szerző:
hvg.hu

A kötélpálya kezelője nem állt meg segíteni, és segítséget sem hívott, pedig egy síelő a lábát törte. A hószánján sem volt megfelelő felszerelés.

A kötélpálya kezelőjét és az eplényi sípályát üzemeltető cég vezetőjét is bíróság elé állítják egy 2016-os baleset ügyében.

Az ügyészség csütörtökön közölte, hogy foglalkozás körében elkövetett gondatlan veszélyeztetéssel és segítségnyújtás elmulasztásával vádolják a kötélpálya kezelőjét, aki 2016 végén a munkájához használt hószánnal közlekedve egy síelőnek sérülést okozott, majd segítségnyújtás nélkül magára hagyta őt.

A sípálya egyik felvonója elromlott, ezért a kezelő aznap este hat óra körül a hószánnal a pályán felfelé indult, hogy elhárítsa a hibát.

A hószán használatát a munkavédelmi szabályok mellett a sípálya KRESZ-szabályzata rögzíti. Eszerint a járművet ki kell világítani, jelenlétét pedig fénykürttel és hangjelzéssel kell egyértelművé tenni a síelőknek.

Ezen a hószánon azonban sem fénykürt, sem hangjelzésre alkalmas eszköz nem volt, és erről a kezelő is tudott.

Miközben felfelé haladt, a szán tapadása csökkent, és a pálya közepére, a lesikló vendégek közé sodródott. Az egyik síelő egy bukkanó után már csak akkor vette észre a hószánt, amikor az tőle pár méterre volt, nem tudta kikerülni, és az egyik léce a szánba beakadt.

A kötélpálya kezelője látta a balesetet, de nem állt meg, és a nála lévő rádión sem hívott segítséget a lábszártörést szenvedett síelőhöz.

A pályát üzemeltető cég vezetőjének is bíróság előtt kell felelnie, amiért nem biztosította a hószán megfelelő felszerelését.

Érdekesnek találta cikkünket?
Legyen HVG pártoló tag!

A HVG Pártoló Tagság programja az első olyan kezdeményezés, aminek keretében az olvasóink közelebb kerülhetnek szerkesztőségünkhöz és támogatásukkal segíthetik, hogy újságírói munkánkat továbbra is az eddig megszokott magas színvonalon végezhessük. Tagjainknak heti exkluzív hírlevelet küldünk, rendezvényeket kínálunk, a könyveinkre és egyéb termékeinkre pedig komoly kedvezményt adunk. Támogatóként már heti egy kávé árával is hozzájárulhat a minőségi újságíráshoz! „Amikor annyira eluralkodik a mindennapi életünkön a virtualitás, üdítő igazi emberi kapcsolatokat építeni.”
K. Erna – Pártoló tag


„Régóta olvasom a HVG-t és cikkei között mindennap találok érdekfeszítőt!”
H. Szabolcs - Támogató
Csatlakozzon programunkhoz, támogassa munkánkat egyszeri hozzájárulással vagy fizessen elő a hetilapra!
A HVG Pártoló Tagság programja az első olyan kezdeményezés, aminek keretében az olvasóink közelebb kerülhetnek szerkesztőségünkhöz, és támogatásukkal segíthetik, hogy újságírói munkánkat továbbra is az eddig megszokott magas színvonalon végezhessük. Támogatóként már heti egy kávé árával is hozzájárulhat a minőségi újságíráshoz! Csatlakozzon programunkhoz, támogassa munkánkat egyszeri hozzájárulással vagy fizessen elő a hetilapra!