szerző:
hvg.hu

A Nemzetközi Olimpiai Bizottság (NOB) elnöke arra kérte csütörtökön a közgyűlés tagjait, hogy erősítsék meg az orosz sportolókkal kapcsolatban korábban hozott vezetőségi döntést, vagyis azt, hogy nem lesz teljes tiltás. Ezt egy kivételével valamennyi tag meg is szavazta. Thomas Bach egyben a Nemzetközi Doppingellenes Ügynökség (WADA) felülvizsgálatát, hatékonyabb doppingellenőrzési rendszer kiépítését sürgette a NOB riói közgyűlésének megnyitásán.

A Nemzetközi Doppingellenes Szervezet (WADA) júliusban felszólította a Nemzetközi Olimpiai Bizottságot, hogy fontolja meg az orosz versenyzők kitiltását nemzetközi versenyekről, miután a szervezet közzétett egy 97 oldalas jelentést, amely a WADA állítása szerint számos bizonyítékot tartalmaz arra nézve, hogy az orosz sportolók állami irányítással és felügyelettel doppingoltak. Teljes eltiltás végül nem lett, a döntést a sportágakra bízta a NOB vezető testülete, a Nemzetközi Sportdöntőbíróság (CAS) azonban július 21-én 68 orosz atléta eltiltásáról döntött.

A NOB csütörtökön kezdődő 129. rendes ülésének megnyitóján Thomas Bach azt mondta, hogy az összes orosz sportoló eltiltása „halálhoz és pusztuláshoz” vezetett volna. A NOB elnöke javasolta ezért, hogy az oroszok eltiltását ne szavazza meg a közgyűlés, mivel az orosz rendszer hibája miatt nem lenne szerencsés egyenként minden sportolót büntetni.

Körülbelül kétórás vita után végül egy ember kivételével, kézfeltartással mindenki megszavazta az elnök javaslatát, és a döntést a nemzetközi sportági szövetségekre bízták ismét - derül ki az AP tudósításából.

A BBC grafikáján jól látható, hogy jelen állás szerint az orosz atléták és súlyemelők nem vehetnek részt a riói olimpián, hét sportágban, köztük a kajak-kenusoknál és az úszóknál csak részleges tiltásokról született döntés, négy sportág szövetsége pedig ezután határoz az orosz sportolók sorsáról.

©

Az Orosz Olimpiai Bizottság elnöke szerint igazságtalan, hogy országa több sportolóját kizárták a nyári olimpiai játékokról. Kedden a Nemzetközi Olimpiai Bizottság 129. teljes ülésén, Rio de Janeiróban Alekszandr Zsukov azt mondta, hogy több mint 60 "doppingmentes" orosz sportoló nem indulhat a versenyeken. Megerősítette: Oroszország felülvizsgálja és megbízhatóvá teszi saját doppingellenőrzési rendszerét. A NOB orosz tagja egyúttal üdvözölte ugyanakkor, hogy a testület vezetősége és Thomas Bach elnök nem a teljes orosz olimpiai csapatot zárta ki.

Érdekesnek találta cikkünket?
Legyen HVG pártoló tag!

A HVG Pártoló Tagság programja az első olyan kezdeményezés, aminek keretében az olvasóink közelebb kerülhetnek szerkesztőségünkhöz és támogatásukkal segíthetik, hogy újságírói munkánkat továbbra is az eddig megszokott magas színvonalon végezhessük. Tagjainknak heti exkluzív hírlevelet küldünk, rendezvényeket kínálunk, a könyveinkre és egyéb termékeinkre pedig komoly kedvezményt adunk. Támogatóként már heti egy kávé árával is hozzájárulhat a minőségi újságíráshoz! „Amikor annyira eluralkodik a mindennapi életünkön a virtualitás, üdítő igazi emberi kapcsolatokat építeni.”
K. Erna – Pártoló tag


„Régóta olvasom a HVG-t és cikkei között mindennap találok érdekfeszítőt!”
H. Szabolcs - Támogató
Csatlakozzon programunkhoz, támogassa munkánkat egyszeri hozzájárulással vagy fizessen elő a hetilapra!
A HVG Pártoló Tagság programja az első olyan kezdeményezés, aminek keretében az olvasóink közelebb kerülhetnek szerkesztőségünkhöz, és támogatásukkal segíthetik, hogy újságírói munkánkat továbbra is az eddig megszokott magas színvonalon végezhessük. Támogatóként már heti egy kávé árával is hozzájárulhat a minőségi újságíráshoz! Csatlakozzon programunkhoz, támogassa munkánkat egyszeri hozzájárulással vagy fizessen elő a hetilapra!
A nővérhiány lesz a Brexit egyik legnagyobb buktája

A nővérhiány lesz a Brexit egyik legnagyobb buktája

Kulka János: Kívülről látom az egész korábbi életemet

Kulka János: Kívülről látom az egész korábbi életemet

Nem akárki akadt horogra, kínai szuperkém amerikai bíróság előtt

Nem akárki akadt horogra, kínai szuperkém amerikai bíróság előtt

A kórház bejárata melletti óriástáblán keres műtőssegédet, szakápolót és kazánfűtőt a Péterfy kórház

A kórház bejárata melletti óriástáblán keres műtőssegédet, szakápolót és kazánfűtőt a Péterfy kórház

Erotikus hangulatú videót rendezett egy rendőr ezredes a diáklányokkal

Erotikus hangulatú videót rendezett egy rendőr ezredes a diáklányokkal

Idegengyűlölő, rasszista és antiszemita magyar miniszternek nevezték Trócsányit, perel

Idegengyűlölő, rasszista és antiszemita magyar miniszternek nevezték Trócsányit, perel