szerző:
hvg.hu
Értékelje a cikket:
Köszönjük!

Hivatalosan ugyan csak augusztus 5-én (magyar idő szerint már 6-án) nyitják meg a riói olimpiai játékokat, a gyakorlatban azonban szerdától elindultak a versenyek. A hvg.hu ezért már most elindítja percről-percre sorozatát, ahol beszámolunk az olimpia minden eseményéről, illetve mindarról, ami a játékokhoz kötődően idehaza vagy bárhol a világban történik. Péntektől pedig már jelentkezik a hvg.hu Rióba kiküldött tudósítója is. Szurkoljon velünk!

Felhívás: Küldjön öt sort az öt karikáról!

Önnek milyen emlék vagy élmény ugrik be, ha azt hallja, hogy olimpia? Van-e olyan érzés, amely ilyenkor nyomban feltámad önben? Mi jut eszébe elsőre, ha ez a téma szóba kerül?
Írja meg nekünk öt sorban, és küldje el a [email protected] címre!
Szólhat ez az első olimpiáról, amire emlékszik; olyanról, amelyen esetleg ott volt; felidézhet nagy szurkolásokat, nagy örömöket, esetleg csúnya csalódásokat; jöhet öt sor egy olimpia időszaka alatt történt, ahhoz másképpen nem kötődő, azt így mégis emlékezetessé tevő élményről; írhat sportolóról vagy sportolónőről, aki mély benyomást tett önre valamely olimpián;
 … egyszóval: bármiről, ami az „olimpiai” szóról eszébe jut.
Ha pedig még valami egészen különleges saját fotót is küld, azt külön köszönjük.
A beérkezett emlékek közül a legjobbakat kiválogatjuk, és ezeket (a HVG munkatársainak visszaemlékezései mellett) beszúrjuk a hvg.hu percről percre tudósításába péntekről szombatra virradóra, a riói játékok hivatalos megnyitójáról. (Kérjük, jelezze, ha szignóval vagy teljes névvel vállalja bejegyzését.)

Az olimpia a női labdarúgó tornájának csoportköreinek első meccseivel indul szerdán. Íme a program:

Szerda (az időpontok magyar idő szerint értendők):

18.00: Svédország - Dél-Afrika (1-0) / 20.00: Kanada - Ausztrália / 21.00: Brazília - Kína / 23.00: Zimbabwe - Németország

Csütörtök:

0.00: Egyesült Államok - Új-Zéland / 3.00: Franciaország - Kolumbia

1 2 3
Sorrend megfordítása

Egymilliónál is több belépőt még nem tudtak eladni

A pénteken kezdődő Rio de Janeiró-i olimpiára körülbelül 1,3 millió belépőjegy még mindig vevőre vár.

Svéd győzelem az olimpia első sporteseményén

Az európaiak 1-0-ra győztek Dél-Afrika ellen a női labdarúgótorna csoportköreinek első mérkőzésén.
©

Egy orosz vitorlázó is megkapta az indulási engedélyt

Mégis részt vehet a pénteken kezdődő riói olimpián Pavel Szozikin orosz vitorlázó. A sportág nemzetközi szövetsége múlt szerdán az úgynevezett McLaren-jelentésre hivatkozva vonta meg az indulási jogot a 470-es osztályba nevezett sportolótól. Szerdán azonban a szövetség egyhangúlag visszavonta döntését, azt követően, hogy megkapta a Nemzetközi Olimpiai Bizottság (NOB) kiegészítő iránymutatását. Szozikin indulását még a NOB-nak is jóvá kell hagynia. Szozikin és társa, Gyenyisz Gribanov harmadik volt a tavalyi világbajnokságon.

Július 18-án hozták nyilvánosságra Richard McLarennek, a Nemzetközi Doppingellenes Ügynökség (WADA) fővizsgálójának a 2014-es szocsi téli olimpiáról készített jelentését, amely államilag irányított doppingolással vádolta meg Oroszországot. A jelentés nyomán a WADA azt javasolta a NOB-nak, hogy a teljes orosz csapatot zárja ki a riói játékokról. A szervezet végrehajtó testülete azonban július 24-én úgy döntött, hogy nem így jár el, de a részvételhez az orosz versenyzők mindegyikének egyéni engedélyre van szüksége sportágának nemzetközi szövetségétől.

Az első amerikai, aki hidzsábban versenyzik

Sosem fordult még elő az olimpiák történelmében, hogy az Egyesült Államok egyik sportolója hagyományos muszlim kendőben, hidzsábban versenyezzen olimpián. A párbajtőröző Ibtihaj Muhammad azonban eleget tett szülei kérésének, és így öltözik majd fel. Mint a CNN-nek elmesélte, szülei szerették volna, hogy sportoljon, de akarták azt is, hogy a vallási hagyományokat betartsa, éppen ezért kezdett el vívni. Itt ugyanis a sportolónők teste jóformán teljesen fedett, a sisak alá pedig a kendő is befér.

Andy Muray viszi a brit csapat zászlóját

A skót olimpiai bajnokot szerdán kérték fel a megtisztelő feladatra.

