, de végül az MVM Zrt. maradt névadó támogató. Fonyó Károly 2015 novemberében azonban lemondott a csapat elnöki posztjáról.

A következő szezontól pedig újra átrajzolódik a klub anyagi háttere, hiszen amellett, hogy a Telekom lép elő főszponzorrá, a Mészáros Lőrinc-féle Mészáros és Mészáros Kft.-vel is szerződést kötött a klub. Sőt, úgy tűnik, már Orbán Viktor is szívén viseli a klub sorsát: a miniszterelnök egy 8000 fősre bővített Arénát is belengetett egy májusi sajtótájékoztatón.

A kézilabda ünnepe lesz

A kölni Final Fourhoz mindezek ellenére végül egy frissen behúzott magyar bajnoki címmel érkezett meg a Sabaté-gárda, a fogadóirodák pedig az idén a világ első számú kézilabda-sztárjával, Nikola Karabaticcsal erősődő Paris SG után az ő végső győzelmükre fizetik a legkevesebb pénzt. Mocsai Lajos korábbi szövetségi kapitány szerint a Veszprém egyenesen a kézilabda Bajnokok Ligája hétvégi négyes döntőjének legfőbb esélyese, és ezt a terhet most a csapatnak fel is kell vállalnia.

A Szegeden bezsebelt bajnoki cím után önbizalommal telve érkezett Kölnbe a Veszprém
©

Azonban a Final Four külön műfaj, itt már nem lehet egyértelmű esélyesekről beszélni. Főleg nem a szezon közben vergődő, sokszor temetett Kiel elleni meccs előtt. A német csapattal immár sorozatban harmadszor játszik BL-elődöntőt a Veszprém. Azzal a gárdával, amely negyeddöntőben épp a címvédő Barcelonát ejtette ki óriási meglepetésre.

A négyes döntő két legpatinásabb csapata találkozik tehát újra, és ahogy Sabaté fogalmazott a meccs előtti napon tartott sajtótájékoztatóm, a Kiel–Veszprém meccsek mindig a kézilabda ünnepét jelentik, amit csak alátámaszt az a tény, hogy a két klub a BL-örökranglistájának második és harmadik helyén áll. Két éve a németek, tavaly a magyarok jutottak tovább a párharcból, ráadásul a két együttes már a csoportkörben is összemérte erejét: itthon két góllal nyert a Veszprém, idegenben egygólos vereséget szenvedett: ez is jól jelzi a párharc kiegyensúlyozottságát.

Nyilván ezek után semmilyen meglepetéssel nem tud egymásnak szolgálni a két csapat, csakis a pillanatnyi forma dönthet. A szakértők szerint azonban ha a veszprémi védekezés a Szkopjéban látott módon összeáll, sikerül semlegesíteni a csapat motorját, Duvnjakot, plusz az exveszprémi Vujin elbizonytalanodik, és a szezon legjobb kapusának választott Landin sem babonázza meg a veszprémi játékosokat, akkor meglehet a továbbjutás. Ehhez persze az is kell, hogy a magyar oldalon se betlizzenek a kulcsjátékosok, a szinte másodedzői szerepet betöltő Nagy László, az irányító Chema, vagy a sorozat tavalyi gólkirálya, a harmadik BL-címére hajtó Momir Ilics. És persze a hajrában eldőlő meccseken kulcsfontosságú kapusteljesítménynek is érkeznie kell a sikerhez Mikler Rolandtól vagy Mirko Alilovictól.

Nincs valódi esélyes

A következő körről pedig még nem érdemes beszélni, hiszen a másik ágon a négyes döntő sötét lova, a lengyel Kielce mérkőzik a futballhoz hasonlóan a kézilabdában is erős anyagi háttérrel rendelkező, néhány év alatt európai élcsapattá felturbózott Paris Saint-Germainnel. Utóbbi a fogadóirodák legnagyobb favoritja, de sokak szerint ugyanúgy 25 százalék az esélyük mint az összes többi csapatnak, főleg, hogy először vesznek részt a speciális mentális állapotot megkövetelő négyes döntőben.

Állj mellénk!

Tegyünk közösen azért, hogy a propaganda mellett továbbra is megjelenjenek a tények!

Ha neked is fontos a minőségi újságírás, kérjük, hogy támogasd a munkánkat.

Állj mellénk!

Tegyünk közösen azért, hogy a propaganda mellett továbbra is megjelenjenek a tények!

Ha neked is fontos a minőségi újságírás, kérjük, hogy támogasd a munkánkat.
Májusban indul be a Simonka-per, több vádlott a politikus ellen vallott

Májusban indul be a Simonka-per, több vádlott a politikus ellen vallott

8,2 millió forinton nyit itthon az új Skoda Octavia

8,2 millió forinton nyit itthon az új Skoda Octavia

Minimális büntetést ért a fideszes önkormányzat súlyos jogsértése

Minimális büntetést ért a fideszes önkormányzat súlyos jogsértése

Baleset miatt lezárták az M1-es autópályát

Baleset miatt lezárták az M1-es autópályát

Mit szólna, ha ilyen lenne az összehajtható iPhone? – videó

Mit szólna, ha ilyen lenne az összehajtható iPhone? – videó

A pillanat, amikor egy ausztrál kisgyerek először lát esőt – videó

A pillanat, amikor egy ausztrál kisgyerek először lát esőt – videó