Gyengébb ellenfeleket kaptak a magyar pingpongozók

Verhető ellenfeleket kaptak a magyar játékosok a riói olimpia asztalitenisz-tornáján, amelynek szerdán tartották meg a sorsolását. A legfrissebb világranglistán 90. helyen álló Lovas Petra, valamint Pattantyús Ádám (84.) egyformán az első fordulóban kezd. Előbbi ellenfele a nemzetközi szövetség rangsorában mindössze 211. egyiptomi Nadeen El-Dawlalty lesz, s amennyiben a papírformát igazolva továbbjut, a legjobb 48 között az észak-koreai Ri Mjong Szun (37.) vár rá.

Pattantyús a kazah Kirill Gerasszimenkót (171.) kapta az első fordulóban, a másodikban azonban már egy jóval nehezebb ellenfél, a kínaiból katarivá lett Li Ping (28.) állhat majd az asztal másik oldalán - a nemzetközi sportági szövetség Twitter-oldalának közvetítése alapján.

A világranglistán 41. Póta Georgina 23. kiemeltként csak a második körben kapcsolódik be a küzdelmekbe, az ő riválisa a cseh Hana Matelova (81.) és az ázsiai származású, kanadai Mo Zhang (109.) párharcának továbbjutója lesz. Siker esetén a legjobb 32 között a 2014-es ifjúsági olimpia ezüstérmese, a hongkongi Tu Hoj-kem (22.) vár Pótára, majd a nyolcaddöntőben egy igazi nagyágyú, a Londonban egyesben ezüst-, csapatban aranyérmes kínai Ting Ning (2.) következhet.

A verseny szombaton kezdődik a Riocentro központ 3-as pavilonjában. Az egyéni küzdelmek jövő csütörtökig tartanak majd Rióban, utána rendezik a csapatversenyt, ebben azonban a magyarok már nem lesznek érdekeltek.

Djokovic is bejelentkezett az olimpiai faluból

Maradj a vízben és fulladj bele

Hosszú Katinkáról és férjéről, Shane Tusupról ír a New York Times. Az úszó és edzője a lapnak azt mondta, bonyolult a kapcsolatuk, de nem egészségtelen. A riói olimpia előtt megjelent hosszú írás beszámol arról, hogy Tusup edzőségével Hosszú hogyan tudott előrelépni a londoni olimpia után és hogyan változott meg a személyisége is. Szót ejtettek Tusup sokak által kifogásolt edzői módszereiről és viselkedéséről, illetve idézték Hosszú Katinka édesapját is, aki kiállt veje mellett.

©

Megkezdődtek a XXXI. nyári olimpia versenyei!!!

Szerda este hatkor kezdődött a Svédország–Dél-Afrika meccs a női labdarúgótorna csoportkörében, és ezzel mintegy két nappal a hivatalos nyitány előtt, már zajlik a riói nyári olimpia.

1 2 3

Érdekesnek találta cikkünket?
Legyen HVG pártoló tag!

A HVG Pártoló Tagság programja az első olyan kezdeményezés, aminek keretében az olvasóink közelebb kerülhetnek szerkesztőségünkhöz és támogatásukkal segíthetik, hogy újságírói munkánkat továbbra is az eddig megszokott magas színvonalon végezhessük. Tagjainknak heti exkluzív hírlevelet küldünk, rendezvényeket kínálunk, a könyveinkre és egyéb termékeinkre pedig komoly kedvezményt adunk. Támogatóként már heti egy kávé árával is hozzájárulhat a minőségi újságíráshoz! „Amikor annyira eluralkodik a mindennapi életünkön a virtualitás, üdítő igazi emberi kapcsolatokat építeni.”
K. Erna – Pártoló tag


„Régóta olvasom a HVG-t és cikkei között mindennap találok érdekfeszítőt!”
H. Szabolcs - Támogató
Csatlakozzon programunkhoz, támogassa munkánkat egyszeri hozzájárulással vagy fizessen elő a hetilapra!
A HVG Pártoló Tagság programja az első olyan kezdeményezés, aminek keretében az olvasóink közelebb kerülhetnek szerkesztőségünkhöz, és támogatásukkal segíthetik, hogy újságírói munkánkat továbbra is az eddig megszokott magas színvonalon végezhessük. Támogatóként már heti egy kávé árával is hozzájárulhat a minőségi újságíráshoz! Csatlakozzon programunkhoz, támogassa munkánkat egyszeri hozzájárulással vagy fizessen elő a hetilapra!
Itthon és külföldön is hirdet a kormány – 236 millióból

Itthon és külföldön is hirdet a kormány – 236 millióból

Megtelt a temető Kőszegen, nincs pénz az újra

Megtelt a temető Kőszegen, nincs pénz az újra

Ausztrália is elismerheti Jeruzsálemet Izrael fővárosának

Ausztrália is elismerheti Jeruzsálemet Izrael fővárosának

Megcsinálták a mesterséges intelligencia saját Coelhóját – és hátborzongató idézeteket írt össze

Megcsinálták a mesterséges intelligencia saját Coelhóját – és hátborzongató idézeteket írt össze

Macron összeáll az Orbánt kritizáló európai liberálisokkal

Macron összeáll az Orbánt kritizáló európai liberálisokkal

A Kétfarkú Kutya Párton keresi a rendőrség Baskyt

A Kétfarkú Kutya Párton keresi a rendőrség Baskyt